Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluznik v insolvenci mi dluzi

Od: dabel* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,chci se zeptat,zda-li mám právo na vymožení nějakých peněz u člověka,který je v insolveci a dluží mi 120000,směnku mám,ale on je nezamestnan.Předem děkuji za odpověd

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Pokud jste pohledávku přihlásil do insolvenčního řízení, pak musíte vyčkat do skončení insolvence. Pokud jste jí nepřihlásil, může jí dále uplatňovat až po skončení insolvenčního řízení. Je nutno si ohlídat promlčecí lhůtu. Nebylo by od věci nechat si dlužníkem uznat závazek, tím se lhůta prodlouží. V případě, že na směnce není uvedeno bez protestu doporučuji, aby jste si ji nechal u notáře protestovat.

dabel*
hodnocení

Tudíz mám tak akorad sanci cekat jeste treba 2roky,nez mu to zkonci a teprve az potom neco uplatnovat? Není jiná možnost? :(

medwed*

jasne ze je zajit za nim a poprosit ho to by mohlo byt jako reseni nejchudnejsi...

Bohužel, není. Tam by šlo o krácení věřitelů a to zákon nedovoluje.

sebod*

Jestliže jste nestihl směnku uplatnit nyní při insolvenčním řízení, tak máte smůlu. Dlužník po pěti letech splácení splátek nařízených insolvenčních splátek je vlastně bez dluhů. Nepřihlášené pohledávky jsou promlčeny.

Sledujte ale průběh insolvenčního řízení. Cokoliv se do ukončení může změnit. Zkuste pohledávku uplatnit i nyní. Dostal byste alespoň minimálně jednu třetinu z dluhu.

Jinak není možné, aby byla insolvence schválena člověku bez finančních příjmů. Jedna z podmínek schválení je to, že dlužník prokáže, že během pěti let uhradí minimálně 30procent dlužné částky. Jestliže během této "zkušební" doby není schopen splácet své měsíční splátky, tak insolvence na dlužníka je zrušena a měl by uhradit veškeré své dluhy (teda jestli má z čeho)

"Sebod" - respektuji, ale myslím si, že to tak není. U těch, kteří se přihlásili do insolvenčního řízení, k promlčení dojde. Ale u těch, kteří své pohledávky nepřihlásili, k promlčení nedochází. Tam může dojít k promlčení pouze ze zákona.

dabel*
hodnocení

No aby jste mi rozumely,byl to muj pritel,ktery splaci insolvenci ,nevim kolik,nevim jeste jak dlouho,ale kazdopadne me ta predstava desi,ze bych nedostala ani korunu..take jsem slysela o odkupu smenek,nevite o tom neco?Dekuji

Ano, směnky lze nabídnout k odkoupení, pokud najdete zájemce.

skye*

Který by musel být blázen, protože ani on pak ten dluh nebude moci vymáhat.

skye*

Nemáte pravdu...Dlužníkovi, který splní podmínky pro oddlužení a splatí minimálně 30% přihlášených pohledávek, jsou odpuštěny VEŠKERÉ pohledávky a to jak přihlášené, tak nepřihlášené. To je na 100%!

skye*

Pokud pohledávku nepřihlásil do insolvence a dlužník v závěru procesu splní podmínky pro oddlužení, budou mu odpuštěny veškeré dluhy (mimo těch, co by vznikly v průběhu nebo po skončení oddlužení). Rozhodně není možné, aby byl dlužník oddlužen a věřitel, který se nepřihlásil, by si začal nárokovat úhradu pohledávky. Tak to prostě není. Věřitel by měl šanci v případě, že by dlužník pohledávku soudu zapřel - jde o to, že každý dlužník, co podává návrh na oddlužení, musí soudu všechny věřitele uvést. Pokud jej neuvedl, mohl by to věřitel napadnout a třeba by to soud zhodnotil jako podvod a oddlužení zrušil. Ale jisté to není. Jinak pokud je po lhůtě pro přihlašování a dluh vznikl prokazatelně před podáním návrhu, věřitel si dodatečně pohledávku přihlásit nemůže.

hodnocení

0x

Sem přihlášenej do oddlužení a bylo mi řečeno že kdo nepřihlásil svůj dluh tak už nemá nikdy šanci.

Tomu bych rozuměla jedině v případě, že dlužník je povinen uvést veškeré své dluhy a následně soud obesílá podle seznamu věřitele a vyzývá je, aby přihlásili své pohledávky. Pokud dlužník některého věřitele neuvede a tím ho zapře, tak se mi zdá nepravděpodobné, aby taková pohledávka byla automaticky promlčená.

doplněno 11.01.12 11:34:

V žádném případě se ale nepřu. :)

skye*

Soud nikoho neobesílá. Zde je zásada, že si má každý své pohledávky hlídat a kontrolovat, zda dlužník nepodal návrh na oddlužení. Ani soud, ani dlužník nemá povinnost věřitelům zahájení řízení oznamovat. Myslím si však jako Vy, že pokud by dlužník záměrně neuvedl věřitele, tak by to mohlo být hodnoceno jako podvod a soud by mohl celý proces zrušit. Ale všechny, i nepřihlášené pohledávky jsou po splnění oddlužení prominuty.

Také se nepřu, jen vysvětluji :)

"Skye" - děkuji za vysvětlení. Ale věřitel přece také nemá povinnost hlídat si stav dlužníka. Je to v zájmu ze strany dlužníka, aby byl veřitel informován o případné insolvenci. Pokud tato skutečnost není věřiteli známá, do insolvence se přihlásit nestihne. Být na místě tazatele, určitě bych se tedy informovala, zda mě při oddlužení dlužník uvedl jako svého věřitele. My jsme se vždy dozvěděli o vyhlášení insolvence od soudu, protože dlužník poctivě uvedl věřitele a byli jsme vyzváni k tomu, abychom své pohledávky přihlásili do tehdy a tehdy s tím, že na pozdější přihlášky nebude brán zřetel. Tak je mi to jen divné. Chápu, že má smůlu ten, kdo o insolvenci věděl a nepřihlásil se. Tam je to jasné.

doplněno 11.01.12 18:25:

"Sebod"-díky za vysvětlení i Vám.

skye*

Vyzváni? Tak to slyším poprvé... Kamarádka s manželem jsou v oddlužení a uvedli všechny dluhy, ale protože se jim dva věřitelé sami nepřihlásili, tak se k nim nepřihlíželo a pokud dojdou konce oddlužení, tyto pohledávky jim budou odpuštěny. Naopak, opravdu věřitel si má své pohledávky hlídat, některé velké banky mají najaté lidi jen na to, aby každý den hledali v insolvenčním rejstříku své dlužníky, zda nepodali návrh, aby jim pohledávka neutekla. A co se týká dlužníka - v jeho zájmu naopak je, aby se věřitel o insolvenci nedozvěděl a tím pádem se nepřihlásil. Pokud to uvede soudu, tak je vše právně v pořádku.

sebod*

kapkanadeje. Skye má naprostou pravdu. Je na věřiteli, aby si pohlídal, zda dlužník nepodal návrh na oddlužení. Není to nijak těžké. Na stránkách insolvenčního rejstříku si zadáš "hlídanou" osobu a jakmile ten dotyčný podá návrh na oddlužení, tak Ti o tom příjde zpráva.

doplněno 11.01.12 18:11:

ano, jasně že jste byli vyzváni soudem... Ale ne k PŘIHLÁŠENÍ pohledávky, ale šlo o zjištění aktuální výše pohledávky. Dlužník Tě nahlásil coby svého věřitele, udal jakousi částku, kterou Ti dluží a insolvenční správce musí zjistit, zda výše pohledávky je aktuální. Ty na to, abys upřesnila tuto částku máš určitou dobu. v případě, že neupřesníš výši dluhu, tak pohledávka může být zamítnuta v plné výši nebo bude přiznána ve výši, kterou udal dlužník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]