Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem těhotná a bez práce - dávky

Od: monica* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Ráda bych se zeptala co mám dělat,když: Jsem ve 4.měsíci těhotenství a pracovala jsem na Ič,jako pojišťovací poradce,v práci jsem chtěla skončit,ale přehodily mě na IČ bez příspěvku,tudíž jsem uplně bez příjmu,protože mé těhotenství je rizikové. Jsem úplně bez peněz a musím si stále platit soc.a zdravotní,ale kde na to mám brát,když jsem bez příjmu? V práci mě nechtějí propustit,že bych musela vrátit peníze,které mi vyplácely,jelikož jsem tam půl roku a smlouvu jsem podepsala na rok. Mohu se hlásit na pracovním úřadě? Předem děkuji za odpověď,ale už sama nevím jak dál.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Váš dotaz je zmatený a nesrozumitelný*nevi*

Ale tak já myslím, že dotaz je celkem dobře srozumitelný. Paní pracuje na živnostenský list jako pojišťovací poradce, kdy s nějakou společností podepsala smlouvou o tom, že pro ně bude pracovat nějakou konkrétní dobu. Nyní je těhotná, má rizikové těhotenství, a proto nemůže pracovat, ovšem protože si zřejmě neplatila nemocenské pojištění, tak nemá nárok ani na nemocenské dávky. Jako OSVČ hlavní si ovšem musí i nadále platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění, které nejsou zrovna malé. Chtěla by tedy ukončit podnikání a nahlásit se na pracovní úřad, aby ten za ni platil pojistné a třeba i dostala podporu v nezaměstnanosti (pokud na ni vznikl nárok), ovšem společnost jí neumožnila předčasně ukončit jejich vzájemnou smlouvu, ačkoli fyzicky pro ně stejně nepracuje.

Osobně nevím, co s tím - asi bych prvořadě vycházela ze smlouvy o spolupráci. Jaké jsou sankce za její předčasné ukočení a jestli by bylo možné podnikání ukončit (přerušit) a smlouvu přitom nechat doběhnout do konce už bez platného ŽL. Když jim nevadí, že stejně pro ně žádná práce není vykonávána, tak by třeba ani nemuseli vědět, že už nemáte platný ŽL (když vám nic neplatí...). Ale nevím, určitě by to chtělo vycházet ze smlouvy a smluvních pokut.

hodnocení

0x

Úplně bez peněz snad nejste. Pokud máte rizikové těhotenství, jste jistě v pracovní neschopnosti, pobíráte nemocenskou a budete zřejmě až do porodu. A potom budete zase dostávat mateřskou.

Stejně, jako Wamp ale nerozumím tomu dalšímu. Proč byste musela nějaké peníze firmě vracet? Pokud jste tam pracovala půl roku a měla vždy měsíční výplatu, náležela Vám právem. Že nemůžete dalšího půl roku pracovat z důvodu nemoci /riz. těhotenství/, za to přece nemůžete. I když za to těhotenství asi /určitě/ ano.*smich* Tak co byste jim měla vracet? Máte v tom nějaký zmatek. *ee*A já, díky Vám, taky. Jaga.

Pokud nebyla nemocensky pojištěná v době, kdy onemocněla, nemá na dávky nárok.

martinaa*
hodnocení

0x

To dítě jste si zřejmě neudělala sama. Otec dítěte by nemohl něco přispět?

drahosica

Perfektní dotaz :). Kromě oplodnitele by měli platit i rodiče - rodina na prvním místě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]