Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvě jména pro miminko?

Od: hrozinka* odpovědí: 13 změna:

Za pár týdnů se nám narodí miminko.Pro oba je to poprvé-tak nechceme vědět co to bude,je nám to jedno,hlavně ,aby jsme byly zdravý.Moc se zkrátka těšíme,jména máme vybraná.Pro holčičku Justýna a pro chlapečka Teodor.Manžel operuje od začátku vztahu s tím,že by chtěl ,aby naše děti měly dvě jména-jinak je normální ,ale touží ,aby se odlišovaly.Další jména by byly po nás -nejsou zrovna nejkratší.Moje má 7 písmen a manželovo 8 + dlouhé přijímení.

Slyšela jsem někde na toto téma,že až bude dítě větší může si vybrat a používat jen jedno-které bude chtít.Ani by mi to tak nevadilo a nevadí,ale mě osobně by se tedy nechtělo psát Justýna xxxxxxx xxxxxxxxxx,při každém podpisu.

Znám paní ta se údajně jmenuje Marta Marie-má to i v občance ,ale používá a podepisuje se jen Marta.Víte o tom někdo více-co se může,jak to funguje a Vaše názory.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Asi tak - dát dvě křestní jména můžete, je to běžné. Taky jsem o tom uvažovala. Ale nakonec jsme dali jméno jen jedno. A to kvůli tomu, aby dítě nemělo v tom hokej, jak se vůbec jmenuje, když by někdo na něho volal řekněme Doubravko, a druhý zase Kleopatro (dávám příklad). Je to nyní móda, ale zase ne tak úplně nová. Však dříve taky lidé mívali více jmen. Justýna je už sama dost dlouhá na to, abyste jí k tomu přidali ještě další jméno. Jen ji to bude časem otravovat. A Teodor je taky dlouhé jméno.

doplněno 03.01.12 07:39:

jo ještě doplním - dáte dvě jména a stejně vašemu dítěti budou říkat jen jedním. Obě bude používat jen na úřadech. Já mám například dvě příjmení a docela mě štve, když mě lidi oslovují jen jedním, když jsem přeci paní Eulálie Čubíková Vonásková, tak proč to zkracují jen na jedno?

martinaa*

Právě, děti v tom budou mít hokej a bude je to zdržovat, protože rodiče chtěli bý in...

A co takhle dát dvě jména a pak křestní, třetí, si může dítě vybrat samo při křtu (tedy pokud bude křtěno v dospělosti, respektive ve věku, kdy bude takové volby schopno)?

martinaa*
hodnocení

0x

Pokud chcete druhá jména krátká, tak dejte Eva nebo Jan:) Znám spoustu lidí lidí, co mají dvě jména, ale nikdy se nepodepisovali plným jménem, ani na prvním stupni. Je nesmysl, aby se podepisovala Justýna Eva Nováková... taky proč? Kamarádi se odjakživa píší pouze první jmeno a příjmení:)

hrozinka*
hodnocení

Právě o tohle mi jde-já nevím třeba mu pořídíme paušál u vodafonu-až bude větší- musí i tam používat dvě jména.Ve škole na sešitě určitě vadit nebude Justýna-ALE CO TŘEBA NĚJAKÉ ŠEKY?

martinaa*

Kamarád vede hospodu, vypisuje šeky, miliardu papírů - a nikde se nepodepisoval dvěma jmény. Pouze je uvedl na začátku, tak jako v bance a u telefonů. Faktury mu chodí na jméno Pavel xxxxxxx, bez druhého jména.

hodnocení

0x

mám devítiletého syna. má dvě křestní jména. my s tím nemáme problém - používáme jen jedno. problémy to přináší na úředech, u lékaře atd. nikdo neví jak ho oslovovat. tak to řekneme my a funguje to. kdo ho zná už ví (a většinou netuší, že má ještě jedno jméno). a ostatní se buď trefí nebo jim pomůžeme.

jmenuje se:

xxxxxxxxx xxxxx xxxxxxxx celkem 22 znaků - do většiny kolonek ve formulářích se to tak tak vejde!*frajer*

doplněno 02.01.12 20:16:

v 1. pádu jednotného čísla nám stačí 3 písmena! na oslovení 4.

hodnocení

0x

Je to dneska vcelku běžná praxe a je to pěkné. Kdybych si mohl vybrat pro holčičku tak asi Anna Marie. Ale je třeba posoudit, co to přinese dítěti do života. Je to otázka zvyku. Obyčejně se dávalo druhé jméno po kmotrech, pokud to šlo. Obyčejně se dětem říká prvním jménem. Přeji dobrou volbu

hodnocení

0x

Taky možná záleží, jak k sobě budou ta jména pasovat. Třeba Justýna Kristýna Nováková prostě zní divně, ale Justýna Lea Nováková už ní líp. Nebo Teodor Mikuláš Novák nezní tak dobře jako Teodor Jan Novák.

hodnocení

0x

Podívejet se do historie: Karel Jaromír Erben, František Ladislav Čelakovský, Karel Hynek Mácha, Josef Václav Sládek, Karel Václav Rais. A další. Druhé jméno bývalo zpravidla po kmotrovi. Kdysi to byla móda, dnes už se od toho upustilo. Navíc i proto, že dnes už je jen málo křtů a tudíž málo kmotrů. Pokud Váš manžel to chce udělat jen proto, aby se děti odlišovaly, je snob. Jistě pak nebude na Vás volat: Mámo, naše Kateřina Apolena se nám podělala! A Antonín František rozbil mičudou okno!

Jsem pro jedno opravdu hezké jméno. Ale to záleží jen na Vás a nemohu do toho mluvit. Ona taková Stanislava Kateřina Kratochvílová už pak není jméno, ale...*smich*

A stejně to Vaše děcko bude používat jenom jedno jméno, o co?

Občas si zase provdané ženy nechávají příjmení svobodné i vyvdané. Pak z toho je třeba xxxx Kulhavá Fifejdová. Takové jméno znám. V dětství jsem se pokaždé smála, když v ráiu zaznělo po skončení koncertu: Hudbu řídil Vilém Prokop Mlejnek.

Prostě pokaždé musí člověk uvažovat o tom, jak jde jméno a příjmení k sobě, jak to zní. Aby z toho nebyl Pavel Havel, Roman Zeman, Jiří Říha nebo třeba Helena Zelená.;)Jaga.

martinaa*

Kamarádka se jmenuje Daniela Kratochvílová:D A na základce s tím měla problém, než se podepsala:)

Tedy, nic proti nikomu, ale když budu miminku vybírat jméno, chci, aby to jméno bylo pěkné, hodilo se k příjmení, dobře se vyslovovalo atd. Nynější móda dávat dětem taková jména, aby se co nejvíc odlišovaly a byly co nejvíce in, se mi zajídá...

Kam zmizela jména jako Honza, Jaromír, Anička, Radka, Eva, Mirka aj? Když se podívám kolem sebe, je to ve školce samá Ema, Ella, Natálie, Theodor, Darien, Kryštof... osobně se mi to moc nelíbí...

hodnocení

0x

Hrozinko, vidíte jak je to složité vymyslet pro jedno děťátko dvě jména...My máme rovnou dvojčata a to by by teprve bylo jmen k vymýšlení! Jsme rádi, že jsme se shodli u dětí na jednom. Tak šťastnou volbu pro Vaše mimi...;)

albert*
hodnocení

0x

Není problém dát dvě jména. Každá matrika musí vyhovět. Uvedu krásnou perličku - před časem mě ukradli peněženku s doklady. Při zařizování nové občanky jsem měl dodat křestní list, ten však doma zmizel v propadlišti dějin, takže mě vystavili na matrice nový. Jaké bylo překvapení, když jsem ho doma vyndal z obálky a na listě byla dvě křestní jména. Podotýkám že jsem ročník 1943 a tenkrát se do matriky zapisovala dvě jména - nevím z jakého důvodu. Šel jsem zápis reklamovat, ale tvrdě jsem narazil. Matrikářka stála na tom, že v matrice jsou dvě jména a tudíž nic opravovat nebude. Takže kromě nové občanky nový řidičák, zbrojní průkaz, účty v bankách, smlouvy s pojišťovnami a to se klepu při představě kde všude teď vlastně mám uvedeno nesprávné jméno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]