Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi tři roky jsem si odepisovala z daní úroky za hypotéku na byt, kde jsme s manželem bydleli. Byt jsem pak následně prodala (víceméně bez zisku). Vím, že pokud se např. odepisuje z daní penzijní nebo životní pojištění a je zrušeno před danou lhůtou, musí se peníze vracet. Nevíte, jestli mám povinnost vrátit peníze i v případě toho bytu?
Děkuji.
Vracet nemusíte určitě. Jenom když nemovitost prodáte, můžete uplatnit úroky naposledy za rok, v němž jste ji držela k 31.12.
(Tak to bylo před 3 roky, když jsem to řešil; nevím, zda není nějaká změna v mezidobí. Prodali jsme dům na hypo v říjnu, takže jsem skoro celé úroky za rok nemohl uplatnit.)
Ne. Za všechny roky, ve kterých jste byt užívala k trvalému bydlení můžete odečíst úroky z hypotéky od základu daně a ani když byt prodáte nemusíte nic vracet. Nevím ale jak je to ve vašem případě s daní z prodeje a převodu nemovitosti - snad poradí někdo jiný
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.