Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s exekucí?

Od: jiri99* odpovědí: 17 změna:

Ahoj, mám docela problém. Přišla mi exekuce na něco přes sto tisíc. Dověděl jsem se to dnes a už jsem se nikam nedovolal, neměl možnost zjistit za co. Musí to být za něco, co se "stalo" před spoustou let. Bohužel jsem nedávno přišel o práci a na zaplacení takové částky jednoduše nemám. Není nějaká možnost vyhlásit osobní bankrot, nebo něco takového. Popřípadě, nedají se splátky /předpokládám, že dostanu možnost dluh splácet/ na nějakou dobu odložit? Pořád doufám, že je to jen omyl. Nejsem si vůbec vědom, že bych někomu něco dlužil. Není popřípadě nějaká promlčecí lhůta? Děkuji za Váš čas

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

letitbe*
hodnocení

2x

zalezi, co prislo. Pokud prisel dopis od firmy vymahajici dluhy, tak tam zavolejte, a nechte si vysvětlit, komu a za co dlužíte. Poud zjistíte, že vy jste si nic nepujcil a je to jen nějaký "omyl" braňte se, hlavně se neleknout a nezaplatit za něco, co jsem nezaplatil. Pokud příšel platební rozkaz, podejte okamžitě odpor. Jakmile bude totiž rozhodnutí soudu pravomocné už s tím nic neuděláte, ani kdybyse se rozkrájel

doplněno 05.01.12 17:17:

*oparava: nezavinil

Platební rozkaz, nebo dopis od vymahačské firmy, neznamená exekuci. Pokud je to exekuční příkaz, tak tam žádné odvolání možné již není. Tam je možné se domluvit již jen s exekutorem na splácení.

jiri99*
hodnocení

Nevím o tom, že by mi někdy něco přišlo. Dopis.. Nevím o ničem..

jiri99*
hodnocení

Nevím, zítra musím zaběhnout na poštu. Z banky jsem se dozvěděl jen, že je to od soudního exekutora z Prahy. Zatím nic jiného nevím.. Zjistil jsem ti tak, že když jsem si chtěl vybrat peníze z bankomatu, nešlo to. Hned jsem utíkal do banky kde mi skoro zavřeli před nosem. Tam jsem se dověděl, že mám exekuci na účtu na tuhle částku. Na exekutorský úřad už jsem se nedovolal, pač bylo moc hodin. Jsem z toho úplně paf. Tak nějak nevím, co budu dělat. Pokud to nebude pravomocné, samozřejmě nic platit nebudu. Ovšem mám strach, pač před cca deseti lety jsem podnikal, dost se točily peníze, sem tam nějaká půjčka na rychlovku.. Když jsem viděl, že už to dál nepůjde, podnikat jsem přestal, věci rozprodal a zbývající dluhy zaplatil. Teď mám právě obavu, že jsem něco přece nezaplatil.. Proto otázky typu, půjdou splátky odložit apod. Zítra se dozvím víc, budu doufat, že to byl vážně jen omyl..

Oddlužení se nepovoluje na dluhy z podnikání.

jiri99*
hodnocení

Ono to nebyly vždy půjčky na podnikání. Člověk v takových chvílích vezme peníze tam, kde se nabídnou.. Ovšem mám za to, že je vše zaplacené..

Tak pokud máte exekuční příkaz na účet, tak je to zcela jistě na základě pravomocného rozhodnutí. A to byste měl mít, pokud přijímáte poštu. Třeba jste si poštu jen někdy nevydzvedl a toto může být důsledek. Nechci Vás strašit, ale k takových omylů se exekutoři nedopouštějí, že by bez pravomocného rozsudku toto udělali. Musel jste dostat i soudní rozhodnutí na výkon exekuce.

doplněno 05.01.12 17:35:

Pokud nic z toho nemáte, musíte stejně vstoupit do jednání s exekutorem. On Vám ty informace podá.

doplněno 05.01.12 17:42:

Možná, že nejste informovaný z důvodu, že jste si nevydzvedával soudní obsílky, ale ono to člověka nakonec stejně dožene..*bezim*

jiri99*
hodnocení

Vážně nic nemám, poštu přebírám běžně a úplně normálně.

No..ono je to trochu zmatené. Ve svém příspěvku jste nejdříve říkal, že Vám přišla exekuce. v dalším, že jste si chtěl vybrat z bankomatu a naběhl do banky, kde Vám řekli, že máte exekuční příkaz. sdělili Vám, že je to od exekutora z Prahy a že musíte zítra na poštu si to vydzvednout. Nic nemáte, nic nevíte...Prostě máte dluh tolik tisíc z ničeho nic...To v tom mám tedy nějaký chaos...*nevi*.. Jediná rada je, že musíte začít komunikovat s exekutorem a domluvit se s ním. snad budete mít štěstí na slušného a vstřícného.

jiri99*
hodnocení

Zmatek? Já jsem zmatený.. Je to tak, že jsem u bankomatu zjistil, že mi to nebere kartu. Utíkal jsem /pač už bylo dost hodin/ tedy do banky, abych zjistil proč nemůžu vybrat. V bance mi řekli, že mám na účtu exekuci. Nic víc, nic míň o tom nevím. Nejsem si vědom, žádného dluhu. Tak jsem se chtěl zeptat na pár věcí, než budu mluvit s exekutorem. Doufám že zítra a že mi řekne co a jak..

Chtěla bych Vás upozornit na to, že při exekuci na účet máte právo na jednorázový výběr dvojnásobku životního minima. Pokud na účtě ty peníze máte, pak Vám tento výběr banka musí umožnit. Můžete to však udělat pouze jednou za trvání exekuce. Možná že to nevíte, tak jen pro informaci.

doplněno 05.01.12 20:26:

Není zač.

jiri99*
hodnocení

Děkuji moc za snahu, už jsem to četl...

hodnocení

1x

Přišel Platební rozkaz, Rozsudek nebo něco jinýho?.?.? Tam by to mělo bejt napsaný komu a za co to je.

Exekuci musel předcházet pravomocný rozsudek. K exekuci nedochází ze dne na den.

jamamba*
hodnocení

1x

nejdříve si zajděte na soud, kde zjistíte, na základě jakého rozhodnutí je proti vám exekuce vedena - máte jako účastník řízení právo nahlížet do spisu apod., i když například prošla doba pro odvolání, je možné podat návrh na zastavení exek.řízení, vznést námitku promlčení,nebo podniknout jiné kroky - ovšem nejdříve si zjistěte, o co jde - to je základ:)

doplněno 05.01.12 21:58:

Podle občanského zákoníku (paragrafu 100 a následujících) se promlčují všechna majetková práva, s výjimkou vlastnického práva. Obecně je promlčecí doba podle občanského zákoníku tříletá. V případě práva na náhradu škody je však promlčecí doba pouze dvouletá (maximálně však tříletá), podobně jako u bezdůvodného obohacení, a běží ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni zodpovídá. U úmyslné škody však už jde o deset let. Právo z přepravy se promlčí za jeden rok. Desetiletá promlčecí lhůta plyne v případě, že ve věci pravomocně rozhodne soud. Stejná, desetiletá, promlčecí doba platí také ve chvíli, kdy dlužník pohledávku písemně uzná – a to jak důvod jejího vzniku, tak její výši. Desetiletá promlčecí lhůta platí v těchto případech také pro úroky

buss
hodnocení

0x

Osobní bankrot je státem uznané oddlužení, tudíž si nastudovat jeho podmínky, je to na webech. Splátky jsou jistě možné, je třeba jednat, pokud na ně přistoupí, ale není důvod ne. Nakonec když není příjem, majetek tak pošlete co můžete a nadělají NIC.
Promlčecí lhůty na co? Ano jsou, viz ObčZ.

burinka
hodnocení

0x

A bydlíte na adrese, kde máte trvalé bydliště? Pokud soud,exekutor, věřitelé a další nejsou schopni vám doručit poštu pro neznalost vaší adresy (kontaktní adresy), pak mohou problémy vyplývat z této skutečnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]