Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Můj muž má pracovní smlouvu na dobu určitou která mu končí v unoru. Dneska byl na vstupní prohlídce a doktorka mu napsala že je práce neschopný jí vykonávat a ještě mu vypsala žádanku na neurologii.
Zítra to jde odevzdat do práce. Moje otázka zní , jak bude postupovat firma? Ukončí s manželem pracovní poměr ihned nebo trvá výpovědní lhůta po dobou dvou měsíců?
Ona je na světě nějaká výpověď?
Co myslíte sama? Manžela by přijali do zaměstnání např. jako řidiče autobusu, ale u vstupní prohlídky neprošel. Svěřila byste mu po tomto zjištění autobus za 10 mil a s 40-ti lidmi?
Zaměstnavatel by musel být blázen, aby někoho s negativním zdravotním posudkem přijal nebo nechal na místě!
Tak logiku by to dávalo. Ale záleží jaká práce to je a jaká pracovní pozice nemyslíte? možnost je i taková že by ho přeřadily do jiný pozice která by pro jeho zdravtní stav byla vhodná. takže i taková je možnost! Takže zaměstnavatel nemusí být hnedka blázen aby tam muže nechal je i taková možnost .
Pozice nerozhoduje! Pokud je v zdr. dokumentaci uvedeno, že danou práci či činnost nelze vykonávat tak přes to vlak nejede. Bavíme se vždy o konkrétním posudku na danou pozici. Nebo máte dojem, že v posudku je od lékaře uvedena jedna práce, kterou vykonávat nelze a k tomu 1000 dalších možností co schopen je? I na práci,na kterou by jej převedl musí být opět souhlas lékaře.
Aha tak to pak jo.
Takže máme čekat že když to zítra přinese takže se k zítřejšímu dni rozváže pracovní poměr.
Ještě otázka je povinen zaměstnavately můj muž zdělit jeho zdravotní stav a proč není schopen práci vykonávat? Já si myslim že mu do toho nic neni. Jedná se o jeho tělesný zdravotní stav nejde o nic infekčního apod. kdyby se jednalo o infekční nemoc je to můj muž povinen na firmu nahlásit.
Obsah lékařské zprávy neznám, tak nemohu konkrétněji odpovědět. Každopádně pokud si toto vyšetření vyžádal a také hradil zaměstnavatel, pak výsledná zpráva náleží jemu a je na lékaři, co a jaké podrobnosti do zprávy uvede. Jinak pro lékaře i zaměstnavatele platí zákon na ochranu osobních údajů.
Jak s danou zprávou zaměstnavatel naloží, to rovněž nedovedu předpovědět. Možnost okamžitého ukončení prac. poměru tu však je.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.