Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s neplatičem alimentů?

Od: monica* odpovědí: 11 změna:

Ráda bych se zeptala,kam už se mám obrátit,když bývalý přítel neplatí alimenty již 3roky. Sociálka s tim nic nedělá,exekutorský úřad mi napsal,že nic nevlastní,že mu není co sebrat a policie nekoná také nic. Syn přichází o peníze,protože já jako matka samoživitelka nemám opravdu na vše co by si syn přál a mohl se mít lépe. Díky za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

meandra*
hodnocení

1x

Bohužel pokud otec nic nemá, není síla, která by ho donutila. Mám s tím hodně zkušeností. Jedině co vám ještě zbývá, je podat trestní oznámení. Buď se vyděsí a jestli má, tak zaplatí, nebo je mu to jedno a ani tohle nepomůže. Jedině zadostiučinění pro vás, že půjde případně sedět. Ale to vám k alimentům nepomůže, protože v kriminále není povinnost pracovat a asi ani dostatek pracovních příležitostí. Já měla štěstí, že náš "otec" se policie děsil a vždy vše zaplatil.

monica*
hodnocení

Děkujiu za odpověď. Máte pravdu otci je to jedno. podala jsem to i na policii,ale stále se nic neděje to že otec neplatí již 3roky je jedno i sociálce,která mi na malého nepřidá ani korunu ať otec platí či neplatí.

"Monico" opomenu morální stránku věci, protože Vy se ptáte a já jen odpovídám. Pokud má otec dítěte rodiče, pak vězte, že:
Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině říká: Pokud není otec dítěte schopen platit výživné sám, ze zákona přechází tato povinnost na jeho rodiče. Proto může matka dětí požadovat výživné po prarodičích, avšak v žádném případě ne ve stejné výši, jako po otci dětí. Otec je povinen poskytovat výživné tak, aby zajistil stejnou životní úroveň podle svých příjmů, zatímco prarodiče pouze podle svých možností a schopností. Proto bude vyměřené výživné nižší, než jaké by platil otec dětí.
Po prarodičích lze tedy požadovat výživné jen v případě, když otec není absolutně schopen svou vyživovací povinnost plnit.

To je jediná pomoc, která mne napadla a je dána ze zákona.
doplněno 11.01.12 14:15:

Může to mít i výchovný charakter, aby rodiče synovi "domluvili" a připoměli mu jeho povinnost vůči svému dítěti.

amadeus*

To je ovšem docela drsný zákon. Doslova bych žasnul, kdyby měl někdo dost drzosti něco takového chtít po prarodičích. Ještě drzejší mi přijde zákon o povinnosti živit svého bývalého partnera (nikoli v souvislosti s alimenty) Co se spravedlnosti týče, pak je jí přeci učiněno za dost, ne? Otec nemá nic a aby dítě také nic nedostává = stejná životní úroveň.

To jepravda,ze je to drsne a ja mam takovy pocit,ze toto uz chteji zrusit.nicmene jsem v podobne situaci jen s rozdilem ze by platit chtel ale nema praci a podporu,neni z ceho .A navic rodice uz nema,v takovem pripade je asi smula ze nic, a nebo jeste ze se rodice toho nedockali.

"Amadeus", divil byste se, kolik zoufalých matek po tomto zákoně sáhne. Děti za nic nemohou a vždy si je pořizovali dva...A odpovědnost v dětech přece pěstují rodiče, ne? Neříkám, že je to správné, ale zákony jsem nevymýšlela já, ani Vy, takže... *nevi*

doplněno 11.01.12 14:39:

Právo nemá se spravedlností často nic společného. Před zákonem nekráčí vždy ruku v ruce...

amadeus*

No, vemte si příklad, že rodiče jsou ještě stále spolu, ale nevydělávají tolik, aby mohli uživit dítě. Co se stane? Žádný z nich do vězení nepůjde, pouze jim sociálka odebere dítě. Ale v případě, že jsou rozvedeni, hrozí otci vězení za to, že nevydělává dost? To je postavené na hlavu.

Pravda. Jediné spravedlnost je tak, kterou si uděláme sami. Když mě přijde někdo vykrást, přece ho nenechám utéct? Zabít, tělo ukrýt a na policii nic nehlásit, tím by se to jen zkomplikovalo.

banka
hodnocení

0x

Myslím, že na to není rada, otec mých dětí mi neplatí již 13 let (dluh je už 200 tisíc) a není možno s tím nic dělat, pracuje načerno a jelikož je veden na úřadu práce není možno na něj podat ani trestní oznámeí neb mi napsali, že se nejedná o trestný čín neb on prostě nemůže sehnat práci...a to odešel z práce sám hned po prvním podání exekuce před těmi třinácti lety.Pokud na to přece jen nějaká rada je tak kloubouk dolů kdo na to příjde...já ještě na nic nepřišla a to zjišťuju již hooodně dlouho.

A jsme zase u toho,,Práce načerno,,.Kdy už konečně bude schválená pořádná pokuta pro ty,kteří umožňují těmhle lidem práci načerno?Ti pak neplatí alimenty,dluhy...podniky,podnikatelé,soukromníci by měli byť i za 1 zjištěný případ dostat takovou pokutu,že by si už nikdy nedovolili někoho načerno zaměstnat a nemluvě o tom,jak mnozí ty své,,černochy,,pěkně odrbávají! Neodvádějí za ně daně,sociální...tito lidé jsou vesměs na ,,pracáku,,ten za ně platí zdravotní a ze sociálek ještě dostávají různé dotace,,,To je hnus Velebnosti,,už kvůli těm maminám a dětem,co jsou za to nejvíce bity,že své peníze neuvidí kdo ví kolik let a někdy vůbec a s požehnáním státu a toho bor...u,co tu je strádají.*bum**bum*

uska*
hodnocení

0x

monica - zaráží mě vaše věta - poslala jsem to policii .

Nevím co jste jim zaslala, ale kdyby jste se vydala osobně na policii a podala trestní oznámení, tak se něco bude dít. Oni nemohou vám trestní oznámení odmítnout, nevzít, neodpovědět. Pokud by vám policie napsala, že máte smůlu - tak podat rozpor atd ...

Abyste zvítězila, pokuste se dopátrat z posledního zaměstnání ex manžela proč došlo k ukončení pracovního poměru. Pokud to bylo na vlastní žádost nebo pro lajdáctví, tak máte vyhráno. A že třeba dnes je na pracáku a nemůže najít práci to nemělo u mě vliv na rozsudek.

Nejhorší v takovém případě je - nedělat nic. Chce to vytrvalost a nenechat se odbýt. Je to běh na dlouhou trať, ale dá se doběhnout do cíle. Myslím, že 90% neplatičů se bojí kriminálu a začnou se zajímat jak dluh na výživném splácet. Držím palečky,

hodnocení

0x

naskýtá se otázka neplatí vůbec či platí jen něco? pokud neplatí vůbec je to trestný čin a je třeba podat trestní oznámení pokud platí jen něco tak má snahu a není živé síly to z něj dostat má přítelkyně stím už taky nýký rok válčí exekuce sou,na policii je každou chvíli ale není prej co brát takže v tomhle státě je to hodně smutnej příběh*zed*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]