Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ma vypadat zivotopis

Od: juglans® odpovědí: 12 změna:

Pomaham stvorit zivotopis znamemu, ktery hleda praci, je ve starsim veku. Sama nemam o zivotopisech moc predstavu, co se opravdu rada. Nasla jsem si vzor bud strukturovaneho nebo evropskeho zivotopisu a zacala se dotycneho vyptavat, kde vsude pracoval, abych mohla uvest nabyti praxe. ale on mi tvrdi, ze si vse nepamatuje presne kde kdy byl a ze je to nebude zajimat. Jelikoz mam rada presnost, trvam na napsani zivotopisu jaky opravdu dnes zadaji. muzete nekdo poradit?

Stridal cely zivot pouze 2 obory-zdravotnik a kuchar a zas by mel zajem v jednom uz techto oboru. takze kdyz bude psat do zdravotnictvi bylo by asi dobre vypsat rozkouskovane pracovni pomery po nemocnicich, dohromady to dela 15 let praxe. Zbytek tedy pohostinstvi a skola, je mu 57 let, takze opravdu prostridal hodne. Mam vse vypisovat. zadala jsem zapoctak, ale ten si s sebou neoprinesl, mam na nem asi trvat, ze,aby vse souhlasilo. ovsem jestli tam ma vsechno. proc se tak staram, jde o to, ze cim driv bude mit pan praci, tim driv dostanu od neho penize, ktere mi nalezi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Manžel pracoval jako ředitel oddělení Řízení lidských zdrojů a dělal spousty výběrových řízení. CV-poskládat od posledního zaměstnání a mělo by vše být na jedné A4-není čas to číst, většina personalistů si jako první čte motivační dopis a pokud ten nic nevypoví tak CV ani neotvírá.

hodnocení

Lido, nejak to snad stvorim,ale opravdu se musi snazit mi dat ten zapoctak ,aby jsme s k tomu dopracovali.chce se mi kricet jak je bl...,neschopnej,mlatila bych ho hlava nehlava,jen kdyz ho vidim.

Juglans, zachovejte klid. Zdraví máte jen jedno a víte, co se říká - když nejde o život, nejde o nic. Poraďte mu, ale ať si to napíše sám. Co se s tím budete zlobit Vy? Dejte si raději kafíčko a relaxujte*kafe*.

hodnocení

Kapka-ted jsem trochu vysvetlovalo toto pro Jagusku

pavkazji*
hodnocení

0x

Já bych si našel nějaký vzor jak jste psala ,ale na zápočtovém listě bych trval.Ať je to přesné.Tato část pro ucházení se o zaměstnání je důležitá.

hodnocení

0x
Juglans, něco jsem Vám stáhla. Podle toho se to dá dát dohromady. Snad to trochu pomůže...Jak napsat životopisŽivotopis, Curriculum Vitae, či prostě CV je vizitkou uchazeče o zaměstnání a vstupenkou k novému zaměstnavateli. Zajímavě prezentované zkušenosti a praxe výrazně zvyšují pravděpodobnost získání žádoucího zaměstnání. Naopak v případě podcenění přípravy a vypracování životopisu uchazeč riskuje, že jeho kontakt s vysněným zaměstnavatelem zůstane pouhou nepříliš rozvinutou krátkodobou poštovní nebo elektronickou korespondencí. Životopis zpravidla obsahuje čtyři základní části: úvodní informace o uchazeči, vzdělání, pracovní zkušenosti a ostatní údaje. Úvodní informace o uchazeči Životopis začíná částí věnovanou základním informacím o autorovi životopisu (tedy v tom standardním případě, že si uchazeč vypracovává životopis sám). Patří sem jméno a kontaktní údaje. Akademické tituly jsou součástí jména. Dále zde může být případně uvedena státní příslušnost a datum narození, ačkoliv jde o nepovinné údaje.Na rozdíl od všeobecné praxe sem nepatří·pohlaví uchazeče; u životopisu v českém jazyce je tento údaje zbytečný, u životopisů v cizím jazyce určeném pro zahraniční společnosti zase nadbytečný ·rodinný status, případně počet dětí; společnosti se nesmějí rozhodovat na základě těchto údajů ·informace o zdravotním stavu ·informace o trestním rejstříku. Jméno a kontaktní údaje se mohou menším písmem na dalších stránkách opakovat i v záhlaví nebo v zápatí.Vzdělání V počáteční fázi kariéry je možné vyjmenovávat všechny absolvované vzdělávací instituce od střední školy výš, včetně případných dodatečných vzdělávacích kurzů, zahraničních studijních pobytů apod. Vždy je potřeba uvést celý název instituce, období studia nebo datum / rok absolutoria a dosažený stupeň vzdělání.Uchazeči s pracovními zkušenostmi typicky uvádějí jen nejvyšší stupeň dosaženého vzdělání, případně další vzdělání (kurzy), které je relevantní vůči poptávané pozici nebo zaměstnavateli.Případné probíhající studium je vhodné zmínit zejména v případě, že má souvislost s poptávanou pozicí. Pokud studium významně zasahuje do pracovní doby, mělo by být v životopise zmíněno spolu s případnou poznámkou nebo upřesněním.Pracovní zkušenosti Tato část je zpravidla pro zaměstnavatele nejdůležitější. Zatímco vzdělání poskytuje informaci spíše o potenciálu nebo splnění nějakých základních kritérií, historie zaměstnání je důkazem praktického využití schopností a získaných zkušeností. Proto je vysloveně žádoucí věnovat této části největší pozornost.Zaměstnání by měla být řazena chronologicky, od nejaktuálnějšího k nejstarším. Úplným minimem jsou informace o zaměstnavateli (stačí název, případně lokalita), zastávané pozici a době zaměstnání. Tyto informace by určitě neměly být konečné.Každá pracovní pozice s sebou nese pracovní náplň, která je v mnoha případech u jednotlivých zaměstnavatelů odlišná i v případě identického názvu pozice. Proto je vhodné uvést i přehled nejdůležitějších aktivit vykonávaných na pozici.Každá zastávaná pracovní pozice by měla být uvedena samostatně, a to i v případě, že šlo o jednoho zaměstnavatele, u kterého uchazeč prošel více pozicemi.Nepovinnými údaji mohou být informace o tom, komu pozice podléhala, nebo z jakého důvodu uchazeč své působení na pozici ukončil.Ostatní údaje Z důležitých informací sem patří informace o jazykových znalostech, počítačové gramotnosti, řidičském či jiném průkazu (např. svářečský). Ostatní informace mohou zahrnovat koníčky, osobnostní charakteristiku nebo třeba seznam zahraničních pobytů.Jazykové znalosti hrají vzrůstající roli při rozhodování zaměstnavatelů o vhodnosti uchazeče o zaměstnání. Vlastní charakteristika jazykových znalostí by měla být·maximálně srozumitelná a výmluvná; je třeba se vyhnout nic neříkajícím charakteristikám znalosti jazyka jako "aktivní" nebo "komunikativní", naopak je vhodnější použít škálu "začátečník - mírně pokročilá - středně pokročilý - vyšší středně pokročilý - plynulý" s případným rozlišením znalosti psaného a mluveného jazyka; ·maximálně objektivní; podhodnocováním své jazykové úrovně se uchazeč může připravit o pohovor na zajímavou pozici, nadhodnocení zpravidla zaměstnavatel odhalí a kandidát bude považovaný za nedůvěryhodného ·ideálně doložitelná uznávanými certifikáty nebo informací o zahraničních pobytech v dané jazykové oblasti. Rozsah životopisu by neměl překročit dvě strany formátu A4 bez ohledu na rozsah pracovních zkušeností uchazeče.Nejvhodnější formou prezentace je strukturovaný životopis, tedy formát respektující rozdělení do výše uvedených částí. V rostoucí míře uchazeči používají tzv. evropský formát životopisu. Jde o specifickou formu strukturovaného životopisu, která však není mezi personalisty příliš oblíbená pro zbytečnou komplikovanost a rozsah. I životopis uchazeče s minimem pracovních zkušeností se jen těžko vejde do doporučovaných dvou stran. Jistou výhodu evropský formát nabízí jen u ohodnocení jazykových znalostí uchazeče, které je možné jednotně klasifikovat podle evropské tabulky.Naopak stále méně využívanou formou je narativní životopis popisující uchazeče formou "příběhu".Každý uchazeč by neměl mít vypracovaný jediný životopis. Naopak je vhodné životopis zasílaný na různé pozice vždy upravit, především akcentovat zkušenosti a jiné údaje relevantní konkrétnímu výběrovému řízení, na které se uchazeč hlásí.Závěrem jedno doporučení: i když neuvažujete o změně zaměstnání, mějte svůj životopis vždy vypracovaný a aktuální. Může se stát, že v případě náhlé zajímavé příležitosti Váš čas strávený aktualizací životopisu poskytne jiným uchazečům výhodu a Vás o příležitost připraví.

dzordz*
hodnocení

0x

Strukturovaný nemusí být jen chronologicky, v některých případech může být vhodnější uvést pouze relevantní informace podle význačnosti a délky trvání, takže by na první místo hodil deset let vedoucího, pak dva roky obyč práce v zahraničí, dále jedno nevýznačné místo, druhé nevýznačné místo.. V další části uvést absolvované kurzy, semináře, konference a další akce.. Zbytek (tj mimo obor nebo nepodstatné) shrnout jen do jednoho, dvou bodů.

Nějaká ta data a roky k tomu ale stejně budete potřebovat zjistit.

hodnocení

dekuji vam vsem za pomoc,z kazdeho si beru neco,jeste na tom budu pracovat.pro me je tezke se soustredit,musim si dat pauzu a zas se k tomu vratit,treba se jeste poradim.Tezko se mi to vysvetluje mam slozitejsi onemocneni,kde mi selhava koncentrace a pamet.Zatim tedy dekuji,promyslim to.

hodnocení

0x

Dnes jsou zaměstnavatelé natolik vytíženi, že odmítají číst dlouhé životopisy s tou "omáčkou", jak jsme se to dříve na škole učili. Tedy jmenuji se...,narodil jsem se, žiji v...

Dnes požadují pouze struktrurovaný životopis. Tedy: jméno a příjmení, datum narození, bydliště, rodinný stav, počet dětí, kontakty na sebe /telefony, e-mail.

Dosažené vzdělání: vypsat všechny vzdělávací zařízení, která člověk navštěvoval a k tomu roky / třeba1990-1994/. Začíná se od nejnovějšího, skončí se základní školou.

Dosavadní zaměstnání - právě tak: začít tím posledním, nejnovějším, od kdy do kdy, dolů pokračovat chronologicky těmi staršími.

Přidat zvláštní dovednosti: ŘP a jeho skupiny, znalost jazyků, ovládání PC, svářečský průkaz, rekvalifikace - jaké a kdy...Prostě všechno, co může člověk nabídnout. Můžete uvést ve stručnosti i některé vlastnosti: kreativita, asertivita, zkušenosti s tím a tím...

Na konec místo bydliště, datum a VLASTNORUČNÍ PODPIS UCHAZEČE.

Někde požadují přidat k životopisu i fotografii, pak je vhodná malá, taková na OP /ne někde od moře*smich*/.

Jinak se správným napsáním životopisu Vám poradí na každém ÚP, patří to k náplni jejich práce. *placni* Ať to vyjde. Jaga.

hodnocení

Babajaga-Tomu bych rozumela,ja jsem jen ztroskotala na uvedeni jeho praxe.chtela jsemdat dohromady kolik let delal ve zdravotnictvi a kolik v pohostinstvi,ale je to vse cca,tak aby hned neusoudili,ze je flink.Napr.po ZS nekolik nedodelanych skol,pak prace ve fakultni nemocnici,nasledovne v Praze Bohnice+ nasledovne vecerni skola pri zamestnani ,s mar´turitou,jako osetrovatel.Delal i veskerou peci s injekcema,tvrdi,ze muze toto vykonavat.Vcera jsem mu hledala praci ,kde shani zdravotni sestry a laboranta na rentgen,coz uz take delal pred ix lety.,ovsem jsem zjistila,ze na tohle musi byt jeste specielni skoly navic,aby snad i tu sestru mohl delat.Tedy nevim to urcité,ponevadz o laborant na RTG jsem s nimi mluvila ja a pak si tam zavolal sam jak bylo smluvene a rekli mu pry ne.Zda potreboval i jinou skolu na sestru,se clovek od neho nedozvi.Strasne me provokuje svym pristupem ke vsemu a je mu asi 57 roku,uz by mohl mit rozum.pracoval i leta jako sanitar a opravdu chvaleny,vyzadovany lidmi,treba pred operaci s i zadali nejradeji jeho,to jeste kdyz existoval lidsky pristup.No,ale vsude vydrzel maximalne 5-8 letpotize s nim byli jineho charakteru i presto ze v praci jednicka.takze i trnu az si budou overovat,posledni nemocnici ,proć odesel,aby ho zrovna vrchni nepomluvila.mel s ni nejake dohady a propustili ho.no,hlavne jde ted o to jestli mam vypisovat ty zamestnani,nebo jen napsat tolik a tolik let v toto oboru a zminit napr.ktere firmy?diky

Když je to takhle složité, asi bych to nerozváděla: půl roku v nemocnici A, 3 roky v nemocnici B... Napsala bych souhrnně, že pracoval ve zdravotnictví celkem třeba 15 let, v tom a v tom oboru. Oni to opravdu někde ani kloudně nečtou, takže to stačí takto heslovitě. Při přijímání záleží krom toho životopisu ještě na celé řadě aspektů: Přijímající může být člověk, kterému uchazeč nějak "nesedne" už od pohledu, třeba by ani nedokázal zdůvodnit, proč a pak je celý životopis stejně na draka.

Stejně tak bych napsala: práce v pohostinství 2001 - 2007 /například/ - funkce: provozní, číšník, kuchař /prostě co dělal/. Ne psát, že byl půl roku ve Lhotě a rok v Brně. To zaměstnavatele stejně většinou nezajímá, ledaže by se chtěl na tom minulém místě o tom člověku informovat - jaký to byl pracant apod. Tak ať se daří. Jaga.

doplněno 07.01.12 12:35:

A když čtu, že se na něho zlobíte /blbej, neschopnej/, tak pokud to není přímo člen rodiny, nechte jej, ať si to udělá sám. Zvláště, když Vám k tomu nechce dát podklady. Na ÚP mu poradí a v 57 letech není už snad potřeba někoho vodit za ruku. Ušetříte si nervy a starosti.

hodnocení

babajaga-Diky za navod.Krom toho ja bych nikoho nevodila za ruku,mam svych starosti az nad hlavu,ale prave i financni a ten pan mi dluzi penize a me je jasne,ze dokud nenajde praci,tak je neuvidim.Ze mi je musi zaplatit na vedomi bere,ale jeste ho v zivote nenutila situace starat se sam o sebe,takze ta pomocna ruka mu uz asi zustane,ponevadz pochybuju,ze by okolnosti stacily k jeho dozrani.Hledam pro neho typ na praci-sanitar u nas blizko je Jablonec,Turnov,Semily,Jicin,Jilemnice.do Jablonce jsem nasla ze chteji ale s ridicakem,to on nevlastni,proste potom nikdy netouzil a ted by se mu hodilo.Ostatni nechteji.Hledam v Blazinci v Bohnicich jestli nemaj pozadavek,ale nemuzu nic objevit,vyjely mi jen Benatky okr MB,volala nechtej.byla bych radej,kdyby se neco naslo v blazinci,ponevadz tam pracoval jako osetrovatel par let a v nejhorsim by si ho tam mohli nechat jako pacienta.Pokus o zert.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]