Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, dostala jsem od zaměstnavetele výpověď dohodou ke dni 14.11.2011, s tím, že pracovní smlova byla na dobu určitou do 31.12.2011. Ve výpovědi však zaměstanvatel neuvedl důvod výpovědi. Je možné takto zpětně po zaměstnaveteli žádat doplnění důvodu výpovědi? Byla jsem propuštěna z důvodu nadbytečnosti, tudíž si myslím že bych měla nárok na odstupné.Děkuji Lucka.
Pokud jste podepsala skončení prac. poměru DOHODOU, znamená to, že jste se se zaměstnavatelem na tom dohodli a nic Vám tedy nenáleží. Nic s tím neuděláte. Zkoušeli to na nás taky tak. Když jsem řekla, že to nepodepíši, protože z mé strany se o žádnou dohodu nejedná, museli mi výpověď předělat. Tam už stálo: Z organizačních důvodů, pro nadbytečnost. Dostala jsem pěkné odstupné za 3 měsíce. Ženské, které podepsaly tu DOHODU, nedostaly nic. Přestože jsme na tom byly všechny stejně. Ono se občas vyplatí zamyslet se a ne hned podepsat. pak už nelze nic dělat. Jaga.
I při rozv. dohodou náleží odstupné, pokud je důvodem rozvázání některý z důvodů uvedených v zákoníku práce pod § 52. Vtip bývá v tom, že do dohody zaměstnavatel tento důvod neuvede a zaměstnanec to podepíše.
V § 67 se píše (část):
Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
Ano,máte pravdu,z-telé to na lidi zkouší a často jim to vyjde,protože lidé se bojí.
Myslím si však,že tazatelka byla ve zcela jiné situaci.Vy jste u z-tele byla jistě déle a měla smlouvu na neurčito.Zatímco tazatelce nikdo dávat výpověď nemusel,měla smluvený PP do 31.12.2011.Proč by z-tel vyplácel odstupné někomu komu tak i tak PP končí?Bylo na uvážení z-tele ,zda z-ce bude dále zaměstnávat či nikoli.
Myslím,že tazatelka v tom má trochu hokej a že se nejednalo o výpověď ,ale že jí prostě z-tel oznámil ,že trvání PP nebude pokračovat.
Už se to tu několikrát probíralo, tak jen stručně: výpověď dohodou jste nemohla dostat. Buď jste dostala výpověď a s ní jsou spojeny všelijaké náležitosti (výpovědní doba, důvod, odstupné, ...), nebo jste spolu se zaměstnavatelem rozvázali pracovní poměr dohodou (s tou jste souhlasila, tedy jste ji chtěla taky) a co jste si dohodli, to platí.
Ano, jak píší ostatní. Pokud jste podepsala dohodu o rozvázání pracovního poměru, nic s tím neuděláte, je to dohoda dvou stran. Pokud jste dostala výpověď (tedy jednostranný právní úkon), musí být důvody ze zákona uvedeny.
VýpověĎ DOHODOU neexistuje!
Buď je výpověď -jedna nebo druhá strana vypovídá (pak běží zpravidla 2 měsíční lhůta) nebo je rpozvázání PP dohodou a to je jak píší nade mnou ,co si dohodnete to platí.
Proč by Vám z-tel dával výpověď ,když už od 1.1 2012 nejste jeho z-cem? Proč máte datum až 14.1. je mi záhadou...snad jen čerpání dovolené ,ale tu Vám mohl při konci PP proplatit.
doplněno 29.12.11 21:57:Aha, překoukla jsem se .je tam 14.11.Zřejmě jste tedy čerpala dovolenou.
Dobrý večer. Viz Zákoník práce §48
(1) Pracovní poměr může být rozvázán jen
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.