Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízené přesčasy?

Od: jaja1 odpovědí: 20 změna:

Podle nového zákona mi prí muže zaměstnavatel nakazat 150 h přesčasů zadarmo. Zdá se mi to troch ujeté. To je jako pravda,_?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

4x

Náš "ministr práce a soc. věcí" mi připadá jako ledacos, jen ne jako ministr práce a soc. věcí. *cert*

raadek*
Jsem zvědavej jak dlouho si ještě lidi nechaj kakat na hlavu. :)

hodnocení

3x

Ano, ale musíte mít ve smlouvě sjednáno, že vaše mzda je už s přihlédnutím k tolika a tolika hodinám práce přesčas. Pokud si to ve smlouvě nepodepíšete, tak máte přesčasy nadále placené příplatkem. Vy přesčasy neděláte "zadarmo", ale máte je už zahrnuté v měsíční mzdě (ať je pak skutečně odpracujete nebo ne).

chrest*

a s těma příplatkama za noční, soboty a neděle to je jak? 0Kč jak tu někdo psal?

hodnocení

2x

nejen to noční 0 kč, sobota neděle 0 kč

majo78, raadek ...

No to je snad blbej vtip ne? Tomuhle snad nejde ani uvěřit...

raadek*
hodnocení

2x
Je. A ještě vám nemusí dovolit vybrat je jako náhradní volno.

stirecek*
hodnocení

1x

Nejsou to jen přesčasy, upravený zákoník nahrává zaměstnavatelům ve více bodech. Je čas volit komunisty, tahle modrá plečka bude lidem vždy jen brát...

Zákoník práce je typický příklad toho, jak se stát montuje do věcí, po kterých mu nic není a zbytečně komplikuje život na obou stranách. Je to příklad zcela zbytečného zákona, protože vše se dá řešit pracovní smlouvou. Stát by měl toto úsilí vložit spíše do zajištění vymahatelnosti práva (nejen v této oblasti), abych měl zaručeny všechny náležitosti, na kterých jsem se se zaměstnavatelem v pracovní smlouvě dohodnul.

Kovis každej si o něco neumí říct!.!.!

buss

Za komunistů jsem musel pracovat a to ještě ve prospěch ostatních!

buss
hodnocení

0x

Joo a v jak vysoké funkci se to vynacházíte?

bruk600*

lesi2311 má pravdu a platí to pro kařdého zaměstnance, ale pochopitelně sám zaměstnanec si nevyjedná nic rozumného a tak tady pomohou jedině odbory.

lui*
hodnocení

0x

Je to bohužel pravda. Cö jsme si vyzvonili klíčema, to teď máme.

hodnocení

0x

Tak tak, odbory na které spousta lidí plivala budou zase dobré. Koukněte na platy a výhody tam, kde dobře fungují odbory.

raadek*
Odbory fungují ve velkých a nadnárodních firmách. Lidi v malých podnicích mají smůlu a jejich platy úspěšně snižují průměrnou mzdu v ČR. :)

lui*
hodnocení

0x

Dne 1. května 1886 proběhla pod vedením odborů celodenní stávka, usilující o osmihodinovou pracovní dobu bez ztráty peněz.
Co si myslíte, bude co slavit na 1.máje, v souvislosti s uzákoněním 150 přesčasový hodin ročně zdarma? Vracíme se opravdu před rok 1886? Je tohle opravdu pokrok?
Národ který zapomene na svou historii, je nucen ji znovu prožít.

coop*

Za přesčas je zaměstnavatel povinen poskytnout náhradní volno - tedy ne zdarma. Možná víte. co bylo v roce 1886, ale zapomínáte, co bylo do roku 1990. Ještě v 60-tých létech minulého století byla pracovním dnem i sobota (pak každá druhá sobota) a až do konce 80-tých let byly stranou a vládou nařizovány některé pracovní soboty. Život je nepatrně složitější, než si představujete. Už jste byl někdy v životě zaměstnán v privátním sektoru?

lui*

COOP: Byl a jsem. Ono té má nějaký vliv na těch uzákoněných 150 hodin?

hm*

V těch 70. a 80. letech nebyly jen tak nahodile nějaké soboty nařizovány jako pracovní, ale nahrazovaly se jimi státní svátky (tj. dny volna) připadající na pracovní dny (snad kromě Vánoc).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]