Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s mateřskou a rodičovskou 2012?

Od: misha* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s mateřskou, nemocenskou a rodičovskou 2012. Jsem zaměstnaná na dobu určitou do konce roku 2012 a jsem studentkou do konce srpna 2012. Plánovaný porod říjen 2012.

1) Na jak vysokou nemocenskou mám nárok?

2) Jak je to s nástupem na mateřskou a mám na ni vůbec nárok? pracuji na HPP od 1.7.2011 aĺe jsem stále studentkou. Jak se případná mateřská vypočítá a kdo mi ji bude vyplácet? Zaměstnavatel? Škola? Stát? (chodím na soukromou školu)

3) Jak je to pak s mateřskou a mohu si vybrat variantu?

Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nemocenská: podstatné je, že pracujete na HPP, studenti totiž nejsou nemocensky pojištěni už od 1.1.2009. Takže pokud máte z HPP takové výdělky, že se z nich odvádí sociální pojištění, jste nemocensky pojištěna z titulu HPP. Na nemocenskou by Vám tedy měl vzniknout nárok. Výše nemocenské je závislá na vyměřovacím základu v rozhodném období (tedy česky řečeno na hrubých mzdách v období 12 kalendářních měsíců před počátkem pracovní neschopnosti).

Mateřská: tady stejně jako u nemocenské není vůbec rozhodující skutečnost, že jste studentkou, protože jste pojištěna z HPP. Na peněžitou pomoc v mateřství Vám vznikne nárok tehdy, pokud budete mít před datem nástupu pojištěných alespoň 270 dní. Myslím, že tuto podmínku splníte, takže nárok na PPM Vám vznikne.

Nemocenská a PPM jsou dávky sociálního pojištění a jejich výše se odvíjí od vyměřovacího základu za rozhodné období. Znamená to, že podle toho, jakou máte hrubou mzdu (=vyměřovací základ), tak se odvádí procentem pojistné na sociální pojištění (to je důchodové - aby bylo z čejho spočítat důchod, a nemocenské - pro výpočet nemocenských dávek). Tyto dávky vyplácí OSSZ místně příslušná sídlu (mzdové účtárně) zaměstnavatele.

Neschopenku nebo žádost o PPM (vystaví lékař) předáte neprodleně zaměstnavateli. Ten doloží podklady, ze kterých OSSZ může dávku vypočítat, a odešle na OSSZ.

Pokud Vám vznikne nárok na PPM, můžete si vybrat i variantu rodičovského příspěvku. Ten je už dávkou státní sociální péče. Sledujte na internetu změny - je to všechno ještě čerstvé.

socialnireforma.mpsv.cz/...

doplněno 13.01.12 17:02:

Pojem "mateřská"se často používá, aniž by zúčastnění navzájem věděli, o čem kdo mluví.

6-8 týdnů před očekávaným dnem porodu (ten den určí lékař) žena přestane pracovat a začne pobírat PPM - peněžitou pomoc v mateřství. Ta se vyplácí celkem 28 týdnů, u dvojčat 37 týdnů. Po vyčerpání PPM následuje výplata RP (rodičovského příspěvku) - délka výplaty podle varianty.

misha*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ale nejsem si pořád jistá jestli na tu mateřskou budu mít nárok když na HPP pracuji teprve od 1.7.2011. Dříve jsem v té samé firmě pracovala brigádně soustavně 4 měsíce a do té doby studovala a stále studuji. mimojiné, někde jsem četla že se již studium počítá do odpracovaných dnů pokud bylo úspěšně ukončeno...

Ano, ale pokud jste zaměstnaná a z Vašeho příjmu se odvádí pojistné (tedy nejedná se o tzv. zaměstnání malého rozsahu), není podstatné, že jste současně studentka.

270 pojištěných dnů budete mít splněno koncem března 2012, takže si nedělejte starosti.

misha*
hodnocení

Mockrát děkuji za odpovědi. Ještě by mě zajímalo jestli lze aby o mateřskou žádal otec když má vyšší příjmy nebo to jde jen u rodičovské?

misha*
hodnocení

A když budu před nástupem na mateřskou na nemocenské, vypočtává se pak mateřská jak?

Na PPM má nárok i muž, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila. Musí s matkou uzavřít písemnou dohodu, že bude o dítě pečovat. Tuto dohodu lze uzavřít nejdříve od 7. týdne po porodu. V dohodě musí být uveden den porodu a den, od kterého bude muž o dítě pečovat. Dohoda musí obsahovat podpisy obou rodičů. Podpis matky na dohodě musí být úředně ověřen (notář, obecní úřad aj.) nebo ověřen orgánem nemocenského pojištění (správa sociálního zabezpečení). Pro tuto dohodu neexistuje formulář, tj. sepíšete si ji sami. Je nutné přiložit k nahlédnutí doklad, že muž je otcem dítěte nebo manželem matky dítěte (nejlépe rodný list dítěte).

Formálně může dohoda vypadat takto:

Já, níže podepsaná (jméno matky), narozena (datum narození matky), bytem (adresa matky), předávám své dítě (jméno dítěte), narozené dne (datum narození dítěte), do péče jeho otce (jméno otce), narozeného (datum narození otce), bytem (adresa otce). Otec převezme dítě do péče dne (datum převzetí).

V (místo) dne (datum)

Podpis obou rodičů

Dohoda se uzavírá do budoucna, nejdříve v den, kdy je dítě do péče předáno. Dohodu nelze uzavřít zpětně. Den převzetí dítěte do péče nesmí předcházet dni ověření podpisu matky.

Podpůrčí doba, po kterou otec může pobírat PPM, činí 22 týdnů, otec ji však nemusí vyčerpat celou, pro potřebu volby postačí 7 kalendářnch dnů. Na tuto dobu si nemůže vzít dovolenou, je to stejné, jako by onemocněl - čerpá PPM, tedy nemocenskou dávku.

Pojištěnec, tj. otec dítěte, musí splnit podmínky pro nárok na dávku PPM v době pojištění. Musí být účasten na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před dnem nástupu na PPM. V době pobírání PPM nesmí vykonávat práci v zaměstnání a pobírat z tohoto zaměstnání příjem.

Když budete na nemocenské, vypočítá se PPM stejně, jako byste byla v práci. Vyhodnocuje se 12 měsíců předcházejících měsíci, v němž nastupujete. Za dny, které budete v tomto období nemocná, máte nižší nebo žádný příjem, a tyto dny se Vám odečtou při výpočtu jako vyloučené doby, takže poškozená nebudete. Nemocenská i PPM se počítá tak, že se vyměřovací základ dělí počtem dnů v rozh. období, od nichž se odečtou promaroděné dny. V podstatě se tedy příjmy za odpracované dny dělí odpracovanými dny - menší příjmy menším počtem dnů.

misha*
hodnocení

Děkuji moc za podrobné vysvětlení, tak snad jen poslední: Počítá se doba na neschopence do pojištěných dnů? tzn abych měla nárok na mateřskou když nastoupím na neschopenku předtím než budu mít odpracováno 270 dnů...

Dny dočasné pracovní neschopnosti jsou pojištěné tehdy, když trvá pracovní poměr. Vy ale máte odpracováno už víc než 270 dnů, nemusíte si dělat starosti. Podmínka 270 pojištěných dnů se zkoumá zpětně od dne nástupu na PPM tak, že se jde 2 roky zpět a v těchto dvou letech musí být aspoň 270 pojištěných dnů.

misha*
hodnocení

Možná jsem to úplně nepochopila, ale já jsem na HPP zaměstnaná teprve od 1.11.2011 a brigádně v té samé firmě jsem soustavně pracovala od 1.7.2011 tzn, že za mě platili pojištění od 1.7.2011 ale předtím jsem byla studentem. Takže i to že jsem byla studentem se počítá? nebo musím pracovat ještě 2 měsíce abych měla odpracováno 270 dnů?

Takže když budu muset jít na neschopenku již od února, budu stále zaměstnaná, budou se odpracované dny stále přičítat?

Bojím se že už nebudu moct pracovat a do 270 dnů práce mi zbývají ještě 2 měsíce :/

No původní informace od Vás zněly trochu jinak - že jste zaměstnaná od 1.7.2011. Nebo jsem to špatně pochopila. Ale i tak - dokud trvá pracovní poměr, je nemocenská pojištěnou dobou.

Do pojištěné doby se počítá i tzv. brigáda (tento pojem zákoník práce nezná, jednalo se o dohodu o pracovní činnosti? byly hrubé výdělky měsíčně vyšší než 2.000,- Kč? v tom případě je to pojištěná doba - nebo to byla dohoda o provedení práce? z té se neodvádí soc.pojištění, takže to pojištěná doba není), pokud se jednalo o pojištěnou činnost.

Vím, že se ptáte na to studium, ale v případě, že současně pracujete, jste pojištěná; to, že studujete, nemá pro tento účel význam. Studium NENÍ nemocensky pojištěné. Podmínkou pro to, aby se vám studium započítalo jako "doba pojištění" pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství je, že po ukončení studia pracujete a jste účastna nemocenského pojištění, tím pádem máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Pokud k datu 6. týdnů před termínem porodu ještě neuplyne 270 kal. dnů od ukončení studia, započte se vám studium do potřebné doby pojištění.Vy ale nejste v této situaci. Vy máte hlavní pracovní poměr a z něho jste poijištěná, bez ohledu na to, jestli studujete nebo ne.

antynka*
hodnocení

2x

Vy v tom máte koukám pěkný zmatek...

1) nemocenská se počítá dle výše výdělku stejně jako mateřská

2) mateřskou bude vyplácet zaměstnavatel - sníží si o to svoje odvody. Nárok na ní by jste mít měla, když jste zaměstnána.

3) varianty se vybírají u rodičovského příspěvku nikoli u mateřské. U rodičáku si délku zvolíte, ten je nově, že vám vyplatí 220.000 celkem a je jedno jakou délku si zvolíte.

Mateřskou nevyplácí zaměstnavatel už od 1.1.2009 - od platnosti zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb.

antynka*

Aha, tak to jsem nevěděla - to se omlouvám za mystifikaci :)

misha*
hodnocení

Děkuji za odpověď, ale nejsem si pořád jistá jestli na tu mateřskou budu mít nárok když na HPP pracuji teprve od 1.7.2011. Dříve jsem v té samé firmě pracovala brigádně soustavně 4 měsíce a do té doby studovala a stále studuji. mimojiné, někde jsem četla že se již studium počítá do odpracovaných dnů pokud bylo úspěšně ukončeno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]