Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zeptám se, jestli někdo neví odpověď, ať už z praxe či chápe pravidla našeho sociálního systému. Budu se příští měsíc stěhovat do vlastního bytu, doposud jsem žila s maminkou v nájením bytě. Po mém odchodu bude výše jejího nájmu činit téměr 99% jejího důchodu. Bude mít nárok na příspěvek na bydlení (V případě, že splní všechny podmínky) až po následujícím čtvrtletí, protože posuzují příjem za kal.čtvrtletí, nebo se bude automaticky počítat jen její příjem, když už tam nebudu mít ke dni podání žádosti o příspěvek trvalé bydliště.
Děkuji
Já jsem v podobné situaci. Když odešla dcera z domu a já zůstala sama ve 2+1 státním, začala jsem se zajímat o menší bydlení. Nedalo se to řešit, protože bych přestěhováním do menšího, ušetřila snad 150 kč. A v současnosti bych všude jinde platila více, protože do včerejška to byl státní byt, tedy s regulovaným nájmem. Družstvo, které mě s bytem převzalo, přebírá i stávající smlouvu. Novému nájemníkovi dají smlouvu úplně jinou a věřte mi, že ho šetřit nebudou. Už jsem pokukovala po bytě menším s ústředním topením a bez cikánů ve spodním bytě, ale nájem je, i za menší byt, snad dvojnásobný a menší byty prostě nejsou. Nejsou!
Požádala jsem si o příspěvek na bydlení. Strašně jsem se styděla, tak jsem dlooouho otálela. Až někdo mi řekl, že dělám dobře, když příspěvek nechám, jak se jim říká, nepřízpůsobivým.
Teď v lednu dodám vše co se po mně žádá a obdržím příspěvek za 4.čtvrtletí.
masky-poklikejte a zadejte -příspěvek na bydlení- najdete tam všechno, včetně kalkulačky. A maminku nechejte, k rozhodnutí ke změně dospěje sama. Není to snadné, jak to pánové vidí.
No přesně o to jde, maminka také bydlí v dříve státním bytě - dneska vlastníkem CPI byty. Byty jsou v šíleném stavu, ale protože je to dlouhodobý nájemník, má výhodnější nájemné a o hodně menší než tržní, i když je i po zvýšení 3x vyšší než bylo původně, byli jsem za tu částku rádi. Byli jsme se i informovat o menším bytě, ale byt o 40m2 by vyšel dráž než v kterém teď bydlí (necelých 60m2). A pokud bychom chtěli k vlastníkům, kteří pronajímají svůj byt, tak to aby se člověk každej rok strachoval, že mu nájem neprodlouží a pořád maminku na "stará" kolena někam stěhovat. To nepřipustím. Je to přesně jak píšete. Po menších bytech je dneska větší poptávka, takže jsou stějně drahé jak ty větší. Ještě by mě zajímalo jak to bude s příspěvkem. To co my vyjde na itnernetu na kalkulačce, tak je příspěvek čtvrtletní nebo měsíční? a to se bude muset žádat pořád, každé čtvrtletí? Pánové by mluvili jinak, pokud by je podobná situace potkala také... Jen si pro něj jděte, mají na něj právo všichni...a určitě to není ostuda
- reagoval jsem na Váš příspěvek dnes 08:35 a tu politiku státu...
- když už jsme u toho, kdyby Váš hlavní dotaz obsahoval podstatně více, nebo všechny informace, které jste sem do teď doplnila, rady ode mne i dalších pánů mohly vypadat trochu jinak...
- je těžké sehnat ve Vašem městě levnější nájem... i nadále se můžeme zeptat, zda by maminka v zájmu přežití nešla bydlet do Vašeho miniaturního bytíku, Vám s manželem a dítětem by možná vyhovoval ten větší i s tím nájemným... nepíšete, zda maminka vůbec o této možnosti uvažovala, nebo o ní nechce ani slyšet... je pravdou, že starší lidé už to přesazování těžce snáší... i živoření a hlad se těžce snáší...
- Pánové by mluvili jinak, pokud by je podobná situace potkala také... chvála hmotě, mne se problém s nájemným vyhne, protože bydlím ve svém... a doplním, že já jsem roky místo užívání si bytu a v bytě, dřel jak kůň, utrhoval si od huby, šel bydlet z Prahy na vesnici a krvopotně a vlastními rukami si postavil domek... snažil jsem se tyto problémy eliminovat tak, aby vůbec nevznikly... o tom také píši, zda Vás to zajímalo dopředu a zda jste uvážili následky...
- sociální je i ten zákon o rodině, který zabezpečuje rodičům určitou životní úroveň cestou dětí... mnohé se chovají tak, jako kdyby to v zákoně vůbec nebylo... upozorňuji, že mluvím všeobecně o zákonné povinnosti, ne o Vašem vztahu k rodičům...
- mám také dost výhrad k chování státu k daňovým poplatníkům, jako mnozí... to je ale už jinde
Znám lidi co mohli mít před 10ti lety byt 3+1 za 120tis Kč, před 15 lety za 70tis Kč...nechtěli...
A dnes budou řvát jak mají drahý nájem..a kdo jim dá příspěvek..
Hlavně se takto neptejte člověka, co si musel vzít hypotéku...a 30 let ji bude splácet
Osobně jsem kupoval byt 3+1 za desetinásobnou cenu, než za jakou ho původní majitel koupil od obce..nikdo mi žádný
příspěvek nedal...a nikoho nezajímalo kde na to vezmu když chci bydlet.
Posléze jsem spolčenými rodinnými silami rekonstruoval RD...asi podobně jako Hejkal..
Mám litovat lidi, co celý život jezdili na dovolenou...kupují si auta...a pak když přijde důchod, zjistí že nemají na nájem bytu, který
mohl být klidně jejich, pokud by mysleli na důchod a budoucnost včas? Proč?
Hlavně prosím bez poznámek na dnešní "ošklivou dobu"...nebo "dřívější ošklivou dobu"...Moje babička s dědou postavila dům i v
roce 1967...děda pak poměrně brzo zemřel..a babička dům splácela desítky let...a nebyla to žádná ředitelka fabriky...a pracovala
ještě v důchodu. Před pár lety zemřela..Kdo myslíte že by jí dal příspěvek na bydlení, kdyby na bydlení ve svém RD neměla, nebo
kdyby jí nepodporovala rodina?
Občas mám snahu si zafňukat, fakt! Ale hned toho nechám, protože. . . Ale víte, někdy se stane, že si žena nevezme hodného a pracovitého muže. A zůstane s dětmi sama a protlouká se jak umí. A nedejbože, když děcka jsou chytrá a studují. To pak o vlastním bydlení nemůže ani snít. To se stalo mi a mám pocit, že i mamince tazatelky. Někdy se to tak schumelí.
Jakmile by se mladí nastěhovali do bytu maminky, smlouva by nebyla na částku, kterou má maminka. To si pište!
Je to něco jako jízda na tygru.
Hodně jsem přemýšlel, jestli přilít olej do ohně. Ale nedá mi to. Olafe jste jeden z těch, co si myslí, že podle nich by měli fungovat všichni. Uvědomte si, že tento svět není černobílý, a neskládá se ze samých Olafů. Každý máme jinou minulost, každý jiné podmínky, a nerespektování toho, potom vede k ubližování. Protože co jiného než ubližování, je nazvat někoho ufňukancem, aniž byste o něm cokoliv věděl. Je mi smutno jak dokážete být na sebe navzájem zlí.
doplněno 02.01.12 23:20:A neplatí to jen pro Vás Olafe, ale i pro další, kteří dokázali odsuzovat a soudit podle sebe jiné.
souhlasím, ale kdyby jste znal mojí minulost. dětství rodinná tragedie, dvě manželství, dvě děti, dva bejváky, dvakrát rozvod s dvojtým odchodem "jen s igelitkou." Také mám pocit, že mi bylo ubližováno, ale nebudu fňukat, nebo aspoň ne veřejně
Jojo, je to přesně tak. Příspěvek je na čtvrt roku. A ta první žádost je dost náročná. Ale pak to už jde. Člověk musí mít všechny doklady o tom, co platil, dekrety, smlouvy s dodavateli, lístky SIPO a doklady o zaplacení-složenka nebo výpis z účtu. A také faktury vyúčtování elektřiny, plynu, vody, jestliže není součástí nájmu. Doplatky a přeplatky. Další čtvťletí je už pohoda. Výše každého příspěvku na čtvťletí je jiná, řídí se doplatky nebo přeplatky.
Pohledejte na netu a najdete tam úplně všechno, na co se ptáte. Nejen tu kalkulačku.
Dobrý den. Poskytování příspěvku podléhá testování příjmů rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí. Nárok na dávku může být uplatněn 3 měsíce zpětně od měsíce, za nějž náleží.
Aha, takže bude muset tři měsíce čekat, než bude mít nárok na příspěvek, ale že ty tři měsíce nebude mít co jíst, to už asi nikoho nezajímá. No nemít rodinu, která jí pomůže, chtěla bych vidět jak by to zvládla. Zajímavá politika v tom našem sociálním státě...
Tak zaprvé. S přítelem budeme bydlet s malým dítětem v miniaturním bytě, protože další člověk navíc by se nevešel, zůstává maminka v bytě, kde žije již několik desítek let a má tedy i nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Jen těžko se dá v našem městě sehnat levnější nájem (i za menší byt), který by nebyl na dobu určitou, i přesto, že nájem je vysoký, tak je pořád levnější než tržní nájemné. Ale maminka má bohužel velice nízký důchod a to je ten hlavní problém (důchod 8tis - zt oho 7tis nájem). Samozřejmě že jí přispíváme a budeme i po příspěvku od státu, protože i s ním by život byl velice skromný, ale na druhou stranu, když můžou náš stát škubat nepřizpůsobivý občané, proč by si ona nemohla požádat o příspěvek, když celý život platila poctivě daně a sociální pojištění. Mimochodem, nežádala jsem o radu jak se o svou maminku postarat..to zvládnu i bez vašich rad. Otázka byla zaměřena na jinou oblast.
masko,já to vidím tak,že jste si mysleli,že přestěhujete matku do malého bytu a necháte si ten velký.Ale matka se asi cukla a nechce se stěhovat.Jelikož se ale spolu neshodnete ,tak vám nezůstalo nic jiného než tam jít sami.Bohužel měla si vybrat lépe a je to tedy její věc.Už bych to neřešil.Na příspěvek na bydlení ať si zažádá sama.No a o těch nepřizpůsobivých bych se nezmiňoval,přece se nebudete srovnávat s nějakou verbeží.Jste přece slušní lidi,nebo né?
Chci upozornit na to,abyste si o tom příspěvku na bydlení nedělali velké iluze. Prostudovali jsme vše potřebné,posháněli všechny doklady/ to je teda martyrium/. Máme dohromady 2 osoby 16 tis.Kč na vše. Částka vypočítaná námi se ale velmi lišila od té,kterou vypočítal úřad. Dali nám 15O,-Kč, za to lítání a cestovné to snad ani nestálo...
Na téhle kalkulačce vyplata.cz/... mi to vyšlo vždycky +/- 10Kč přesně.
doplněno 03.01.12 12:01:doplněno 03.01.12 12:03: Platí ten druhej odkaz. U toho prvního sem chtěl udělat zde a bohužel sem to zase zkonil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.