Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
již pár měsíců obchoduji s akciemi a to především na české burze, chtěl bych se zeptat zdali by jste mohli doporučit nějaký prográmek pro obchodování s akciemi (co počítá různé strategie, předpoklady apod.) již jsem našel mnoho takových programů, avšak neabsahovaly pražskou burzu...
Obchoduj podle svého úsudku. Žádný program ti nespočítá strategii nebo pravděpodobnost, protože takový neexistuje. Ceny akcií a komodit jsou dnes v rukou politiků, ten si prdne a má akcie, tam kde je potřebuje mít. Zhruba před půlrokem když analytici doporučovali k nákupu erste a zvyšovaly její cílovky, prodal jsem ji za cenu 880 a dnes je akcie zhruba na třetině ceny. Takže stačí poslouchat analytiky a jejich doporučení, musíš ale dělat pravý opak. Oni vědí víc než my a když ví, že akcie půjde do kytek, musí nalákat kupce, když se očekává růst, doporučují prodávat, aby nakoupili co nejlevněj.
takže spíše doporučuješ nezabývat se programy a příliš nedůvěřovat radám analytiků? Četl jsem mnoho materiálů ohledně obchodování, a tam právě říkali, že se nedá ten vývoj přiliš předpokládat, pak by analytici nebyli analytiky ale milionáři...
Přesně tak. Situaci na trhu analytik nemůže očekávat, může se jen domnívat. Stačí se podívat na hypoteční Fannie Mae a Freddie Mac. Dokud rozdávaly hypotéky na počkání skvělé akcie. Nebýt Fedu jsou dnes zkrachovalé. Počet hypoték stoupal a cena akcií taky - uměle vyšroubované. Než přišli na to, že hypotéky dávali i těm, kteří to nejsou schopni splácet, bylo pozdě. Nebýt nenažranosti, nebude taková krize, jaká je. Já teď nic moc neobchoduju, ceny jsou sice lákavé, ale věřím, že budou ještě lákavější. Točím akorát SIRI, ta je dobře čitelná a celkem na dobré cestě jít vzhůru. Zbytek peněz mám utopený v akciích pod cenou, alespoň mi to kompenzují občasné dividendy.
Ještě jednou díky za objasnění, jen by mě ještě zajímala věc ohledně toho jak jste psal, že jste prodal tu erste v době kdy měla před sebou obrovský propad, poznal jste to podle své nějaké strategie, nebo z jakého důvodu jste se tou dobou rozhodl tuhle akcii zrovna prodat? Strašně by mě zajímala ta odpověď, jsem začínající obchodník už jsem měl pár úspěšných i neúspěšných obchodů převážně s erste bank takže by mě zrovna ta odpověď velmi zajímala
Jak už jsem psal - analytici se předbíhali s novýma cílovkama nahoru, takže potřebovali zvýšeným nákupem vyhnat cenu nahoru, aby sami mohli prodávat. Kdysi dávno jsem na ně dal a nakupoval orko kolem 3000-3200 když del jejich nového doporučení měla jít cena přes čtyři tisíce...možná by tam došla, kdy se v té době nepropadl hypoteční trh v US. Dnes je orko sám víš kde, původní cenu jsem doředil na nějaké čtyři stovky a využívám případných pohybů a pomalu ztahuju ztrátu.
Jestli začínáš, vyhni se v této době bankám, spíš ber defenzivní tituly typu telefonica nebo některé české tituly kotované u nás. Erste je svázaná na euro, je kotovaná ve Vídni, divi nevyplácí, teď sice euro proti koruně je o něco lépe, ale koruna může posílit a budeš tratit i na kurzu. Telefonika je sice taková líná mrcha, ale když se ti podaří ji třikrát ročně otočit s pěti procenty, tak něco pustí a hlavně vyplácí divi cca 40Kč, takže při dnešním kurzu máš nějakých dalších deset procent. Těď bych ale s nákupem počkal, něco jsem zaslechl, možná půjde o něco níž. Je ale pravda, když se řítí trh důle, tak ona se drží dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.