Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měla bych dotaz tíkající se sociálních dávek,respektive sirotčího a vdovského důchodu. Moje maminka pobírá sirotčí i vdovský důchod, protože jsem byla studentkou VŠ. Bohužel jsem školu nezvládla, a je to již asi 9 měsíců, co mamka tyto dávky pobíra, ikdyž už nejsem studentkou, myslela sem si že to není problém, a že není nutnou podmínkou, aby nezaopatřené détě bylo studentem, navíc jsem si myslela, že jsem studentem, ikdyž jsem už studentkou dávno nebyla. Maminka nemá tušení,že jsem školu ukončila, chtěla jsem jí to říct, ale postupem času se to jen zhoršovalo a zhoršovalo. Jsem hloupá a chci za to nést následky, někde jsem se dočetla,že soc.dávky lze vrátit i nejen jednorázově, ale i splátkami. Ráda bych požádala o radu, jak tuto situaci vyřešit, a hlavně bych se chtěla zeptat, jaké následky můžu čekat, zda můžu například být trestně stíhaná za finanční podvody čí jiné věci.
Děkuji za odpověď.
Podle mě patří sirotčí dávky pouze nezaopatřeným dětem, které se studiem připravují na své povolání. Pokud již nestudujete, nenáleží Vám. A co tedy vlastně děláte? Jste hlášená na úřadu práce, nebo někde pracujete? Z čeho vlastně žijete?
Vy jste mi opravdu podařená dcera. Mamince to hned řekněte, myslím si, že dávky bude muset vracet. Stejně nechápu, jak to můžete 9 měsíců tajit? To předstíráte, že jezdíte do školy a někde se poflakujete? Taháte z mamky peníze na jízdné, ubytování na koleji apod.? Na podzim přece začínal nový školní rok a mamka jistě musela na sociálce předložit potvrzení, že stále studujete, aby měla pro Vás na sirotčí dávky nárok. Tak kde jste toto potvrzení vzala? Zfalšovala?
Maminka také pořádně zanedbává své mateřské povinnosti. Když jsem měla děti na školách, zajímaly mě jejich výsledky, jak studují, jak proběhla a dopadla která zkouška, kdy bude termín další ... atd. A ona už 9 měsíců nemá o Vás žádný zájem, co škola, co výsledky...Jinak by se už jistě něčeho domákla. Hlavně, když chodí sirotčí dávky. Řekla bych, že vztahy mezi Vámi jsou následující: Vy kašlete na ni a ona kašle na Vás.
Koukejte jí to hned říci, v životě čekají člověka různé nemilé věci a sdělení. Nemůžete proto strkat hlavu do písku jako pštros. Jsou sdělení i daleko horší a nedá se nic dělat. Díky Vaší liknavosti a neschopnosti řešit problémy asi připravíte mamce hodně starostí a problémů. A taky ostudy.Jaga.
Možná mám o Vás zbytečné starosti, ale pokud nestudujete, ani nejste zaregistrovaná na ÚP, jak to je s Vaším zdravotním pojištěním? Za těch 9 měsíců bude pořádné + penále k tomu. Abyste si nezadělala na pořádný finanční malér.
Dobrý den. Vrátit dávky budete muset určitě, protože tím, že nejste studentem, jste na ně ztratila nárok. Zadělala jste si na zbytečné problémy. trestně stíhat Vás nebude nikdo, ale Vy to okamžitě musíte začít řešit. Zajděte se nahlásit na úřad práce a pak na sociálku. Tam jim musíte vše vysvětlit a na vrácení dávek ve splátkách se lze domluvit. Také Vám tím pádem vznikl dluh na zdravotním pojištění a tam je postup stejný. Musíte předložit potvrzení o ukončení studia, oni Vám řeknou, kolik dluh dělá a tam je rovněž možnost se domluvit na splácení. Pokud se na to nadále vykašlete, ten dluh Vám bude stále narůstat. Stejně se na to přijde s koncem školního roku, takže začněte věci řešit okamžitě. Jste plnoletá, tak si to můžete vyřídit bez mámy. Ale jak říkám, určitě jednejte, aby to nedopadlo tak, že po Vás budou peníze vymáhat soudně a to může skončit i exekucí na majetek.
S tím trestním stíháním bych to zase tak úplně nevylučoval. Pokud si někdo nechá neoprávněně něco vyplácet, pak bych to laicky kvalifikoval jako trestný čin podvodu. Finanční limit způsobené škody 5 000 Kč byl jistě naplněn. V případě jiných druhů dávek, vím o celé řadě odsouzených za jejich neoprávněné pobírání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.