Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Užívání pozemku - platba bez smlouvy zpětně

Od: trefiesnaj* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, poradila byste mi prosím? Máme s mým sousedem problém. Před 30ti lety jsme na pozemku skladu na obilí postavili dvě garáže, asi 10 metrů od skladu, ale na jeho pozemku, před šesti lety pozemek koupil jistý podnikatel, který se ale kvůli daňovým podvodům následně zastřelil. A pozemek se skladem získala jeho přítelkyně, ta si našla přítele, který pozemek spravuje, ale ten se o pozemek pět let nezajímal, nechal ho chátrat atd. jediný kdo ho udržoval jsme byli my se sousedem. Teď ale (8.1.2012) přišel a oznámil nám, že za pozemek bude vyžadovat od každého z nás (já a soused) 900 Kč, tedy dohromady 1800 Kč a pokud si pronajmeme jen garáže, tak bude chtít stejně 1800 Kč za oba. To by nebyl až takový problém, jako to že po nás chce zaplatit zpetně peníze dohromady 50 000 Kč za oba (25 000 Kč za jednoho), protože i když tady nebyl, tak jsme prostě prý ten pozemek používali (my ale používali pouze garáže). Je nějaká možnost se těchto garáží vzdát, tak aby jsme nemuseli platit těch 50 000 Kč + pronájem? My jsme s ním přece žádnou smlouvu předtím neměli, tak jak po nás může vyžadovat peníze zpetně. My jsme ochotni si garáže vystěhovat a zbourat a uvést pozemek do původního stavu (i když roští tam tedy už nevysázíme. Má po nás tedy právo vyžadovat peníze zpětně? Ať nás klidně vyhostí z pozemku, nám to je jedno. Prosím Vás moc, pomozte nám. Předem Vám mockrát děkuji za odpověď.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Vy víte co udělat a ptáte se?Normálně ho ignorujte,vystěhujte se a čekejte co bude dál.Ať třeba skáče pozpátku přes hlavu.Chtěl moc,nebude mít nic,tak to v životě chodí.Ani bych to neboural,nebo pokud potřebujete materiá.

buss
hodnocení

1x

Už před 30 lety jste si postavili garáže na cizím pozemku zřejmě bez souhlasu vlastníka, teda protiprávně a zřejmě bez kolaudace. Tedy černá stavba, právně tedy neexistuje. Tak proč se divíte, že někdo po vás chce platbu za užívání pozemku pod garáží. Je snad normální, že nemohu užívat protiprávně cizí věc. Garáž bez pozemku viset ve vzduchu jaksi nemůže. Otázka je, za jak dlouho chce peníze za pozemek (ve jménu vlastníka pozemku). Můžete namítnout promlčení.. , pak se domluvit na nájmu, zlegalizovat stavby, nechat mu je, zbořit. Co myslíte, jak by to dopadlo u soudu?

No vyhráli by soud v pohodě. 1. Nevíme jsou-li garáže stavba. Mohou být jen plechové, nebo z jiného materiálu. 2. Jim to mohl bývalý majitelpovolit a opomenout předat věcné břemeno dalšímu majiteli. Což je v případě sebevraždy pochopitelné. 3. S nimi vlastně nejedná žádný majitel a určitě jim neukázal žádnou plnou moc k vyplacení peněz za pronájem. Atd. Vů§bec bych se s ním nebavil. Smlouva není podepsaná, takže má smůlu. Může vás akorát poprosit o uvolnění svojeho pozemku a pokud nebudete chtít, pak si může někde vyskakovat. Ale majitelka, né on. Zašel bych se zeptat nejdřív majitelky jakou má představu. Nejlépe až bude sama.

trefiesnaj*
hodnocení

Garáž je postavena normálně z cihel, původně za komunismu bylo každému jedno, co jsme postavili a sklad byl v majetku státu. A může tedy po mně něco vyžadovat? Já tu stavbu klidně vyžadovat nebudu, ať si ji nechá, jen nebudu platit přece za něco, co po nás nikdo nikdy nechtěl, něco úplně jiného by bylo, kdyby před těmi pěti lety jsme podepsali nějakou smlouvu, a museli začít platit nájem, ale to nikoho nezajímalo, až teď najednou. Navíc pozemek není ani oplocen. Až nedávno si správce vyznačil, kde jeho pozemek končí. Může tedy po nás něco vyžadovat? Jak on nám vlastně dokáže, že jsme stavbu užívali, po tom co byla prodána z vlastnictví obce? Děkuji za všechny Vaše odpovědi, dost mi pomáhají.

lidka*
hodnocení

1x

Dojděte si na stavební úřad, zda mají nějaké podklady k vašim garážím. Určitě vám stavbu někdo v té době povolil. Požádejte o radu, jak dál postupovat. Určitě bych nepřistoupila na úhradu zpětně, když nebyla sepsána žádná smlouva a nikdo od vás úhradu nepožadoval. Ale jak říkám, bude dobré se poradit na stavebním úřadě. Oni mohou provést zjištění na místě a provnat skutečný stav s podklady, které mají k dispozici. A jejich stanovisko by bylo pro vás důležité pro další jednání s majitelkou pozemku. Kdo byl vlastníkem pozemku při stavbě garáží? A při prodeji byly uvedeny garáže jako součást pozemku? A jak to bylo s placením daně z nemovitosti? Podávali jste přiznání? Je potřeba si dát do kupy všechno, co máte ke garáži. *cteni* Pokud s vámi jednal přítel majitelky, měl od ní vystavenou plnou moc? Pokud ne, jednejte pouze s majitelkou a nejlépe písemně.

trefiesnaj*
hodnocení

Právě že stavba byla tenkrát stavěna na černo, protože dříve to statku (který byl při stavbě majitelem) bylo úplně jedno, co se bude s jejim pozemkem dělat. My teď už garáž nechceme, klidně ji zbouráme, jen nechceme platit zpětně. Pozemek uvedeme do původního stavu. Nikomu garáže nevadily až této majitelce. Musíme tedy peníze platit?

lidka*

Jestli stavba nebyla povolena a ani kolaudována jako garáž, tak bych asi postupovala takto: dneska už nikdo asi nevyvrátí, že vám stavbu kůlny/přístřešku pro provizorní garážování a skladování nářadí či materiálu vedení statku nepovolilo s tím, že stavbu postavíte na vlastní náklady a užívání bude na neomezenou dobu a bezplatně. Domnívám se, že na stavbu kůlny v té době nemuselo být ani stavební povolení. To si ale nejsem stoprocentně jistá. Potom bych si ještě ověřila, zda při prodeji pozemku byly v kupní smlouvě tyto dvě stavby uvedeny a případně oceněny. Pokud ne, nabídla bych majitelce pozemku, že tuto stavby odstraním na vlastní náklady i s termínem dokončení. Už proto, že jsem ji užívala a navíc se podílela na její stavbě. Zároveň bych požádala o dovolení po dobu demolice užívat její pozemek, který po skončení prací a odvozu materiálu uvedu do původního stavu. Odvoz materiálu navrhnu v tom případě, kdy stavby nebyly uvedeny v kupní smlouvě. Kupní smlouva by měla být v podkladech KN. Nedokáži posoudit, jak by postupoval FÚ. Neplatili jste z této (budeme to nazývat kůlnou) kůlny, užívané ke garážování žádnou daň? Ani dříve daň domovní? U nás na úřadě jsme občas dělali soupis garáží, protože jich bylo hodně objeveno jako černé stavby, právě postavené jako kůlny, ale užívané ke garážování. :)

doplněno 09.01.12 10:17:

Ještě mi není jasné, co znamená správce? *nevi* Je to snad majetek vložený do podnikání a on má v pracovní náplni správu majetku? Ověřte si na stránkách KN, kdo je přesně uvedený jako vlastník: nahlizenidokn.cuzk.cz/... .

hodnocení

1x

Ještěb mne naoadla jednaa blbost: jak praví buss, stavba vlastně (úředně) neexistuje, tak nemůže být ani vaše, a proč bysta tedy platil? Co kdybyste vyrukoval s protinabídkou, že za osmnáct stovek ty garáže odstraníte a pozemek mu vyčistíte?

No ona ale je to asi blbust; i když stavba "neexistuje:, existuje ta hromada cihel a ten cicí pozemek zabírá. Ale jak on ví, repektive dokáže, že je vaše? Jistě to nějak jde, ale asi složitě před soudem pomocí svědectví. Na druhou stranu jste skutečne ten pozemek užíval, takže by bylo fér něco zaplatit, i když ze všeho popisovaného se zdá, že spíš než vlastní vyuřití pozemku zajímá současného vlastníka příležitost k tučnému výdělku. Já bych navrhoval směřovat to k rozumné mimosoudní dohodě.)

Proč platit když nebyla žádná smlouva? Na netu si taky prohlídnete něco a pak se vám ozvou že za to máte zaplatit. Zpětně to prostě nefunguje. Není smlouva, nebudou love.

buss
hodnocení

0x

Jedná se o stavbu jak neoprávněnou, tak nepovolenou. Vlastník pozemku je trvale omezen ve svých právech. Kdo mu ho pak koupí? A zřejmě ani nehradíte finančáku daň z nemovitostí, není v KN.
Zatím neplatí zásada, že co je pevně spojeno s půdou patří vlastníkovi půdy (zavedli komunisté).
Nedohodnete-li se, půjde-li to k soudu, buď bude nařízeno odstranění stavby, nebo přikázána vlastníkovi pozemku, bude-li s tím souhlasita, též pak soud rozhodne o výši náhrady vlastníkovi stavby. Existuje i možnost zřízení věcného břemena (podejte návrh soudu..), či odkoupíte pozemek.
Takže se dohodněte co s tím. I na nájmu. Chápete, že okupujete cizí pozemek? Vztah vlastnice pozemku a přítele neřeším.

trefiesnaj*
hodnocení

Já ale stavbu nechci, ať si jí klidně nechá, ať si s ní dělá co chce, já jen nechci platit za několik let zpátky, když jsme o tom nebyli ani obeznámeni, tak ať si jítedy nechá a dělá si s ní co chce, ale mi ji prostě nechceme a nehodláme platit za léta zpět. Musíme mu platit zpátky, když se o to nezajímal? Dále už ji využívat nechceme.

buss

Zajisté že nemusíte, vyčkejte co udělají.

des*

Což jsem už psal.jako první.A musím to platit?Furt dokola.

kvik
hodnocení

0x

Rozumím tomu dobře, že jste 30 let, měli garáž, kterou jste používali, na cizím pozemku a nic jste neplatili?

A to je zakázané? Není. Uhrál bych to na slovní dohodu s bývalým majitelem. Taková platí taky a nikdo už nedokáže že nebyla.

lidka*

Přesně tak to doporučuji v mé druhé odpovědi. Ale je třeba, aby se oba domluvili a prezentovali tu ústní dohodu stejně. Já v žádném případě nechci navrhovat něco v neprospěch současné majitelky. To už ale měl řešit kupující a nebo majitelka hnedka po převodu vlastnictví. Nakonec jak píše tázající, za užívání kůlny (garáž to asi nebude) udržovali okolní pozemek. A to také není laciná záležitost. Však víme, kolik stojí hodina např. Bobcatu. *tuc* Docela by mne zajímalo, jak nakonec jednání dopadne. Dejte nám prosím vědět, jak uspějete a jakou strategie zvolíte. *klik*

trefiesnaj*
hodnocení

Je tu ještě jeden problém, on nám chce vlastně pronajímat naší vlastní stavbu. Ale on nám chce stavbu pronajímat za normální stavbu, přitom tam ale podle katastru žádná stavba není, tak jak nám může za 20 000 ročně pronajímat něco co neexistuje. Může jí on tu stavbu (ty kůlny) zlegalizovat? I když nejsou jeho. Budou se ho ptát nebo jak zjistí na úřadě, že stavbu postavil on? Děkuji za odpověď, sám jsem zvědav, jak to dopadne, určitě dám vědět, ale nebude to tak jedniduché, všem moooc děkuji za všechny odpovědi.

buss
hodnocení

0x

VY nechcete pochopit, že jste jednal protiprávně! Možnosti jsem vám nastínil.
Co když si na vašem na vašem pozemku něco postavím? Budete držet hubu, strpíte to?
Ne, budete tady psát o radu.

pecenkav*

Nepostavis, kdyz te zahlidnu na mem pozemku, tak te rovnou vyzenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]