Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulí rok jsem ukončila střední školu, ale bohužel jsem se nestihla přihlásit na VŠ a tak jsem od září na pracovním úřadě. Letos bych to teda chtěla zkusit, jelikož nemůžu najít práci a také protože se chci lépe vzdělat. Proto by mě zajímalo zda si můžu znova zažádat o alimenty od méh otce, protože by mě moje mamka sama živit nemohla kvůli nízkému platu. Děkuji za všechny odpovědi.
0x
mám pocit, který téměř hraničí s jistotou, že na výživné od otce už nemáte nárok. tedy, pokud vás nebude vyživovat dobrovolně...
Respektive vyživovací povinnost skončením školní docházky zaniká a je možné její obnovení, pokud je dítě přijato do školy k dalšímu studiu.
Obnovení vyživovací povinnosti není automatické, záleží na charakteru studia v návaznosti na získání schopnosti samostatně se živit. Například v případě, že dítě po ukončení středoškolských studií se uchází o studium na vysoké škole, není však přijato pro omezený počet přijímaných studentů, a nastoupí do zaměstnání se záměrem ucházet se o studium v dalších letech, je třeba vycházet z toho, že schopností dítěte živit se samo není definitivní vzhledem k jeho možnostem, schopnostem a nadání - po přijetí ke studiu na vysoké škole se vyživovací povinnost rodičů obnoví.
Naproti tomu, když dítě vstoupilo do zaměstnání, kterému umožňuje samostatně s živit, ale které později přeruší za účelem studia, jímž chce nabýt kvalifikaci pro jiné povolání, neobnovuje se v zásadě vyživovací povinnost k dítěti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.