Nejste přihlášen/a.
ahoj, může se sexuální orientace změnit třeba v 15ti let? Mám pocit, že u mě se to děje (k tomu lepšímu)
Odborníci tvrdí, že je to od přírody dáno, ale příroda nemá nikdy nic nastaveno jednoznačně. Určitě jsou jedinci, kteří mají orientaci jasně danou a to občas i na stejné pohlaví, ale pak jsou tací, kteří víc či méně jsou podobojí. Jak to bude u vás nikdo nemůže vědět a dospívání rozhodne. Pak už je to jen otázka módnosti, kdy každý už ví jak je na tom, ale když je v nějakém prostředí (módní návrháři, občas umělecká branže a příslušník "utiskované" skupiny homosexuálů...) výhodnější hrát si na jinak orientovaného, tak proč nevyužít daných výhod?
Opět si dovolím citovat pana Uzla z jednoho rozhovoru, který se mi již nepovedlo na netu najít:" bisexualita neexistuje, člověk je buď heterosexuální nebo homosexuální, s větší či menší tolerancí ke svému či opačnému pohlaví."
"bisexualita neexistuje, člověk je buď heterosexuální nebo homosexuální, s větší či menší tolerancí ke svému či opačnému pohlaví." To je blbost co? Ano bisexuál může mít jako sexuálního partnera vlastně kohokoliv co na tom mění skutečnost,že se mu v daném okamžiku určitě pohlaví zamlouvá víc?
Právěže to blbost vůbec není. A jestli máte problém s pochopením složitějších vět, to není můj problém.
Ano já tu větu pochopil - něco není, ale tak trochu to je. Na to se musí dlouho studovat, vědecky bádat a osel to pak odhýká.
Tomáši, já mám trošku jinou definici. Všichni jsou vlastně bisexuální, akorát se více či méně přiklánějí k opačnému či svému pohlaví. Osobně si myslím, že je to to samé, jen trošku výstižnější...
Může se změnit, navíc na sexuální orientaci má velký vliv i psychika (např. různá traumata, která mohou časem odeznít atd.)
To je snad ouplná blbost, ne? Sexuální orientace je daná. To, že si ji člověk nechce připustit, resp. začne si uvědomovat, že je např. homosexuál až v pubertě, s tím nemá nic společného. Dovolím si použít první větu pana Radima Uzla z jednoho článku: Sexuální orientaci nelze změnit a jakékoli pokusy v tomto směru selhávají. A že by se změnila sama od sebe? To asik ne...
No je možné, že spíš začneš tíhnout k jedné straně. Někde jsem četla, že každý člověk je do jisté míry bisexuální a záleží pak na řadě věcí, které mu pomůžou se "vyprofilovat". Takže pokud jsi doteď preferoval/a jedno pohlaví, může se v pubertě Tvá orientace změnit tak, že budeš upřednostňovat to druhé, ale čistě heterosexuální nikdy nebudeš. Ono to má své výhody
Občas se může intenzivní touha po něčím přátelství zaměňovat za zamilovanost - ostatně může být i tak "silná". To může zmást Zvlášť když v dnešní preerotizované době je pro přátelství pramalý prostor a je mu dovoleno pramálo důvěrnosti. Ale jak už tu zaznělo, orientace se změnit nemůže. Lze se sice určitým postojům cíleně naučit, ale to v patnácti není moc pravděpodobné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.