Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jsem studentem vysoké školy ve druhém ročníku, denního studia s pobytem na koleji, otec na mě platí alimenty ve výši 3500kč/měsíc. Nedávno jsem si našel brigádu na dohodu o pracovní činnosti, průměrně si přivydělám při škole 6-10tis/měsíčně hrubého a chtěl bych se zeptat jesti brigáda může nějak ovlivnit výši výživného, máli otec nárok na snížení popřípadě zrušení vyživovací povinnosti a jeho vrácení. Moje situace byla kritická a bez brigády bych nebyl schopen dále ufinancovat své potřeby spojené se školou, stravou, ošacením a ubytováním v hlavním městě, ale nerad bych si zavařil na budoucí problém. Děkuji za odpověd M.
Zákon o rodině: VZÁJEMNÁ VYŽIVOVACÍ POVINNOST RODIČŮ A DĚTÍ
§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti se přihlíží k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje.
jak vyplývá z Vašeho příspěvku, bez Vašeho přičinění by jste nemohl ufinancovat svoje potřeby... divím se, že jste nepožádal otce o zvýšení výživného... Pokud jste schopný dokladovat svoje náklady na potřeby spojené se školou, stravou, ošacením a ubytováním v hlavním městě, a další, případný soud zváží, zda Vaše příjmy jsou postačující na to, aby jste byl schopný sám se živit. Rozhodne také o případném snížení, nebo zvýšení výživného ze strany otce. Nárok otce... rozhodne soud o povinnosti podle podmínek všech zúčastněných... jako student denního studia nejste schopný se sám živit... brigáda či DoPČ může kdykoliv skončit, studium ne...
Děkuji mnohokrát za odpověd, šlo mi o to, kdyby otec vyvolal soudní spor o změně výše výživného, jsem nemusel zpětně třeba část výživného vracet otci, otce jsem fyzicky nikdy neviděl, pouze ze soudních spisů vím že hrub. příjem má 34tis, již v minulosti se několikrát soudně snažil o snížení alimentů (vždy po zvýšení), ale to bylo v době kdy jsem ještě nebyl plnoletý, nijak výdělečně činný a soudní spory za mě vedla matka. Ted bych byl schopen vyžít i jen z pěněz z brigády ,ale nerad bych za rok otci zpětně vracel třeba 3000kč * 12 měsíců. M.
Toho se nebojte, to opravdu nehrozí. Dává takové výživné, jaké Vám náleží na základě soudního rozhodnutí. Není žádný právní důvod proto, abyste jej otci vracel a ani nebude.
Takže otce jste nikdy neviděl, ale hlavně že platí a kdyžtak jste ochotný se s ním soudit. Žádný pokus o setkání, ale hlavně že víte, kolik vydělává hrubého. Není vám tak trochu trapně? Zřejmě v praze studujete na sociálního inženýra, co?
poluli, zkuste se kontrolovat, prosím!
tazatel nemusí být vinný za to, že svého otce nikdy neviděl... nepoznáte situaci a důvody a kritizujete vztah...
tazatel se nevyjádřil, že je ochotný se s otcem soudit, pouze se obává, že by snad někdy musel vracet nějaké finance, protože penězmi sám neoplývá...
tazatel má vědomosti o příjmu otce ze soudního spisu... pročíst si soudní spis je jednou z normálních činností člověka, kterého se spis týká...
tazatel svoje finanční problémy řeší také svým přičiněním, našel si další zdroj příjmu, a při denním studiu si ještě stihne přivydělat nějakou tu korunu... obdivuhodné... někdo jiný by to řešil třeba tlakem na otce, aby přidal!
tazatel má dostatek zodpovědnosti, chce se vyhnout případným problémům v budoucnosti... kolik lidí tu na poradně žádá pomoc až s křížkem po funuse?!
takže otázka na Vás: není Vám tak trochu trapně?
doporučuji Vám trochu tolerance, více se zamýšlet nad obsahem příspěvků tazatelů, a také i Vašich... poradna má svá pravidla, zkuste si je znova přečíst a uvědomit...
malá poznámka k některým Vašim dalším příspěvkům: Vodu káže, víno pije... neopravujte gramatiku a pravidla pravopisu u druhých, zkuste napřed pozametat před vlastním prahem...
Stalo se mi, že jsem měla hluboko do kapsy, ale neřešila jsem to nikdy tak, ža bych se soudila s příbuznými, aby mě živili. Ani na úřadě jsem nebyla, protože bych se musela hambou propadnout. S dcerou jsem se neviděla zhruba 15 let a přes odpor celé té její druhé větve mě vyhledala. Soudit se s rodiči o peníze mi připadá ne jako řešení, ale zadělávání si na další problémy. Možná by se pan autor článku mohl s otcem nejřív osobně setkat a ne hned všecko hnát přes soudy.
Shoda podmětu s přísudkem mi problémy nedělá.
Takže tazatel má nějaký zdroj peněz a zajímá ho jak to udělat, aby náhodou pramen nevyschl. Kdybych já chtěla situaci řešit osobně, asi bych se domluvila se sponzorem a ne poraďte jak u soudu a nároky. Přeji tazateli, ať dosáhne svého štěstí. Ať žije Pavlík Morozov.
Pokusů o setkání z mé strany bylo mnoho, pokoušel jsem se ho vyhledat pomocí trvalého bydliště, pomocí katastru nemovitostí a nakonec se mi podařilo ho kontaktovat telefonicky (jeden jeho nájemník mi dal na něj číslo), člověku v zádech zamrazí když se dozví že ho jeho biologický otec nechce nikdy vidět, a 20 let je dost dlouhá doba aby i on navštívil mě ze své vlastní iniciace(moje adresa je v soudních spisech taky a koukal na ní přes 20 let), nikdy si mě nechtěl půjčovat(tak jak se to praktikuje v jiných rodinách), nedostal jsem od něj nikdy dárek k vánocům a pochybuji že ví kdy mám narozeniny a jak se vlastně jmenuji křestním jménem, asi ani neví kde studuji a že studuji biomechaniku. Necítíte se ted vy trapně?
Tatínek bude platit alimenty po dobu vašich studií, ať se mrská sebevíc. Je to jeho povinnost. A že jste si našel přivýdělek, nemá na to vůbec žádný vliv.
Vás si naopak cením, že jen nestojíte s nataženou rukou, ale dokážete se sám o sebe postarat a sehnat si pěkný přivýdělek. Je to dobrý start do života. Hlavně aby tím netrpělo učení.
Jaga.
Polulinapermanenta,já byl před 15-ti lety ve stejné situaci jako tazatel,také jsem si něco malinko k VŠ studiu přivydělával (za volantem náklaďáku),ale když pak otec přestal na mně i na mladší sestru,musel jsem z finančních důvodů školy nechat a pak mi zbyl jen volant náklaďáku,abych de facto převzal finanční úlohu otce a pomohl matce táhnout rodinný rozpočet.Tohle se Vám nezdá trapné?Mimochodem soudy o sestřiny alimenty (o mých ani nemluvě) se pak táhly dalších 10 let a stejně nebyly nikdy zcela vyrovnány.Tazatel se přeci jen chce ujistit,zda se tím,že si ke studiu přivydělá pár korun,nedostane do křížku se zákonem,nic jiného se zde neřeší.
Hezký den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.