Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodržování bankovního tajemství - jistota?

Od: torell odpovědí: 9 změna:

Rád bych se zeptal zde diskutujících zaměstnanců bank, jaká je realita ohledně udržování bankovního tajemství.

Mám na mysli různé novinářské kauzy, kdy z banky uniknou do médií informace o jejím klientovi (většinou se tedy jedná o různé prevíty porušující zákon a které sledují investigativní novináři, ale občas i o nevinné celebrity, kterým se věnuje se zájmem bulvár a zveřejní, že např. zpěvačka platila kreditkou dovolenou na Maledivy). Říkám si, že někde musí novináři své informace o bankovních transakcích brát - buď od policie (to asi budou případy různých vyšetřovaných velkopodnikatelů a politiků, o kterých média referují), anebo přímo od někoho z banky (to zase může být případ těch celebrit).

Na jednu stranu si člověk říká, že je dobře, když novináři vypátrají u jakých bank má mafián účet, zveřejní podrobnosti o transakcích a jiné údaje podléhající mlčenlivosti (vždyť často zveřejňují přímo kopie výpisů z účtů či výpisů z kreditek) a pomůžou ho tak dostat do vězení, na druhou stranu mi trochu mrazí, když si uvědomím, že pracovník banky může kdykoli nahlédnout do počítače a zjistit třeba, k jakým účtům mám dispoziční právo. Takže asi stačí požádat souseda, co pracuje v bance, aby prolustroval osobu mého zájmu (nebo někdo požádá svého známého v bance, aby prolustroval mně). Chápu, že to není běžná praxe, ale stát se to nepochybně může - stejně jako každý úředník nahlédnutím do interní databáze může zjistit spoustu citlivých údajů o libovolném spoluobčanovi (rodné číslo, bydliště, jména příbuzných, zdravotní stav, vlastněné nemovitosti, záznamy o přestupcích...).

Chtěl bych se proto zeptat, kdo pracujete v bance, jak je toto pochybení pracovníků postihováno, a zda je vůbec šance zjistit, kdo konkrétní za únikem informace vlastně stojí. Předpokládám, že počítač zaznamenává, jaký pracovník nahlížel do účtu klienta, ale z takových záznamů se asi stejně nepozná, kdo za únikem stojí.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V podstatě nemáte šanci to zjistit. Postihy jsou velmi tvrdé /většinou vyhazov/, ale jak píšu... nezjistíte nic. Takových věcí /veletajných/ je v republice více. Stále je to o známostech. Máte známého u soudu? Zjistí vám na koho bylo kdy podáno jaké oznámení, kdo se rozvádí atd. Lukrativní jsou i např. zdravotní pojišťovny...dá se zjistit adresa hledané osoby...pokud si platí zdr. pojištění. Jak píšu je toho hodně a pokud máte známosti, dozvíte se vše.

Ringo má naprostou pravdu.*palec*

sebod*

Tajemství? V tomto světě plném různé techniky a úplatných lidí neexistuje opravdu v ničem. Proto se někdy usmívám nad tím, že někdo někam nechce napsat svoje rodné číslo. V dnešní době to je "veřejný údaj" *smich*. Aniž bychom si to uvědomili, tak jsme všichni "očipováni" a kdo to zná, tak si o nás vše přečte... *cteni*;)

buss
hodnocení

1x

Je to o lidech, kteří mají do systémů přístup, když neuvažuji prolomení se do něj.

hodnocení

0x

Dneska, kdy se hekři dokážou nabourat do počítaču NASA, FBI či do jakýkoli banky tak se blížíme k době kdy filmy jako SÍŤ, NEPŘÍTEL STÁTU a podobný se začínají jevit jako reálný a začíná to ,,nějakým" elektronickým čipem v OBČANSKÝM PRŮKAZU!.!.!

eulalie*
hodnocení

0x

V bankovním systému je vždy poznat, kdo a kdy se díval na jaký účet v počítači. Co se týká bankovního tajemství, záleží to na konkrétním zamětnanci a jeho zodpovědnosti. Já jsem se o účtech klientů nikdy s nikým nebavila. A platí to i po skončení pracovního poměru v bance.

lui*
hodnocení

0x

Nevím jak u bank, ale u policejních databází, je vždy zaznamenán a archivován nejméně dva měsíce, jakýkoliv přístup do databáze. A je prověřováno, jestli byl oprávněný. Jaké jsou postihy netuším. Ale v dnešním bordelu si iluze nedělám. Ani u té policie.

hop®
hodnocení

0x

Jsem sice bývalý pracovník banky, ale pozice bývalého provozního systémového programátora a správce sítě v dnes již neexistující bance mne snad opravňuje k reakci. ;)

Je samozřejmé, že přístupy řadových pracovníků do batabáze klientů a účtů řadových pracovníků jsou monitorovány a ukládány do jiné databáze. Ovšem banka má spoustu pracovníků, kteří všechny databáze zálohují, opravují... A jejich přístupová práva umožňují i výmaz záznamu z databází, čímž mohou při troše opatrnosti a důslednosti dokonale zamést stopy. A pokud chce někdo získat nějaké důležité informace, pravděpodobně půjde raději za kovářem, než za kovaříčkem. A pravděpodobně znáte takovou moudrost, že procento nepodplatitelných lidí klesá s výší nabízené částky...

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

no kdyz se od zamestnankyne banky dozvim ze si kluk co ma u me auto na opravu na nej pujcil u nej v bance a ze nesmrdi korunou hovori za vse

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]