Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpet-vzeti darovaci smlouvy

Od: jirixxx* odpovědí: 1 změna:

dobry den, nabyl jsem nemovitost darovaci smlouvou, vklad prava je jiz zapsan v katastru nemovitosti, jaky je mozny postup pri zruseni darovaci smlouvy a jeji nahrazeni smlouvou kupni?

dekuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x
Domnívám se, že pokud smlouva nabyla platnosti a nemovitost byla zapsána do vlastnictví obdarovaného, tak asi zrušit již nejde. To asi jedině, pokud by KN dodatečně zjistil nějaké neplatné ustanovení. Zkuste požádat o informaci na KN. A nebylo by možné nemovitost darovat zpět, samozřejmě podstoupit celý proces obdarování a později odkoupení? Je to spíš dotaz pro šikovného právníka, který by třeba našel vhodný způsob. Ale nikde jsem se s tím nesetkala - mimo vrácení daru z důvodu hrubého porušování mravů. Ale našla jsem odpověď, která potvrzuje můj názor: zdroj: pravniporadna.propravo.cz/... již byla darovací smlouva vložena do katastru nemovitostí, nelze ji "stáhnout". Teoreticky by bylo možno žalovat její neplatnost např. pro omyl, nedostatek svobodné vůle, zfalšované podpisy atd..Vrátit dar lze buď dobrovolně (zpětné darování), nebo "nedobrovolně", t.j. prostřednictvím žaloby u soudu při splnění podmínek pro vrácení daru (uvedeny v zákoně - obdarovaný se chová k dárci nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy, což musí navrhovatel doložit).doplněno 16.01.12 19:55:Zkuste najít řešení zde: epravo.cz/... *cteni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]