Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s rodiči - pořád mě do něčeho tlačí

Od: letitbe* odpovědí: 24 změna:

Ahoj lidi.

Mám problém s rodičy. Nikdy jsme se nejak vážněji nehádali, ani nemám nějaké problémy ve škole nebo s chováním. Ale jde o to, že mě pořád do něčeho tlačí, do čeho se mi nechce. Vždycky si něco vymyslí, nějakou hloupost a když jim řeknu že se mi to nelíbí, nahlíží na mě jako na největšího sobce co když neco chce on, tak to musí mít, ale když má udělat něco pro druhé je to staršný problém. Poraďte, jak jim mam šetrně naznačit, že s tou hovadinou co zas vymysleli nechci nic mít?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kt8d5*
hodnocení

0x

Musíte být více konkrétní. Co po Vás rodiče chtějí? Jestli Vás rodiče nutí k tomu, abyste chodil do školy, kursů atd. atd., tak je vše v pořádku. Jestli Vás ale rodiče nutí, abyste žebral na ulici nebo se třeba oženil *smich*, tak zbystřete.

letitbe*
hodnocení

Néé do školy chodím docela ráád a dobrovolne a cvok nejsem :D ..Néé tak třeba teď si vymysleli, (bože to ja takovej trapas...) že se mám zůčastnit dětského divadla, které si vymyslela sousedka a bude se hrát na Tři krále (jen tak pro upozornění..je mi 15!) nepripada vam to trhi?

martinaa*

No a?:) Vzdyť je to legrace a ještě utužíš sousedské vztahy:D

mufii*

Pro něj to asi legrace nebude když se mu do toho očividně nechce, a ani se mu nedivím, sám bych nic takového nedělal.

martinaa*

Nemusí to nutně hned být trapné, třeba se do toho nechce pouze jemu... jenže to je těžké, pro 15 letého puboše bude trapné skoro vše...

zanyyy

chudáku...do takových věcí by tě nutit neměly..at si hrajou nějaký pošahaný divadlo samy když je to baví :) do tvých zájmů by ti mluvit neměly ano třeba navrhnout, ale když tě třeba divadlo absolutně nazajímá tak nutit v žádném případě :)

martinaa*

Podle vyjadřování ti bude taky kolem 15, ne?:) Proč musí být nějaké divadlo hned pošahaný? Dnešní mládež by jen civěla na televizi a seděla u počítače:)

zanyyy

ne opravdu mi není 15 :) ale divadlo sama nemám ráda a dokážu si představit jak by bylo mě kdyby mě v jeho věku do něčeho takového nutily :)

martinaa*

Nejde o divadlo (které se dá pojmout úplně jinak), jde o princip - "rodiče mě stále do něčeho nutí". Taky mi nebylo nejlépe, když jsem v 15 byla nucena do podobných věcí, ale jako dospělá na to vzpomínám moc ráda, protože jsme zažili spoustu srandy:)

letitbe*
tak treba ja hraju na kytaru, zavodne sportuju ale nejaky mluveny/hrany verejny projev neni neco v cem bych si liboval navic tam sou samy mladsi decka 10-13
zanyyy

no vida martino :) tenhle určitě nesedí jen u počítače a televize, tak nesudtě když nevíte :)

martinaa*

To bylo myšleno obecně, mluvím z vlastní zkušenosti:) Vy (nebo ty) třeba taky soudíš rodiče, ať mu dají pokoj a neotravují ho s blbostma, přičemž taky nevíte a neznáte názor protistrany.

Nicméně když jsem něco nechtěla dělat, řekla jsem to narovinu, žádné vytáčení ani sáhodlouhé rozhovory:) V 15 má kluk právo rozhodovat, kde se bude nebo nebude angažovat:)

buss

Jasně, ať jde k soudu..

amadeus*

Nechápu, v čem je problém. Řekněte NE, oni vám řeknou "sobče" a je to vyřešené, jede se dál, ne? Oni vám také nesplní každé přání, nebo snad ano? Tady o nic podstatného nejde.

Nezlob se, ale jsi ve věku, kdy Ti bude trapné úplně všechno a nebudeš souhlasit vůbec s ničím, co rodiče vymyslí a navrhnou. Zažila jsem to také, když jsem něco vymyslela, nějaký program, děti zvedly oči k nebi a zahučely: No to snad nemyslíš vážně. To my dělat nebudeme. Časem je to přešlo.

Divadla bych se klidně zúčastnila. Určitě tam bude sranda. A že jsi starý? Někoho většího tam jistě potřebují, to by Ti to jinak nenabízeli. V žádném divadle či filmu nehrají jenom samí mladí. Navíc, když hraješ na kytaru, mohl bys jim pro divadlo udělat hudbu, doprovázet je. Proč se tomu bráníš? Snad nejsi tak neschopný truhlík, když Tě oslovili, asi něco umíš. Tak proč to neukázat?

Vnukovi je 13, je to takový šašek, rád se předvádí. Od skautů hráli v kulturáku divadlo, on byl učitel, žáci jej neposlouchali, hodili po něm houbu... a jiné legrácky. Hráli to moc pěkně, diváci padali smíchy. A vnuka proto vůbec neubylo.

***** Jaga.

výtka
Upozornění od sys clayman 05. 01. 2012 10:34:44
konec bude umazán, oprostě se prosím od češtiny, sice je to škoda, že jí někdo neumí, ale na tom není postavena otázka ani odpověď, díky

buss
hodnocení

0x

To co píšeš je k ničemu, co považuješ za hloupost, resp. hovadinu? Pokud tě tlačí se učit a podobně, tak jim můžeš být jednou vděčná!

zanyyy

už psal že do školy chodí rád :)

letitbe*
A pro uplnost nebudu vdecna maximaktne tak vdecny :D

Řekni rodičům přímo, že na divadlo s mrňatama jsi už velký kluk a že to dělat nebudeš. Ať si seženou někoho mladšího, kdo to bude dělat rád. Ty, že máš už jiné zájmy a nechceš být svým vrstevníkům pro smích. Proč bys měl dělat něco, co Tě nebaví? Rodiče ujisti, že z Tebe stejně žádný herec nebude, takže je to pro Tebe ztráta času. Ať se s tím smíří.;)

krkovicka*
hodnocení

0x
Od čeho jses chlap?! Mami,tatínku, vím že budete zklamání ale nechtějte po me abych někde hrál divadlo..., Když se nepostavis za svý zájmy, pak nejses připravený do života.

klusik*
hodnocení

0x

Zdravím, to je obecně hrozně ošemetný problém.

Ve své podstaatě se tu potkávají dva základní proudy; tvůj "proud" života, který si chceš žít a proud rodičů, kteří si představují, jak by chtěli, aby Tvůj život vypadal.

Puberta je vždy o změně - každá změna musí pořádně bolet, aby byla revolucí. Ty si pubertu evidentně uvědomuješ - je ti hned něco nepříjemné, co třeba před tím nebylo atd. Problém je v tom, že rodiče vnímají pubertu svých potomků zpožděně, v jakési "fázi" či "fázovém posunu".

Jde o to, že oni vědí, že ti fyzicky je 15, ale řekněme to takhle - pokud je rodičům třeba 40, pro ně je 15 let jen kousek života, který prožili spolu, vychovali tě od "plenek". Takže Pro ně jsi pořád vlastně jen děcko.

Máš vlastně dvě možnosti - ani jedna není hezká. První je, že to budeš "trpět" dál a jim to dojde samo. Třeba ale pozdě, mým rodičům to takhle začalo docházet až v mých 27 letech, co jsem se odstěhoval z bytu, který mi koupili - vidíš? Snažili se, vím, že to mysleli dobře, ale prostě kdybych dveřmi neprásknul, byl bych na tom stejně. Druhá možnost tedy je, že jim to dáš na jevo.

Jenže jak?

To je též zákeřné; neznám tvé rodiče, takže netuším, jestli jsou přístupní tomu, co říkám. Ale takhle, jak jste napsal teď dotaz, že ti to vadí - zkus to buď říci, či pokud máš strach, že budou "vyšilovat", u mě vždycky fungovalo, že jsem mamce poslal email ;) Ona věděla, že nerad mluvím o problémech, takže z toho nedělala vědu a věděla, že když napíšu email, tak že to bude lepší.

Samozřejmě nemusí to být email, může to být běžný pěkný dopis (ale pokud budeš psát to, co píšeš výše, fakt to pěkně přeformuluj, dej si na tom záležet!). Rodiče obecně nejsou trubky a vědí, že pokud ditě něco trápí, rádi že mu pomohou. Jen musí vědět, co je trápí (ty děti).

Takže to třeba zkus takto - pokud chceš, samozřejmě ;)

hop®
hodnocení

0x

Ahoj, ta hrubka se Ti fakt povedla! *smich* Dokonce dvakrát za sebou - ale díky Tvé omluvě už nebudu pitvat další překlepy, takže k dotazu: ;)

Rodiče nás od našeho útlého věku někam tlačí a směrují, aby zjistili, co je pro nás schůdné a co je pro nás nepřekonatelné. Díky tomu se od dětského věku nějak formujeme, rozumní rodiče vědí (vycítí), kde přitlačit a kde naopak ubrat. Díky tomu si pak vybíráme svá povolání a své koníčky. Mne například rodiče tlačili do hry na klavír do té doby, než jsem se opravdu "zaseknul". Dnes jsem jim za to vděčný, protože za tu dobu, co jsem byl "nucen" navštěvovat hodiny u mé paní profesorky, jsem pochytil i mnoho hudební teorie, a díky tomu jsem (snad) trošku alespoň průměrný muzikant.

Možná Tvoji rodiče nějak nepochopili (nebo si nechtějí přiznat), že jsi trošku zestárnul a dospěl. Rodičům to většinou dlouho trvá, než pochopí, že jejich dítě je vlastně dospělý člověk. A i když to pochopí a přiznají si to, stejně se ke svému potomkovi i nadále budou chovat jako ke svému DÍTĚTI. Jde jen o vzájemnou toleranci těchto vztahů, aby byl v rodině klid, a věř mi, někdy to trvá pár let, než se nějak rozumně vymezí vzájemná pravidla chování.

Takže pokud Tě budou rodiče cpát do něčeho, co je Ti proti srsti, máš dvě možnosti.

Buď to kousneš jako chlap a uděláš to podle jejich přání, tím jim sice uděláš radost, ale nijak nezměníš jejich vnímání Tebe jako "dítěte".

Anebo se prostě "zašprajcuješ", v klidu si s nimi sedneš a zkusíš jim vysvětlit důvody, proč prostě toto jejich příání zklameš, třeba že nebudeš někomu dělat šaška jen proto, že oni si to přejí - tím je sice vůbec nepotěšíš, ale zase trošku změniš jejich vnímání Tebe - začnou si uvědomovat, že jejich děťátko je zase o pár let starší a dospělejší. A příště bude o něco jednodušší, aby sis svůj názor prosadil.

Ani jedna z těchto variant není ideální a příjemná - ale všechny další varianty jsou jen horší...

klusik*

Jako byste mi mluvil z duše! Včetně toho klavíru atd. ;)

hodnocení

0x

Několikrát jsem si s chutí přečetla tvé odpovědi k nějakému jinému problému. Nepátrala jsem kdo jsi, ale věděla jsem, že musíš být mladý muž, který to má v hlavě bezva srovnané. Teď se mi to potvrzuje. ;) Mám pocit, že tvůj problém je v komunikaci. Totéž totiž čas od času řeším s dospělými dcerami a v současnosti s pětadvacetiletou vnučkou. Když dám nějaký návrh, který se jí nelíbí, vyletí jak čert za škatulky, bohovsky se najeduje, štěká a je v opozici každou buňkou svého těla. Ale já jsem jí nedala příkaz, nenutila jsem jí něco. Jen jsem navrhla. Můžeš mi vysvětlit, proč to tak je? Proč se sekundu nezamyslí a neřekne, že to tak nechce, protože má k tomu tyto důvody a takový názor. Asi bych jí mezi vysvětlováním něco namítla, ale měla-li by dostatek argumentů a důvodů, které by mi normálním tónem řekla, asi bych já to ukončila-promiň, byl to blbý nápad. A nikdo by si nezvýšil tlak, těžce nedýchal. prostě by byla normální diskuze, která řeší. *jasne* V životě budeš muset mnohokrát obhajovat svá rozhodnutí, postoje, názory. Čím dříve se naučíš toto řešit, tím snadnější budeš mít život. Existuje něco, čemu se říká sociální inteligence. Poklikej a přečti si. Než začneš vycházet se světem, nauč se vycházet s rodinou, s každým kdo do rodiny patří. *jasne* Je zajímavé, že děti vycházejí lépe s kamarády než s rodiči. Je to myslím i tím, že mají nebo nemají stejný způsob vyjadřování. Jde vlastně o to, najít společnou řeč. A naštváním se, zabejčením a trváním na svém postoji, ikdyž v koutečku duše třeba víme, že "oni" mají pravdu, nikomu neprospěje. *placni* Asi nemá cenu dělat debatní kroužek u stolu, ačkoliv u závažnějších zaležitostí ano, ale je potřeba se naučit reagovat správně na to, co nás v první vteřině vytočilo, zaskočilo. Mnohdy naprosto nesmyslně! Naučit se být kapku diplomat a netrvat za každou cenu na pravdě. Která se může časem ukázat jako nesmyl. Naprostý nesmysl.*placni*Neva, že ti tykám? Tak nějak mi to jinak nejde. A všiml sis, že ke konci už píšu v první osobě množného čísla. Jsem úplně stejná, se stejnými zkušenostmi a stejnými problémy. *jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]