Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plátce zdravotního pojištění

Od: agata* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

prosím potřebuji moc poradit. V r. 2009 na jaře jsem si já blbec změnila zdravotní pojišťovnu z VZP na MEDIA. Bylo mi řečeno, že nemusím nic řešit, nikam chodit a nic zařizovat. Od 1.7.2009 jsem byla registrována u pojišťovny MEDIA, i když mně samozřejmě nechtěli nikde ošetřit a stálo mě to spoustu nervů. Dnes už bych se takhle nenapálila, ale momentálně řeším ještě jiný problém.

Ten rok, co jsem se pojistila u MEDIA jsem maturovala. Následně jsem asi od půlky července nastoupila do zaměstnání a pracovala zde asi do konce prázdnin, přičemž už jsem byla přijata na VŠ, od půlky září byla zapsaná ke studiu a studuji stále další 3 roky. Vůbec mě nenapadlo řešit zdravotní pojištění, když mi bylo všude říkáno, že jsem stále jako studentem po maturitě až do asi října, než nastoupím na VŠ a tudíž za mě stále platí pojišťění stát...?

Nyní si říkám, že nástupem do zaměstnání za mě vlastně pojištění začal platit zaměstnaval a pak od zápisu na VŠ zase znovu stát. Byla by tam ale díra asi 14 dnů, než jsem ke studiu byla zapsána. Dnes mi ale přišel dopis od VZP, ke které jsem se zase hned jak to bylo možné přehlásila, ve kterém mi píší, že za mě ten celý ROK, co jsem byla registrovana u pojiš. MEDIA nikdo neplatil zdrav. pojištění. Nechápu ale proč by to měl být rok, když jsem většinu času byla studentem a asi 1,5 měsíce zaměstnancem. Můžete mi někdo prosím vysvětlit, kde jsem udělala chybu a zdali se vyhnu zaplacení pojistného ze svého včetně penálí? :(

MOC VÁM DĚKUJI ZA RADU!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Tak pravděpodobně jste na svojí nové zdravotní pojišťovně nenahlásila a nedoložila, že jste student a tudíž plátcem zdravotního pojištění je za vás stát. Protože pokud tam jako státní pojištěnec hlášená nejste, tak si vás pojišťovna vede jako osobu bez zdanitelných příjmů = osobu, která si hradí minimální pojistné sama.

Ovšem proč za vás nezaplatil ani zaměstnavatel, to netuším - buď jste mu nahlásila špatnou zdravotní pojišťovnu, takže on vás jako zaměstnance sice přihlásil i zaplatil za vás, ale pojišťovna se mu pak ozvala, že u nich pojištěná nejste a pojistné vrátila (pokud jste byla v zaměstnání jenom přes prázdniny, tak se to mohl dozvědět až v době, kdy už jste u něj nedělala). Nebo jste u zaměstnavatele pracovala na dohodu u provedení práce, ze které se ovšem zdravotní pojištění neodvádí.

Teoreticky se ovšem mohlo stát i něco jiného, já třeba zdravotní pojišťovně kdysi vypadla proto, protože mě tam mzdovka přihlásila pod špatným rodným číslem. Takže chybu, proč v systému nejste, asi nejlíp dohledáte přímo s pracovnicí pojišťovny... asi spíš ještě Média než VZP... i když vlastně oni už jsou sloučené dohromady, takže problém klidně řešte s VZP. Pokud je chyba na vaší straně, protože jste se zapomněla nahlásit jako student, tak bych tam asi naklusala s potvrzením o studiu a sypala si popel na hlavu a mělo by to být bez problémů - za pozdní nahlášení sice mohou dávat pokuty, ale v praxi nevím o nikom, kdo by něco zpětně hlásil a byl za to sankcionován.

agata*
hodnocení

Tak je to vyřešené. Byla jsem na VZP, ukázala jim zápočtový list ze zaměstnání, imatrikulační list a maturitní vysvědčení, ona si to okopírovala a bylo to během 4 min. vyřešené. Prý MEDIA neměla vše zaevidované a měla v tom vyloženě bordel, proto oni to ted dávají dohromady. Ačkoli mně ta "paní", co mě do MEDII uvrtala, řekla, že se nemusím vůbec o nic starat, tak samozřejmě nezařídila nejspíš nic. No, hlavně, že už je to v pořádku. Nesmírně se mi ulevilo... Děkuji za názor.

atedja
hodnocení

0x

Celkově není špatné tu a tam na pojišťovnu zajít a zeptat se, jestli tam nevisí nějaký nedoplatek. Můj kamarád pracoval u soukromníka, asi po půl roce odešel, byl měsíc jen tak doma. Poté co nastoupil u nového zaměstnavatele, šel na pojišovnu vyrovnat dluh a zjistil, že za něj předešlý zaměstnavatel neodváděl jak zdravotní, tak sociální. Myslím že to snad i zaplatil, pak se se soukromníkem o ty peníze soudil, on mezitím krachnul, ani nevím jestli ty peníze získal zpět. Já si zase nechal zaslat Informativní list důchodového pojištění, byly tam nějaké proluky, tam to byla chyba někde mezi zaměstnavatelem a ČSSZ protože zdravotní bylo v pořádku, tak stačilo doložit smlouvu. No ale i tak, pokud bych měl tohle odpracované období dokládat až za x let před důchodem (jestli bude), kdo ví jestli bych to doložil. A taky je zajímavé požádat na pojišťovně o výpis, jaké výkony k proplacení jí nárokuje váš praktický lékař. Já tam byl vloni jednou a nestačil jsem se divit. Do toho gripeny, pandury, padáky, dálnice, Casa, Kapsch, a nebo jen podomní prodejci, prostě ojebávky na každém rohu, člověk musí být pořád ve střehu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]