Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy je nutno vlastnit živnostenský list?

Od: romina* odpovědí: 4 změna:

O tom, jak založit živnost je toho vsude spousta, avšak já potřebuji vědět, zda potřebuji živnostenský list (ŽL) i v případě, že bych prodávala jen malé objemy zboží s malým ziskem. Pro představu třeba vedle hlavního pracovního poměru bych prodávala drobné upomínkové předměty či kosmetiku. Do jaké částky netřeba ŽL? Nebo jaké jsou podmínky?

Děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

macka80*
hodnocení

2x
Mám pocit že je to do 10tis ročně ale stejně asi budete muset podat daňové přiznání ale nejsem si na 100% jistá

dusatka*
hodnocení

2x

Definici podnikání uvádí obchodní zákoník:

Podnikání se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.

Pokud jsou tedy splněny uvedené podmínky, jde o podnikání, t.j. potřebujete ŽL a musíte plnit povinnosti stanovené zákony. (t.j. nejde tedy o výši částky, ale o to, jestli se děje nebo neděje tato činnost soustavně)

cybermagefroll*
hodnocení

2x
Přesné znění zákona je tady.
business.center.cz/...
Jinak předpokládám, že asi spíš chceš pracovat jako dealer a tam by záleželo na uzavřené smlouvě. Respektivě pokud je vyžadován ze strany dodavatele živnostenského list, tak bez něj ti stejně nic nedodá;)

romina*
hodnocení

dík moc za odpovědi, odkazy proštuduji. Spíš jsem myslela prodej vlastnoručně vyrobených věcí než prodej z katalogů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]