Nejste přihlášen/a.
Ahoj!
Nutně sháním práci a nabídli mi nečekaně místo reportéra pro malé místní noviny. I když jsem řekl že o tom nic nevím,prý jestli to nezkusím. Je to hodně narychlo a já vůbec nic o novinařině nevím,myslím, že jsem za poslední tři roky nenapsal nic na způsob článku! Ale možná bych to zkusit chtěl.Chci se zeptat někoho kdo má zkušenosti s tímto typem novin:
- vůbec netuším jaký by měl být zhruba plat takového lokálního novináře začátečníka,co zároveň fotí a točí krátká videa na net.stránky.jezdím sám,přispívají na benzín,půjčují auto,pronajímají fototechniku,pojišťují vlastní fototechniku?
- co po mě budou chtít? jakým způsobem sbírá novinář informace,co se kde děje, o čem by měl psat? kde je kdejaká bouračka,zabijačka,kulturní akce,setkání pěstitelů a podobně?
- Co by měl novinář,když je přímo na místě si zjišťovat?
- jaké je zhruba tempo psaní článků,kolik je času,jaké časové limity?
- když v článku udělám sem tam nějakou špatnou čárku nebo pravopisnou chybičku,koriguje to někdo? tolerují to trochu zezačátku?
- když budu natáček krátká videa pro stránky těch novin,budu si je sám tahat do PC a stříhat? musím umět zpracovávat internetové stránky nebo se to jen nahrává prostřednictvím nějakého "formuláře?" pracuje se obecně z domova nebo z redakce?
-jak to celé přežít?
kdybyste měli ještě nějakou připomínku,prosím spaste mě. Nebo nevíte o nějakých stránkách,kde si o tomhle obecně něco dozvědět?
Co takhle se zeptat v malých místních novinách? Z tvých dotazů vyplývá, že jsi přímo předurčen pro práci novináře.
shodli jsme se na tom, že posílat tazatele na Google bez konkrétního odkazu nebo na "úřady", kde se může zeptat sám není konstruktivní. Kdyby chtěl udělal by to, z nějakého důvodu volí jiný způsob, tak to respektujme
scaredone, já bych se toho nebál. Nic špatného se nemůže stát. Získáte novou zkušenost. Zkuste koupit malé místní noviny a počtěte si v nich. Zjistíte "vocogou", pak se ještě dozvíte něco na pohovoru. Určitě to je krásná práce, dělat s lidmi.
Ptáte se, jak to přežít? Velice lehce a s klidem. Nic se nemůže stát.
jo a ještě jedna věc! ta se možná týká i pohovoru obecně (tohle je moje vůbec první práce):
- Paní se zdála sympatická,i když jsem řekl, že o tom nic nevím,tak reagovala " nechcete to zkusit?",jak jsem již řekl. Myslíte, že bych měl se do toho vrhnout s tím, že se orientuji v politice,zprávách,veřejném dění atd. i když to není pravda, nebo můžu na pohovoru přiznat,že se v těchto věcech úplně neorientuji a že na tom budu pracovat? Je běžnou novinářskou praxí, že si člověk vygoogluje co nezná, nebo jsou znalosti v praxi podrobovány zkoušce?
Radím opatrnost, něco mi na tom smrdí. Co to je za noviny kde přijmou člověka jež o novinařině neví ani zbla a něco napsal naposled před několika lety?
Během dopoledne, při pročítání novin, jsem si na Vás několikrát vzpoměl, že takový článek klidně zvládne i laik, popřípadě na jiný reagovat. Osobně bych se toho nebál. Jen na Vás je, jak se rozhodnete.
Taky jsem při pročítání nabyl dojmu, že dát dohromady takový článek ze setkání houbařů není těžké - člověk přijede, udělá fotky (alespoň na to se těším, jsem fotograf),zeptá se kolikátý je to ročník,co je tam za houbaře,houby,nějakou zajímavost a pak se zeptá na názor návštevníka a je to víceméně všechno. Dát to do nějakého útvaru také není tak náročné (jen nepokazit pravopis), ale dělá mě spíš starosti, jak se vůbec k takovým informacím dostat a jak je zpracovat v šibeničním čase.
No,každopádně zítra jdu na pohovor, tak mi držte palce
Takže pohovor dopadl dobře (navzdory tomu,že jsem v jednu chvíli nevěděl,jestli je pondělí nebo středa), nástup mám příští týden (zoufale chybí redaktoři). Proces zpracování se myslím rychle naučím, každý den chodí korektoři,takže nějaká ta pravopisná chyba nevadí, informace se prý získávají tak, že se člověk poptává na obecním úřadě, nebo časem musí získat lidi,aby se ozvali
Jediné, co je celkem v klidu je, že na redakční mobil volají hasiči při každém výjezdu. Mám trochu strach z toho jezdit služebním autem, jsem víceméně novopečený řidič-řidičák sice mám už rok,ale neměl jsem moc příležitostí dostat se k ježdění a všechno jsem zapoměl
).No a pak mám samozřejmě bobky z toho, že je to moje úplně první práce, navíc taková, ve které nemám jedinou zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.