Nejste přihlášen/a.
Prosím Vás Kupuji družstevní byt a mám dotaz: jak zjistím jestli na tomto bytu nemá z bývalých nájemníků hlášený trvalý pobyt .Dá se to někde zjistit?
Protože ,když jsem kupoval náš prví byt tak se mně to právě stalo a když při koupi tohoto bytu jsem byl na obecním úřadě tak mi sdělily že mi potom nic není a že tuto informaci mi nesdělí sice to bylo před 12 lety,zjistil jsem to až při placení popelnic že tam mají ještě předchozí družstevníci trvalé bydliště. Změnilo se něco na tom .Děkuji
Nezapomeňte v kupní smlouvě na na prohlášení vlastníka, že k bytu nemá nikdo platnou nájemní smlouvu, že na bytu nevázne žádná pohledávka apod. Ono je lepší do toho zaangažovat právníka. protože pokud by se třeba po koupi objevil někdo s platnou nájemní smlouvou, a vy to neměl náležitě ošetřeno v kupní smlouvě, mohlo by Vám to přivodit dost problémů.
Kepio.Nejprve musíš mít jasno,že to,co kupuješ,je byt v osobním vlastnictví.Nepřevedený družstevní byt nikdy nekupuj,ten,kdo ho chce prodat,ve skutečnosti prodává něco,co mu nepatří.Byt v os.vlastnictví musí být zapsán v katastru nemovitostí.Pak se nemůžeš stát obětí podvodu.
JABRAKA
Kepio, zajděte na Městský či obecní úřad - evidence obyvatel. Je potřeba tam jít s konkrétním dotazem na konkrétní osobu, která žila před Vámi v družstevním bytě. Vezměte s sebou doklady svědčící o Vašem vztahu k nemovitosti (výpis z katastru, kupní smlouvu ). Pak by Vám informaci měli dát bez problémů.
Dobrý den,
toto jsou Vám povinni na obecním úřadě sdělit,k prokázání vlastnictví a tedy práva vědět,kdo je v bytě hlášen,potřebujete LV a kupní smlouvu.Možná je tam nějaký poplatek,to si nejsem jist.Pokud by tam někdo hlášen byl,na základě techto dokumentů ho můžete odhlásit.
Tady by bylo vhodné řešit stav dřív než vůbec něco koupíte-takže dokud nejste majitelem(po koupi)nejste oprávněn k nemovitosti cokoli zjištovat(správně vám jakákoli úředník takové info ani sdělit nesmí)-ovšem ten od něhož kupujete(budete kupovat),čili stávající vlastník už takoto oprávněn je a mělo by být především v jeho zájmu prokázat vám,kupujícímu,že na nemovitosti nejsou žádné zástavy,břemena a trv.pobyty kohokoli-bez toho bych osobně nekoupil ani sklepní kóji...
Přesně jak radí erikch - ať vám prodávající doloží, že v bytě není nikdo trvale hlášený. A do kupní smlouvy bych si vyžádala ustanovení, že prodávající se odhlásí do určitého termínu a navíc bych to ještě jistila finanční sankcí v případě nedodržení termínu. I když trvalý pobyt nezakládá žádná majetková ani jiná práva, přesto může způsobit zbytečné nepříjemnosti.
Před 4 lety jsmepřeváděli práva k družstevnímu bytu na nás. Realitka i bytové družstvo tvrdili,že v bytě nikdo trvalé bydliště nemá,dokonce osoba,která tato práva prodávala měla při podpisu smlouvy jinou adresu než je ta naše. Asi po roce u nás zvonila policie a hledala dotyčného původního majitele. Zašli jsme na MÚ a ejhle,byl zde trvale hlášen! Ihned jsme provedli změnu a už je to,doufáme, v pořádku. Jen mě děsí ta neznalosr realitky/ má zde velmi dobrou pověst/ a nakonec i byt.družstva. Jsme malé město,kde se lidé znají,tak by to snad nebyl vůbec problém...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.