Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacené zdravotní 11mesicu a ja to nevedela

Od: zuzanka* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den.. Mám strašný problém.Jsem zoufalá.Jak začít...

no tak,od 20.LEDNA 2011 do 31.PROSINCE 2011 jsem měla smlouvu s Tescem jako brigádník na zavolání.Oni ale volali jen od ledna do 10.března,pak už se neozvali.Tak jsem to chvíly zkoušela si tu brigádku tam nějak domluvit,ale nic.Jen slibovali,že se ozvou.Pak jsem to nechala být s tím,že je jedno jestli jsem na pracáku nebo pod Tescem.Jinou práci jsem nesehnala.Včera 2.1.2012 jsem se šla nahlásit na Prac.úřad a pak na Zdravotku,kde mi paní oznámila,že od Března min.roku do Pros.nemám hrazené zdravotní :/ Tak jsem ji řekla,že jsem byla pod Tescem,ať si tam zavolá.A ona se mě ptala na MZDU.Odpověděla jsem,že první dva měsíce,jsem si vydělávala asi 5 tisíc,třetí měsíc,asi 1000,-,a poté už nic.A ona mi odvětila,ať se nedivím,že tam mám 12000,-dluh,když si nevydělávám nad 2000,- a tudíž si mám zdravotní platit SAMA!ale já jsem to nevěděla,byla jsem pár mesicu po škole,byla jsem ráda za nějakou práci,ve smlouvě nic takového napsáno není.Teď nevím co dělat..prosim poraďte! ..mohu se domluvit na nějakém splátkovém kalendáři a popř.KDE?Přímo na VZP?Stačí pobočka VZP?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zuzanko, na splátkovém kalendáři se určitě domluvit jde na VZP. Je potřeba s nimi jednat s pokorou, věc jim vysvětlit a omluvit se. Většinou jsou vstřícní k dlužníkům a se splátkama souhlasí. Jim také záleží na tom, aby byl dluh zaplacen.

ahasver4*
hodnocení

1x

Kdysi se mi stalo něco podobného,šlo ale jen o jeden měsíc,dělalo to asi 500 korun,pokutu chtěli 5000.Na pobočce VZP byli neuvěřitelně vstřícní a stačilo jim abych zaplatil tu pětistkvku a požádal o prominutí pokuty.Za týden mi přišlo vyrozmění o prominutí.Zajděte tam a dohodněte se.Přeji Vám aby jste narazila na stejně ochotné a milé úředníky jako já...:)

doplněno 03.01.12 15:43:

Mě to přišlo po 5!letech...:)

"ahasver4" - to je velká pravda. Proto jsem psala, že je potřeba jednat s pokorou. Pak jsou opravdu vstřícní... Oni dobře ví, že o nic nepřijdou...;)

zuzanka*
hodnocení

Ale proč mi nepřišel nějaký dopis o nesplácení?Těch 1 080,- bych za ten měsíc do kupy dala.Je mi z toho na nic.Nikdy jsem žádný dluh neměla...

buss

No když u nás neznalost zákona neomlouvá, je povinnost hradit (to platí obecně), ne upozorňovat na povinnost. Odpovídáme za sebe, už nás nikdo nevede. Když to někdo udělá, z dobré vůle. Pokud vím, tak ZP by měly mít příkaz po jisté době nehrazení předat na vymáhání.

zuzanka*
hodnocení

Tak to jsem ráda,že jsem to zjistila takhle zkrátka..že mám penále zatím asi 750,- ...

Jak již psali.. jednat s pokorou a domluvit se..

Také mám jednu pozitivní zkušenost s dluhem na zdravotním u VZP který se splatil bez penále atd...

Tak hodně štěstíčka.. a ať se objeví nějaká lepší práce ..

Jen se divím že neinformovali.. tehdy to byl hovor přímo na mobil...

zuzanka*
hodnocení

Tak jsem tam dnes byla (na tom VZP) a mám to domluvené . Myslím ten splátkový kalendář..asi po pětistovce.Ale teď mě tak napadlo,mám šanci to vůbec splatit,kdž mi tam stále budou narůstat penále?..nebo se to první splátkou zastaví?

Budou narůstat do zaplacení, pokud jste nepožádala o prominutí.

zuzanka*
hodnocení

To já nevím,o něčem takovým jsem s paní mluvila,ale nic jsem nesepisovala,nepodepisovala... :( Achjo!

Napište písemnou žádost o prominutí penále, popište vše i to, že máte zájem zaplatit, z toho důvodu, že máte již dojednaný spl. kalendář a pošlete jim to doporučeně. Oni Vám rozhodnutí dají též písemně.

zuzanka*
hodnocení

A k tý žádosti O prominutí penále,je nějaká určená lhůta na to? Vím,že je nejlepší sepsat jí co nejdříve..já jen jestli to je lepší než začnu spácet nebo nějak mezi tím..nevím jak to popsat.Jsem z toho celá na větvi :/

Není na to žádná lhůta. Čím dřív, tím lépe, bez ohledu na to, od kdy začnete splácet. Chvíli to trvá, než Vaši žádost zváží a mezitím už stačíte dát první splátku. Nepanikařte, to se prostě stane.

zuzanka*
hodnocení

A mám to poslat na adresu mně nejbližší,což je Náchod nebo přímo do Prahy?

Pošlete tam, kde jste si dojednala splátkový kalendář.

buss

Ale no tak, rozhoduje váš místně příslušný úřad, I instance.. z centra by jim to vrátili.
Jestli teď hradíte, tak předpokládám že napřed budou chtít uhradit penále a pak dluh.

zuzanka*
hodnocení

Ahaa..takže na Pobočku Jaroměř.To jsem vůbec netušila že to jde i přes Pobočku jenom.

zuzanka*
hodnocení

PROSÍM VÁS! Další taková DOST DŮLEŽITÁ otázka... Ta mě teď trápí snad ještě víc.. Když za mě Tesco neodvádělo to zdravotní,tak asi nejspíš ani sociální...je to povinný? Tam vy to totiž dělalo asi ještě víc... ://

uska*

Záleží na smlouvě, píšete, že máte smlouvu jako brigádník? tudíž předpokládám, že u takové smlouvy je sociální dobrovolné. Jen vám tato doba nebude započítána do důchodu.

michal958*
hodnocení

0x

tesco za vás platilo pouze dan, sociální povinné není, takže se nemusíte bát. zdravotní ovšem ano,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]