Nejste přihlášen/a.
Chtela bych se zeptat, zda slovo "čeřit" mohu použít i v případě, že se jedná o vlnění vody těsně před bodem varu. Setkala jsem se s tím několikrát, že se bylinky, nebo koření, eventuelně i maso, má určitou dobu čeřit. Používám to, ale byla jsem napomenuta, že "vlnění" v tomto případě je výraz špatný. Nemohu se s tím smířit, proto hledám nějakou erudovanou odpověď. Přeci čeřit vodu může vítr stejně, jako zahřívání!?
Asi všichni přede mnou mají pravdu. V kuchyni se namísto těchto podivných slov používá, že se maso ve vodě nechává "táhnout". Znamená to, že je voda těsně pod bodem varu, tedy nebublá. Je to delší procedura, ale všecky látky, které je potřeba z masa a zeleniny dostat do polívky, se vyluhují dokonaleji a zachovají si chuť a vůni. Hladina se, v tomto případě, nečeří ani nebublá. Vařím tak všechny vývary. Mám dost času.
Za odpovědˇ děkuji všem, kdo projevili snahu. Odpověd ˇjsem dostala i z ekorektury a to v tomto znění:
Kritériem správnosti či nesprávnosti užívání je míra srozumitelnosti. Pokud se čeří voda varem, každý si určitě je schopný tento obraz spojit s jemným chvěním u hladiny.
Tak jsem si doplnila, že maso necháme ve vodě čeřit varem . Pak je slovo čeřit použito správně.
Bylo mi divné, proč by se použít nedalo, přeci vlnění může být způsobeno různými vlivy, nikoliv pouze větrem.
@babkazova ma samozrejme pravdu, výraz áhnout je v kuchařské terminologii na miste.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.