Nejste přihlášen/a.
Omylem jsem si vzal půlku prášku na snížení tlaku , místo vitamínu. Ležely oba na stole a spletl jsem se. Teď mě docela hodně klesl tlak, co mám dělat? Ten lék bude účinkovat 24 hod.
teď nad ránem už to bude asi zase trochu lepší, tlak trochu vyšší...zdravému chlapovi to zase tolik neuškodí... sám účinky vyhodnoťte a trochu se šetřete...jednorázové užití léku rychleji odezní než pravidelné...
Teď mě docela hodně klesl tlak, co mám dělat?
chybí informace, jaký tlak míváte normálně a na kolik se Vám snížil po tom léku... ono pár desítek, nebo i několik desítek mm směrem dolů asi tak nebezpečné není... někdy s námi zacvičí stejně i změna počasí...
zvednout krevní tlak spolehlivě dokáže třeba manželka, které muž oznámí, že: *výplata prošla hrdlem, *dovolená toho roku nebude, *svobodná dcera je v jiném stavu, *nové auto má šrám po celé délce, *moli jí sežraly kožich, *opět je nezaměstnaný...
jen aby Vám zase nezvedla tlak více, než je zdravé...
* nehodící se škrtněte!
bábinko, co si budeme povídat... manželský dvojboj už máme za sebou všichni... dokonce i ti ještě chvíli svobodní...
ta svíčková mne mrzí...
Jen né kávu. Káva je jen chvilká pomoc. Káva je močopudná, začne působí na odchod moči a tím se tlak opět sníží ještě víc. Nerychlejší pomoc je lehnout si na zem, pod hlavu si dát studený mokrý ručník, nohy zvednout do výšky, krev se přesune do hlavy a stav se rychle upraví. Podívejte se na tento odkaz z netu.
Krevní tlak je tlak krve, kterým působí krev na stěny tepen, ve kterých proudí. Jeho zdrojem je vypuzovací síla srdce. Je měřen tonometrem a vždy má dvě hodnoty _ systolickou (ta vyšší _ při stažení srdce) a diastolickou (ta nižší _ při uvolnění srdce - relaxaci). Normální tlak by měl být v rozmezí 100/60-140/90.
Dlouhodobě opakovaně naměřené hodnoty, nižší než 100/60 se označují jako hypotenze. Opakovaně měřený tlak krve nad 140/90 je pak hypertenze. Chronicky snížený krevní tlak je důsledkem poruchy regulačních mechanismů, které jsou zodpovědné za řízení krevního tlaku. Jde často o onemocnění periferních nervů. K poškození může dojít při cukrovce, vlivem nedostatku vitamínů nebo u alkoholiků. K chronické hypotenzi vedou i poruchy orgánů s vnitřní sekrecí, které ovlivňují dostatečný krevní tlak.Dělení hypotenze dle příčin:
primární (příčina nejistá)
- příčina není přesně definována _ postiženi jsou především mladí vysocí lidé, kteří si často stěžuji, že mají vlhké ruce, častěji se to týká žen. Na vině je možná určitá odchylka v nervovém nebo hormonálním řízení tlaku krve. Tyto stavy se vyskytují často u mladých lidí v prostředcích hromadné dopravy v létě při "vydýchaném vzduchu," když dlouho stojí na jednom místě (a vázne tak práce žilní pumpy dolních končetin).
sekundární (příčina je známa)
- nadužití léků snižujících krevní tlak nebo srdeční frekvenci
(iatrogenně nebo spontánně pacientem nešťastnou náhodou nebo pokusu o
sebevraždu)
- nemoci žláz s vnitřní sekrecí
- nemoci ledvin
- nemoci srdce
- nemoci cév
- nemoci nervového systému
- masivní krvácení (snížený objem krve, který může vést až ke smrti organismu)
- dehydratace
Příznaky nízkého krevního tlaku hypotenze:
únava
spavost
zimomřivost
poruchy soustředění
bolesti hlavy
při lehčí hypotenzi točení hlavy (vertigo, závrať) při rychlém postavení z lehu nebo delšího sedu
při těžší hypotenzi se není pacient schopen postavit, protože se ihned dostavují pocity na omdlení (tzv. presynkopa)
v extrémních případech mžitky před očima, zatmění před očima, studený pot na čele, celková nevolnost, kolaps, krátkodobé bezvědomí (tzv. synkopy)
Přirozená reakce těla:
zvýšení srdeční frekvence
zpomalení peristaltiky (střevních pohybů)
snížené vylučování moči
Dlouhodobá těžší hypotenze:
Může vést k poškození orgánů citlivých na dostatečné prokrvení _ patří mezi ně ledviny, srdce a mozek.
Léčba, první pomoc a opatření:
pomalu vstávat z lehu, pokud se dostaví motace hlavy, zpět sednout a dát hlavu mezi kolena
při středně těžké hypotenzi do horizontální polohy, uvolnění oděvu kolem krku, otírání obličeje studeným ručníkem
při těžší hypotenzi až kolapsu tzv. autotransfuzní poloha (též protišoková poloha) _ lehnout si na zem, zvednout nohy do výšky, krev se přesune do trupu a hlavy a stav se rychle spraví k normě
důležitá je dostatečná hydratace a prevence nebo odstranění výše uvedených příčin
pokud je příčina zřejmá (např. prázdné krabičky a blistry od léků kolem pacienta nebo masivní krvácení), vždy telefonicky voláme 155 nebo 112 a zajistíme okamžitý transport do nemocnice
při delším bezvědomí sledujeme srdeční tep, při zástavě srdeční akce nebo dýchání zahajujeme ihned kardiopulmonální resuscitaci dle klasických postupů, myslíme také na to, že příčina bezvědomí může být v jiném zdroji než nízkém krevním tlaku
jsou léky, které mohou zvýšit krevní tlak - např. Gutron
Jak víte, že vám klesl tlak? Měřil jste si ho? Nejadná se o placebo efekt - vzal jsem si lék na snížení tlaku, tudíž se mi snížil tlak? Jinak myslím že káva nebo krapet slivovice zjedná nápravu.
Máme doma tlakoměr neb ten lék bere manželka a né já. Hned jsem to poznal, bylo mě tadk divně. Já zatím žádné léky neberu, tak snad tu půlu přežiju. Mám trochu studené konce rukou a i tep srdeční se snížil. Závratě nemám, hlava se netočí. Jsem to ale blbec.
Rád bych věděl jak se ten lék jmenuje,baštím jich na tlak dost a žádný nefunguje 24hodin.Docela by mi to bodlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.