Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď dohodou bez udání důvodu

Od: luckalip odpovědí: 9 změna:

Dobrý večer, dostala jsem od zaměstnavetele výpověď dohodou ke dni 14.11.2011, s tím, že pracovní smlova byla na dobu určitou do 31.12.2011. Ve výpovědi však zaměstanvatel neuvedl důvod výpovědi. Je možné takto zpětně po zaměstnaveteli žádat doplnění důvodu výpovědi? Byla jsem propuštěna z důvodu nadbytečnosti, tudíž si myslím že bych měla nárok na odstupné.Děkuji Lucka.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud jste podepsala skončení prac. poměru DOHODOU, znamená to, že jste se se zaměstnavatelem na tom dohodli a nic Vám tedy nenáleží. Nic s tím neuděláte. Zkoušeli to na nás taky tak. Když jsem řekla, že to nepodepíši, protože z mé strany se o žádnou dohodu nejedná, museli mi výpověď předělat. Tam už stálo: Z organizačních důvodů, pro nadbytečnost. Dostala jsem pěkné odstupné za 3 měsíce. Ženské, které podepsaly tu DOHODU, nedostaly nic. Přestože jsme na tom byly všechny stejně. Ono se občas vyplatí zamyslet se a ne hned podepsat. pak už nelze nic dělat. Jaga.

I při rozv. dohodou náleží odstupné, pokud je důvodem rozvázání některý z důvodů uvedených v zákoníku práce pod § 52. Vtip bývá v tom, že do dohody zaměstnavatel tento důvod neuvede a zaměstnanec to podepíše.

V § 67 se píše (část):

Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

lm®

Ano,máte pravdu,z-telé to na lidi zkouší a často jim to vyjde,protože lidé se bojí.

Myslím si však,že tazatelka byla ve zcela jiné situaci.Vy jste u z-tele byla jistě déle a měla smlouvu na neurčito.Zatímco tazatelce nikdo dávat výpověď nemusel,měla smluvený PP do 31.12.2011.Proč by z-tel vyplácel odstupné někomu komu tak i tak PP končí?Bylo na uvážení z-tele ,zda z-ce bude dále zaměstnávat či nikoli.

Myslím,že tazatelka v tom má trochu hokej a že se nejednalo o výpověď ,ale že jí prostě z-tel oznámil ,že trvání PP nebude pokračovat.

hodnocení

1x

máte v tom pekelný zmatek. motáte vše dohromady a tak jak to popisujete to nedává absolutně žádný smysl...

pokud jste měla pracovní smlouvu na dobu určitou, nemohla jste dostat výpověď dohodou. o nadbytečnosti nemůže být řeč...

hm*
hodnocení

1x

Už se to tu několikrát probíralo, tak jen stručně: výpověď dohodou jste nemohla dostat. Buď jste dostala výpověď a s ní jsou spojeny všelijaké náležitosti (výpovědní doba, důvod, odstupné, ...), nebo jste spolu se zaměstnavatelem rozvázali pracovní poměr dohodou (s tou jste souhlasila, tedy jste ji chtěla taky) a co jste si dohodli, to platí.

skye*
hodnocení

1x

Ano, jak píší ostatní. Pokud jste podepsala dohodu o rozvázání pracovního poměru, nic s tím neuděláte, je to dohoda dvou stran. Pokud jste dostala výpověď (tedy jednostranný právní úkon), musí být důvody ze zákona uvedeny.

lm®

VýpověĎ DOHODOU neexistuje!

Buď je výpověď -jedna nebo druhá strana vypovídá (pak běží zpravidla 2 měsíční lhůta) nebo je rpozvázání PP dohodou a to je jak píší nade mnou ,co si dohodnete to platí.

Proč by Vám z-tel dával výpověď ,když už od 1.1 2012 nejste jeho z-cem? Proč máte datum až 14.1. je mi záhadou...snad jen čerpání dovolené ,ale tu Vám mohl při konci PP proplatit.

doplněno 29.12.11 21:57:

Aha, překoukla jsem se .je tam 14.11.Zřejmě jste tedy čerpala dovolenou.

cyril*
hodnocení

0x

Nejprve si pozorně prohlédněte co jste vlastně od zaměstnavatele dostala. "Výpověď dohodou" to na 200% nebyla! ;)

hodnocení

0x

Dobrý večer. Viz Zákoník práce §48

(1) Pracovní poměr může být rozvázán jen
a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.
(2) Pracovní poměr na dobu určitou končí také uplynutím sjednané doby.
§ 49
(1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
(2) Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]