Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, 5.1.2012 mi končí platnost OP. Slyšel jsem, že teď jsou nějaké nové. Měl jsem v plánu na úřad zajít dnes, ale nějak jsem to nestihl a celkově teď nemám čas na úředníky. Upřímně řečeno, žádnou občanku nepotřebuji. Když po mě někdo chce nějaký doklad, tak mu stačí třeba řidičák. Jde mi o to abych pak neplatil nějakou pokutu, když tam příjdu třeba až za měsíc. Asi bych ty OP zrušil - moje zkušenost je, že to je jen další kartička v peněžence.
U nás,na městském úřadě visí cedulka,že za výměnu OP po vypršení doby platnosti může úřad vyměřit pokutu dvacet tisíc...Já zaplatil jen 1000 a byl jsem moc rád...Tak si odpovězte sám,jestli to za to stojí...
doplněno 03.01.12 00:05:Do 5.1. ještě pár dní zbývá,já bych si ten čas na úředníky udělal...
jeden z hlavnich dokumentu k identifikaci je občanka, urychleně si podejte žadost o novou jinak se vystavujete pokutě pro neplatny doklad (asi až 10000kc)občanku potřebujete na uřadech,poště,při siničny kontrole atd. tam vám řidičak přiliš nepomuže při identifikaci.Dalši pokutu mužete dostat pravě při silniči kontrole pro neuplnost dokladu(tušim takt nějak se ten přestupek jmenuje)
dale medostanete doporučenou poštu(poštak ho na řidičak vydat nesmi)
ach jo. neúplnost dokladů při silniční kontrole!
(8) Řidič motorového vozidla musí mít při řízení u sebe
a) řidičský průkaz,
b) osvědčení o registraci vozidla podle zvláštního právního předpisu 2) ,
c) doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla podle zvláštního právního předpisu 9) ,
d) osvědčení profesní způsobilosti řidiče, pokud jde o řidiče, který je povinen účastnit se zdokonalování odborné způsobilosti podle zvláštního předpisu 2a) ,
e) doklad o zdravotní způsobilosti, pokud jde o řidiče podle § 87 odst. 3.
(9) Na výzvu policisty je řidič motorového vozidla povinen předložit doklady podle odstavce 8 policistovi ke kontrole. Na výzvu strážníka obecní policie ve stejnokroji nebo celníka 9b) ve stejnokroji je řidič motorového vozidla povinen předložit strážníkovi ve stejnokroji nebo celníkovi 9b) ve stejnokroji ke kontrole doklady podle odstavce 8 písm. a) a b).
vidíte tam někde něco o OP? já ne. opravdu je dobré si občas přečíst zákony, které potřebuji. v tomto případě 361/2000sb.
OP u sebe roky nenosím ani nevozím. není důvod. není zákon, který by mi to nařizoval. totožnost musíte prokazovat v momentě, kdy jste podezřelý ze spáchání přestupku - o tom hovoří jiný zákon. a pokud se mi tak stalo, policistům slušně, strážníkům s úsměvem sděluji, že dobrý policista (strážník) si totožnost umí ověřit jinak a celkem rychle. špatný policista (strážník) mě za tímto účelem může předvést na služebnu a tam si totožnost ověřit. po tété větě byli všichni a vždy ti dobří policisté (strážníci)
doplněno 03.01.12 00:53:
na řidičák vám na poště opravdu asi nic nevydají. na cestovní pas však bez mrknutí oka - ačkoliv tam není adresa trvalého pobytu!
Občanku mít nemusíte, ovšem měl byste mít pas (eště lepší jsou dva). Nevlastněním op se zbavíte drobností jako placení svozu odpadků, ale hlavní fičura je nabourání systému. Pokud budete chtít v budoucnu volit, prostě si požádáte o náhradu op a máte 14 dní na vyřízení si voleb, kdy si nemusíte vyřizovat nový op. Zalepte op do obálky s tím, že jedete na dlouho do zahraničí, odešlete na úřad a je to vyřízené
Pokud občan nemá OP a nebo má OP prošlou platnost, to ho v žádném případě nezbaví povinnosti platit místní poplatek za odpad (zkráceně). Podkladem pro platbu tohoto poplatku je evidence trvalého pobytu a nebo vlastnictví rekreační nemovitosti a nebo nemovitosti, která slouží k rekreaci a není v ní nikdo hlášený k trvalému pobytu. Vzhledem k tomu, že jsou prý na úřadech technické problémy s novými OP, domluvila bych se spíš o termínu, kdy se dostavit k výměně, aniž by to bylo sankcionováno. Také se domnívám, že výměnu v současné době zajišťují pouze pověřené úřady a ne matriky, jako tomu bylo dosud.
Zrušit OP je nesmysl. I když vám je po většinu života k ničemu, občas se hodí. Bez něj vám nevydá pošta ani doporučený dopis, natož peníze. V bance se s Vámi taky nebudou bavit. Co se policie týká, je jednodušší ukázat OP, než se nechat odvést na služebnu a čekat, až si zjistí mojí totožnost (a že s tím nebudou spěchat, na to se spolehněte). Nikdy nevíte, do jaké šlamastiky se můžete dostat. Nosit místo placatého OP v peněžence tlustý pas? To bych si zrovna moc nepomohl.
Dobrý den, chápu, že by bylo nejlepší nedělat zbytečně problémy a nevystavovat se riziku pokuty, ale bohužel jsem na druhém konci republiky. Možná se tedy mílím, pokud si myslím, že to mohu vyřídit jen na místním úřadě. Výše pokut mě překvapila, zvlášť za to, že si člověk nezmění svůj stav. Za to bych úředníky nakopal.
Jabraka: Skuteně jsem celou noc cestoval, ráno jsem byl na zkoušce, odpoledne budu mít nějaké pracovní záležitosti a nyní mám volnou chvilku na oběd.
Martinaa: Nechci tu nějak propagovat USA, ale zaslechl jsem, že tam místo OP používají řidičáky. Občanské průkazy neexistují. Téměř každý má řidičák a pokud je nějaká výjimka - někdo kdo nejezdí, tak dostane "řidičák pro neřidiče"
Mě to trochu rozčiluje. Má peněženka není nafukovací. Nechápu proč nemůžeme mít jednu kartičku na které by bylo všechno. Tak třeba na řidičáku je napsaný úplně to samé co OP - jen je tam napsaný jakou skupinu můžete řídit. To kvůli tomu musím mít další kartu? Taky mě nadzvedávají při placení v supermarketech. Jestli nemám jejich kartu. Tak jim vždy řeknu: A kam bych jí asi dal?" Billa, baumax, bauhaus, hornbach, globus, ikea... - každý obchoďák musí mít svou kartu.
uuuuuuuuu ať žijou papíry, doklady a všechny úřednické nesmysly které nám ZBYTEČNĚ komplikují život.
Ani moje peněženka nafukovací není, ale klidně se do ní vejde OP, řidičák, ISIC, karta pojišťovny, karta banky, šalinkarta, zákaznická karta Oriflame a Alpine Pro, pak asi deset průkazů k doktorům:D a ještě zbývá dost místa na finance. A v pohodě Že by mo OP nějak zatěžoval pěneženku, to se opravdu říci nedá, je hodně lehký a dnešní peneženky s jeho rozměry počítají...
Ovšem odmítám vlastnit, natož nosit dvacet zákaznických karet, jak píšete
Odstěhujte se za Margitou do Londýna, tam o.p. nepotřebujete. A dostanete obratem sociální dávky, pak budete mít konečně v peněžence nějaké peníze i když jen libry, a ne nějakou ošklivou neplatnou kartičku.
Dobrá je i Tasmánie nebo Togo, ale tam dostanete maximálně kokosový ořech. Nebo kokosem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.