Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště bývalích družstevníků

Od: kepio* odpovědí: 9 změna:

Prosím Vás Kupuji družstevní byt a mám dotaz: jak zjistím jestli na tomto bytu nemá z bývalých nájemníků hlášený trvalý pobyt .Dá se to někde zjistit?
Protože ,když jsem kupoval náš prví byt tak se mně to právě stalo a když při koupi tohoto bytu jsem byl na obecním úřadě tak mi sdělily že mi potom nic není a že tuto informaci mi nesdělí sice to bylo před 12 lety,zjistil jsem to až při placení popelnic že tam mají ještě předchozí družstevníci trvalé bydliště. Změnilo se něco na tom .Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

2x

Nezapomeňte v kupní smlouvě na na prohlášení vlastníka, že k bytu nemá nikdo platnou nájemní smlouvu, že na bytu nevázne žádná pohledávka apod. Ono je lepší do toho zaangažovat právníka. protože pokud by se třeba po koupi objevil někdo s platnou nájemní smlouvou, a vy to neměl náležitě ošetřeno v kupní smlouvě, mohlo by Vám to přivodit dost problémů.

jabraka*
hodnocení

1x

Kepio.Nejprve musíš mít jasno,že to,co kupuješ,je byt v osobním vlastnictví.Nepřevedený družstevní byt nikdy nekupuj,ten,kdo ho chce prodat,ve skutečnosti prodává něco,co mu nepatří.Byt v os.vlastnictví musí být zapsán v katastru nemovitostí.Pak se nemůžeš stát obětí podvodu.

JABRAKA

kepio*
hodnocení

Pochopitelně se kupují byty takzvaně OS a družstevní u OS je to jasné tam následuje přepis na katastru nemovitosti ,ale u družstevního se kupují práva a povinnosti vůči SBD takže skoro nic.U obou bytů je riziko avšak vše se dá uhlídat.

hodnocení

0x

Kepio, zajděte na Městský či obecní úřad - evidence obyvatel. Je potřeba tam jít s konkrétním dotazem na konkrétní osobu, která žila před Vámi v družstevním bytě. Vezměte s sebou doklady svědčící o Vašem vztahu k nemovitosti (výpis z katastru, kupní smlouvu ). Pak by Vám informaci měli dát bez problémů.

hodnocení

0x

Dobrý den,

toto jsou Vám povinni na obecním úřadě sdělit,k prokázání vlastnictví a tedy práva vědět,kdo je v bytě hlášen,potřebujete LV a kupní smlouvu.Možná je tam nějaký poplatek,to si nejsem jist.Pokud by tam někdo hlášen byl,na základě techto dokumentů ho můžete odhlásit.

erikch*

Tady by bylo vhodné řešit stav dřív než vůbec něco koupíte-takže dokud nejste majitelem(po koupi)nejste oprávněn k nemovitosti cokoli zjištovat(správně vám jakákoli úředník takové info ani sdělit nesmí)-ovšem ten od něhož kupujete(budete kupovat),čili stávající vlastník už takoto oprávněn je a mělo by být především v jeho zájmu prokázat vám,kupujícímu,že na nemovitosti nejsou žádné zástavy,břemena a trv.pobyty kohokoli-bez toho bych osobně nekoupil ani sklepní kóji...

lidka*
hodnocení

0x

Přesně jak radí erikch - ať vám prodávající doloží, že v bytě není nikdo trvale hlášený. A do kupní smlouvy bych si vyžádala ustanovení, že prodávající se odhlásí do určitého termínu a navíc bych to ještě jistila finanční sankcí v případě nedodržení termínu. I když trvalý pobyt nezakládá žádná majetková ani jiná práva, přesto může způsobit zbytečné nepříjemnosti.

buss
hodnocení

0x

A družstvo prodává byty do vlastnictví, v znikne/je SVJ nebo si jen kupujete podíl v družstvu? Ohlašovna údaj sdělí jen o žádajícím. Komu mohou vydávat je určeno. Já bych si s nimi popovídal. Ale je-li byt družstva, to by mělo vědět, kdo je v něm všechno veden.

rambajs
hodnocení

0x

Před 4 lety jsmepřeváděli práva k družstevnímu bytu na nás. Realitka i bytové družstvo tvrdili,že v bytě nikdo trvalé bydliště nemá,dokonce osoba,která tato práva prodávala měla při podpisu smlouvy jinou adresu než je ta naše. Asi po roce u nás zvonila policie a hledala dotyčného původního majitele. Zašli jsme na MÚ a ejhle,byl zde trvale hlášen! Ihned jsme provedli změnu a už je to,doufáme, v pořádku. Jen mě děsí ta neznalosr realitky/ má zde velmi dobrou pověst/ a nakonec i byt.družstva. Jsme malé město,kde se lidé znají,tak by to snad nebyl vůbec problém...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]