Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslovování nadřízené

Od: decadics* odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

byl jsem vychován ve velmi slušné rodině. Nastoupil jsem do firmy, vlastněné dvouma spoluvastníky. Penem a paní Novákovými. Muž je vysokoškolsky vzdělaný a tak jsem jej z prvu oslovoval ,,pane inženýre". Po tom, co jsem se zapracoval mi řekl, abych ho oslovoval spíše slovem ,,šéfe". Od té doby tak činím.

Problém je s paní Novákovou. Žádný titul nemá, ale je víceméně lídrem firmy.

Oslovováním přivlastkěm ,,šéfová" mě neoslovila, přestože ostatní zaměstnanci ji ve firmě takto oslovují (pochybuji o tom, že jim to výslovně povolila).

Takže ji stále oslovuji ,,paní Nováková".

Zdá se mi to být divné a díky tomuto způsobu oslovování máme mezi sebou ,,zvláštní vztah".

PORADÍ MI NĚKDO JAK TENTO VZTAH NAPRAVIT? XD

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

claire*
hodnocení

3x

Oslovení "paní Nováková" je naprosto v pořádku. NEŘEŠTE TO. O nic nejde. Můžete se jí zeptat, jestli jí toto oslovení nevadí (např. "Promiňte mi, paní Nováková, ale trochu se mi zdá, že se Vám tohle oslovení nelíbí, nemýlím se?"), a kdyby náhodou (nechápu proč) by jí to vadilo, domluvte se na jiném. Ať Vám ona řekne, jestli jí máte říkat "šéfová" nebo "Dášo". Koneckonců ona jako dáma musí v této situaci udělat první krok i podle etikety, takže ji spíše nasměrujte a nechte jí iniciativu (nebo ať si aspoň myslí, že jste jí iniciativu ponechal ;) )

des*

Také jsem pro oslovení paní.Až se spolu prvně namažete,budete si určitě tykat.

doplněno 10.01.12 22:25:

Chce to zvolit taktiku,před lidmi paní a o samotě šéfová.A být s ní co nejvíc sám.

decadics*
hodnocení

Děkjuji za reakci.

Mohlo by jí to vadit zejména z toho důvodu, že mezi ní a ,, šéfem" dle mého pozorování vládne boj o vedení firmy. A ačkoliv je ona ,,manager" a on zkladatel firmy, je jí nepříjemné, že z mého pohledu má ona u mne menší autoritu než ,,šéf". Je pravda, že ona v tomto souboji značně vyhrává a je to právě ona, co určuje odměnu zaměstnancům. V tomto ohledu se cítím být diskriminován...

hodnocení

2x

Málo kdy.

A kdybyste se jí zeptal? Se vší úctou. ;)

dzordz*
hodnocení

2x

Mně se strašně líbilo, když si v jedný firmě v podstatě všichni vykali, ale oslovovali se křestním jménem. I lidi, kteří spolu nepřišli moc často do styku. Bylo to takové hezké a upřímné. A nemuselo se vzpomínat, jestli ženy jsou slečny nebo paní.

buss
hodnocení

1x

Tak to spolkněte a říkejte šéfová, spolušéfová, nebo příjmením nebo paní a jméno, též otázka věku. Počkat na první sdružovací akci, či první pijatiku.

Partnery zaměstnavatele jsme vždy oslovovali paní/pane/ vedoucí, pokud zastávali ve firmě významné postavení a nebyli to přímo šéfové. Myslím, že ani tím se nic nepokazí.

hodnocení

0x

Ano.

Nelíbí se mi oslovení "paní šéfová" a ani "paní Nováková". Ve slušnosti bych se jí zeptal, zdali byste ji mohl oslovovat křestním jménem, samozřejmě s vykáním - "paní Jano, paní Zdeno..." Zdrobnělinu /paní Jaruško/ však nedoporučuji, zní to příliš důvěrně. To by asi bylo nejlepší, slušné, ale přitom ne tak zkostnatělé, jako ta paní Nováková. ;) Jaga.

doplněno 11.01.12 06:04:

A uvidíte příští měsíc na výplatnici, že ty odměny hned budou lepší.*smich*

kvik
hodnocení

0x

Velmi poučné.

Správné oslovení - základ každé komunikace
Oslovování se zdá být triviální, ale může nám pěkně zamotat hlavu. A protože je správné oslovení velmi důležité a může ovlivnit celý dojem z rozhovoru či dopisu, přečtěte si následující článek. Poradí vám, jak oslovovat ve spcifických případech, např. jestli používat jméno nebo titul.
Jak oslovovat
Pokud se s někýmzdravímea on se námpředstavíjako magistr Novák, oslovujeme ho "pane magistře".
Pokud by se představil jako Petr Novák, oslovujeme ho "pane Nováku".
Jeli vám dotyčná osoba představena jako finanční ředitel Ing. Novák, oslovíme ho "pane řediteli".
Pokud dostaneme od ruky vizitku, na které je uvedentitul, oslovíme osobu opět titulem.
Naopak jestliže víme, že představovaný pan je inženýr a obchodní ředitel firmy, ale představí se nám jako Novák, oslovujeme ho pouze "pane Nováku".
Vycházejte z jednoduchého pravidla -oslovujtetak, jak si to daná osoba přeje.
Oslovování v cizí společnosti
Ve společnosti se vždy oslovuje neznámý muž "pane" a neznámá žena "paní".
Pokud si dobře pamatujete jména určitě je používejte. Oslovíte-li ženu i jejím jménem například: "Dobrý den, paní Novotná", zalichotíte ji a získáte si její sympatie.
Oslovování v písemné komunikaci
Přioslovenív emailu či dopise vždy používejte 5. pád, tedy příjmení skloňujte. ("Dobrý den pane Dvořáku", "Dobrý den paní ředitelko" apod.).
Pokud píšete představitelům firem, státních orgánů, politikům, oslovujte podle funkce (pane poslanče). Významného umělce oslovujte mistře.
Oslovování žen
Všechny ženy oslovujte "paní" bez ohledu na jejich stav.
Jinak opět využívejte prvního pravidla - oslovujte ženu podle jejího přání. Tedy pokud dostanete vizitku s titulem, oslovujte ženu "paní inženýrko", "paní doktorko" apod. Také oslovení "slečno" si můžete dovolit jen u velmi mladé dívky nebo v případě, že se vám tak dotyčná sama představí nebo vás opraví.
Tituly a hodnosti
Akademické titulyahodnostise používají v prostředí, kde je to obvyklé nebo v případech, kdy víte, že jsou pro oslovenou osobu důležité.
Důležité je znát titul přesně a nepoužívat ho příliš. Oslovujte vždy akademickými tituly (před jménem Ing., Mgr., JUDr., MUDr. atd.), ne vědeckými hodnostmi (za jménem _ kandidát a doktor věd).
U žen s titulem používejte vždy jen oslovení s "paní", i když víte, že je svobodná.
Pokud mluvíte s vojáky, policisty nebo i hasiči, měli byste používat jejich hodnosti. Ženy s hodností pak oslovujte v ženském rodě, tedy "praporčice Nováková".
Oslovujte vždy titulem, hodností nebo funkcí, která je nejvýznamnější. Proto se oslovuje "pane ministře", i když je doktor nebo "pane generální řediteli", i když je inženýr.
Zvláštní případy
Velvyslanci cizích států a zahraniční ministři se oslovují "Vaše Excelence".
Krále či královnu oslovujte "Vaše Veličenstvo", jeho či její manžela či manželku pak "Vaše (královská) Výsosti ".
Některé tituly se při oslovování nepoužívají. Například se neoslovují nositelé státních a vojenských vyznamenání.
Při oslovení držitele titulu Ing. arch. volte oslovení "Pane architekte".
Nabídka tykání
Pokud dojde k nabídcetykání, jsou pravidla stejná jako upředstavování. To znamená, že žena nabízí tykání muži, služebně výš postavený níže postavenému a starší mladšímu. S nabídkou tykání tedy přichází vždy osoba, která je společensky významnější, proto se tato nabídka nedá v podstatě odmítnout.
Inko z netu.

fran
hodnocení

0x

Oslovení paní Nováková je v naprostém pořádku, pokud jí to vyhovuje a nenavrhla něco jiného. Nehrňte se do důvěrnějších oslovení, pak vás totiž snáze zbuzeruje až seřve ;), mohu poradit z vlastní zkušenosti: Dřívější kolegyně se s léty stala "šéfovou", a protože jsme si tykaly, používá ono tykání k vylití si eventuálního horšího rozpoložení, je velká "šéfová" a ubezpečuje se o tom jak může. A to je spíš zvláštní vztah, ne?.

tesyk*
hodnocení

0x

Oslovujte jí :"milostivá paní" to jí určitě potěší a budete-li jí zároveň onikat, tak se určitě odlišíte od ostatních kolegů.

krkovicka*
hodnocení

0x
A ja porad čtu „osahavani nadřízené “ místo oslovování:D když se mihne tahle otázka.
To musíte s uctou paní nebo i paní sefova.U na se rika paní sefova, paní vedoucí.Nadřízení si ovšem mezi sebou týkají a vykaji zároveň: Lenko, měla byste čas, chci Vám sdělit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]