Nejste přihlášen/a.
Sedí jíž přes rok doma.Kdo za nej odvádí zdav/sociální? Stát když nestuduje? úřad na ktery se nejde nebo ani nešel nahlásit?
3x
Krkovičko nikdo. Bohužel. Musí být přihlášen na Úřadu práce a nesmí být sankčně vyloučen. Pojišťovna se ozve až za pár let s dluhem, protože okamžitě vypálí tučné penále. Většinou co jsem viděla, tak to sedí kolik je dluh, tolik i penále. Ono to za ty roky naroste.
2x
Bylo by potřeba, aby se co nejrychleji přihlásil na ÚP. Ale za tu dobu, co přihlášený nebyl, si to zaplatí sám i s pořádným penálem. Oni sami neupozorňují, až najednou, třeba za 5 let udeří - a je to! Jeden známý, také takový lajdák, dlužil nakonec 70 tisíc. Nijak se z toho nevykroutil, musel si na to vzít půjčku. Naštěstí teď má práci a tak půjčku může pomalu splácet. Zdá se mi, že si bratranec pod sebou vědomě podřezává větev. Takový start do života! V 18 letech si dovedu představit daleko potřebnější a příjemnější vydání, než platit za svou vlastní blbost.![]()
Před několika lety jsem měla nějaké řízení ve své zdrav. pojišťovně. Aniž bych se tázala, slušná paní za přepážkou mě upozornila, že tam mám dluh. Zjistila jsem, že mi o 2 dny nehrál odchod z práce a nahlášení na ÚP. Dělalo to něco přes 400 Kč. Ani nevím, jakým nedopatřením k tomu došlo. Tak jsem to hned na místě zaplatila a mám zase pokoj. A tak jednou za rok se preventivně zastavím na ZP, zda to mám v pořádku. Oni sami se moc neangažují, vyčkávají a pak
Jaga.
1x
Pak jako osoba bez zdanitelných příjmů je povinen sám platit měsíčně pojistné ve výši 13,5 % z vyměřovacího základu rovnajícího se platné minimální mzdě, což v současné době činí 1 080 Kč.
Nebylo-li pojistné nebo záloha na pojistné zaplaceno ve stanovené lhůtě anebo bylo-li zaplaceno v nižší částce, než ve které mělo být zaplaceno, je OBZP povinna platit penále ve výši 0,05 % dlužné částky za každý kalendářní den, ve kterém některá z těchto skutečností trvala. Zdravotní pojišťovna je podle zákona povinna v takovém případě vymáhat na dlužníkovi zaplacení pojistného včetně penále.
0x
Jestli mu chcete pomoci, pak ho zítra vězměte za ruku a v 8:00 hod. doveďte na ÚP a ať se zaeviduje jako uchazeč o zaměstnání. Z ÚP pak nejkratší cestou na "jeho" zdravotní pojišťovnu, kde zjistí, jaký má nedoplatek na pojistném a kolik dělá penále. V rámci pudu sebezáchovy by měl požádat o splátkový kalendář a urychleně začít splácet dluh. Že chlapec v 16-ti letech nevěděl nic o svých povinnostech, to se dá pochopit, ale proboha co to má za rodiče?
0x
No potěšpánbů, tó bude peněz, tó bude peněz na placení. A to penále k tomu...No to jsem zvědavej kdo to zaplatí, když je to nemakačenko líné dojít si na pracák? Že by rodiče?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.