Nejste přihlášen/a.
Podle nového zákona mi prí muže zaměstnavatel nakazat 150 h přesčasů zadarmo. Zdá se mi to troch ujeté. To je jako pravda,_?
Ano, ale musíte mít ve smlouvě sjednáno, že vaše mzda je už s přihlédnutím k tolika a tolika hodinám práce přesčas. Pokud si to ve smlouvě nepodepíšete, tak máte přesčasy nadále placené příplatkem. Vy přesčasy neděláte "zadarmo", ale máte je už zahrnuté v měsíční mzdě (ať je pak skutečně odpracujete nebo ne).
Nejsou to jen přesčasy, upravený zákoník nahrává zaměstnavatelům ve více bodech. Je čas volit komunisty, tahle modrá plečka bude lidem vždy jen brát...
Zákoník práce je typický příklad toho, jak se stát montuje do věcí, po kterých mu nic není a zbytečně komplikuje život na obou stranách. Je to příklad zcela zbytečného zákona, protože vše se dá řešit pracovní smlouvou. Stát by měl toto úsilí vložit spíše do zajištění vymahatelnosti práva (nejen v této oblasti), abych měl zaručeny všechny náležitosti, na kterých jsem se se zaměstnavatelem v pracovní smlouvě dohodnul.
Dne 1. května 1886 proběhla pod vedením odborů celodenní stávka, usilující o osmihodinovou pracovní dobu bez ztráty peněz.
Co si myslíte, bude co slavit na 1.máje, v souvislosti s uzákoněním 150 přesčasový hodin ročně zdarma? Vracíme se opravdu před rok 1886? Je tohle opravdu pokrok?
Národ který zapomene na svou historii, je nucen ji znovu prožít.
Za přesčas je zaměstnavatel povinen poskytnout náhradní volno - tedy ne zdarma. Možná víte. co bylo v roce 1886, ale zapomínáte, co bylo do roku 1990. Ještě v 60-tých létech minulého století byla pracovním dnem i sobota (pak každá druhá sobota) a až do konce 80-tých let byly stranou a vládou nařizovány některé pracovní soboty. Život je nepatrně složitější, než si představujete. Už jste byl někdy v životě zaměstnán v privátním sektoru?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.