Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych se zeptat , pomoct. Přítel má se svou bývalou přítelkyní dítě . NIkdy dítě neviděl. Zezačátku dítě nechtěla a tak jí dal peníze na potrat .. ty utratila a pak ji potkal když už měla bříško. Teď dítěti bude rok a jeho matka si usmyslela že by ho napsala jako otce do rodného listu . Je to možné? ... Přítel nechce mít s dítětem nic společného. Nechce ho vychovávat a je odhodlaný se ho zříct. Děkuju předem za nějakou radu.
? a s takto zodpovědným člověkem chcete žít? zříct dítěte? jak to myslíte? co mu to dítě udělalo? mně osobně se z toho, co tu popisujete zvedá žaludek...
Matka v současné době na tento postup nemá právo, protože prošvihla lhůtu půlroční. Takže ho lze zapsat do rodného listu, jako otce, jen s jeho souhlasem. Matka svým postupem upřela zákonné právo dítěti. Takže i kdyby proběhly testy DNA, prokáže se pouze otcovsví, ale otci z toho neplynou žádné závazky a povinnosti, protože nemůže být zapsán do rodného takto zpětně.
doplněno 09.01.12 08:43:Právo na otce upřela dítěti matka svým postupem. A tím mu upřela práva výživného apod., protože otec není zapsán v RL. Nemůže se matka rozhodnout jen tak po roce a požadovat po otci zodpovědnost. To měla udělat dříve. Od toho je lhůta na určení otcovství do půli roka dítěte od jeho narození. Pokud není otec uveden v RL, pak žádnou povinnost nemá. Musela by se změnit zákonná lhůta. Jak říkám, v současné době může být v tomto případě zapsán otec do RL jen s jeho souhlasem.
To by byla pro pána klika, ale po zběžném internetovém bádání na téma určení otcovství, jsem pro to nenašel žádnou právní opěrku.
Mně se zase zvedá žaludek z vás. Vždyť peníze na potrat dal, slečna s tím souhlasila. Proč by měl chtít mít s tím dítětem něco společného? Ta žena porušila dohodu a ještě ho okradla. Teď ještě hrozí, že bude chtít alimenty.
Mně osobně je z něho také nanic,s prominutímCo by jste dělala vy,kdyby to stejné udělal vám?Ještě píšete,že ona si usmyslela...Vždyť je to otec jejího dítěte,čili by měl být na něj hrdý,a začít se o něj starat,a to se vším všudy!On se ho zříci může,ale dle výsledků DNA se lehce rozpozná,kdo je otec,tákže má chlapec smůlu
A jak by bylo vám kdyby vám bylo 22 let ..byvalka by byla vyléčena feťačka co peníze na potrat utratila? Nechtěla to v době těhotenství řešit přesto že byvalý chtěl a teď když už jí bude rok ho chce napsat do rodneho listu? mě to prijde dost divné
Já bych chtěla tazatelce říct,aby si dala pozor na unáhlený názor.
Vy víte jen to,co Vám řekl partner.Jeho pohled na věc ,navíc jste zřejmě i zamilovaná a to nikdy nemůžete být ani objektivní.
Celá situace kolem těhotenství expřítelkyně mohla být úplně jinak.Souhlasím s rádcemi nade mnou,že od takového člověka pryč.Udělal to jí,udělá to i Vám.Ano,rozešli se(ať už z jakých koli důvodů) ,ano ,to se stává.Ale pokud je tu dítě tak na jeho stvoření byli dva,měli by být dva i na to ostatní.
PS: Kdysi jsem dala kopačky v začátcích jednoho vztahu s velmi krásným klukem a to jen proto,že mi řekl : Moje bejvalka je se mnou těhotná a já jí na to s... Bylo prostě ve vteřině po všem .Někoho takovýho bych vedle sebe nesnesla.
Situace mohla být všelijaká, ale vycházejme z toho, co popsala tazatelka. Ten pán neudělal vůbec nic špatného a teď mu hrozí, že ho budou každý měsíc obírat o peníze a dávat je někomu, koho nezná a ani znát nechce. Ženským se to strašně snadno říká. Na stvoření jsou sice dva, ale rozhodovací právo pak zůstane jenom jednomu. Já bych pozměnil zákon tak, aby se otec ještě v době, kdy je potrat možný s minimálním rizikem, mohl rozhodnout, zda uhradí potrat, nebo to riskne a bude živit dítě celý život. Teprve tehdy by to bylo spravedlivé. Pokud by se rozhodl pro potrat, žena by ho samozřejmě nemusela podstoupit, ale dostala by jen úměrnou částku a už by nemohla žádat o alimenty.
Jistě, že ten pán neudělal vůbec nic špatného - pouze splodil dítě a tak to holt je, že dítě je tvor závislý na péči dospělých osob. Matka dítěte po něm taky přece nechce nic špatného, jenom aby se o své vlastní dítě začal starat.
Jistě, okolnosti splození nejsou tedy nic moc, ale koneckonců je na chlapovi, s kým se rozhodne souložit... navíc pravděpodobně bez vlastní ochrany. A jako sorry, já nejsem věřící, nicméně i tak potraty beru jako celkem kontroverzní téma. Nejsem natolik fanatik, abych někomu brala právo jít na potrat, ale aby se zákon k rodičovské zodpovědnosti postavil tak, že by v něm v podstatě bylo "buď na přání otce dítěte zabiješ vlastní dítě, nebo na dítě neuvidíš ani korunu"... tak to tedy kde to žijeme? To se jako chlap opravdu považujete za takovou chudinku, která nezvládne nést následky vlastních činů, takže je nutno je přehodit výhradně na ženy?
Díťě se z toho drobného parazitujícího organismu stává až po narození. Zabijete maximálně malý shluk buněk. Pokud má jen jedna strana právo o budoucnosti plodu rozhodovat, měla by zároveň nést veškerá rizika, pokud nedojde ke shodě.
Výhradně ženy rodí, pouze ony mohou v konečném důsledku rozhodovat o tom, jestli otěhotní. To jsou snad takové chudinky, že nezvládnou nés následky vlastních činů a dožadují se toho, aby se o ně staral někdo, kdo o to nestojí? Kam dají důstojnost? Když na něco nemám, tak si to prostě nekoupím a nečekám, že to za mě někdo zaplatí.
No, drobný problém je v tom, že týden-dva po termínu menstruace (tedy v době, kdy se žena k ukončení těhotenství dostává) tomu shluku buněk už tluče srdce (a začínají se tvořit oči, uši, ústa, mozek, plíce)... ale neočekávám zrovna od vás, že byste tohle pochopil (to není nic proti vám, jenom se mi vybavují vaše příspěvky zde na toto téma). Jinak o budoucnosti dítěte rozhodly OBĚ strany. Rozhodovat ve chvíli, kdy došlo k početí, je pozdě. Rozhoduje se přece už před početím - tím, že s někým žiji aktivním sexuálním životem. Pokud s někým dítě nechci, buď s ním nespím vůbec, nebo si vybírám takové sexuální praktiky, při kterých je početí vyloučené anebo alespoň používám takovou ochranu, která možnosti početí maximálně sníží. O tom, jestli žena otěhotní, rozhodně nerozhoduje výhradně ona - pokud si toto opravdu myslíte, tak vám pravděpodobně chybí základní znalosti z biologie člověka a sexuologie. Pakliže se jednou hodláte věnovat sexu s ženou, doporučovala bych vám nastudovat, kdy za jakých okolností k početí dochází a jak se lze početí brátnit.
Udělají se testy DNA, soud rozhodne a bude platit. Zříci se mrnouse může, ale jen on sám, žádný soud mu nepomůže se zříci dítěte, platit bude, dokud si nebude sám vydělávat. Co mu ten mrnous udělal? Byl u toho, když vzniknul. Jasně, dal jí prachy na potrat, ale ona se rozhodla nakonec jinak.
A takovýho nezodpovědnýho chlapa, bych nikdy neobhajoval. Nevím, jak byste jednala Vy, kdybyste měla s ním dítě a on Vám řekl, at jdete na potrat a nechal Vás být a Vy třeba to dítě chtěla. Jedině ho poslat dopryč. Vrátí se mu to jednou i s přídavkem. Tady se jinak nedá nic jinýho radit, paní.
Určitě také podepisuji odpovědi, že pán je takzvaný poměrně klasický "Páter Vyklouz". S minimálním smyslem pro zodpovědnost a celkem žádným svědomím. Matka dítěte má snad právo předvést DNA a otec bude platit. Ono to stejně nebude nijak moc, a je mi skoro špatně, když si představím ty výmluvy. Jediná rada - utíkat od něj asi co nejdál, nebo teda jenom ten flirt... .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.