Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srážky z druhého příjmu

Od: davidhavel* odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

vedle svého HPP mám souběžně ještě jeden uzavřený jako "Dohodu o pracovní činnosti - pojištěnou", omezenou (proč?) na max. 80 h měsíčně. Po nástupu do tohoto "VPP" jsem musel dokládat potvrzení o zaměstnání na HPP, abych platil nízké srážky a ze stejného důvodu je prý omezení maximálního počtu odpracovaných hodin. Jak se tedy v tomto případě vypočítavají srážky zdrav + soc. pojištění + daně?

Názorný příklad z mé výplatní pásky: Hrubá mzda 4080,- superhrubá mzda 5507,- ZP 184,- SP 327,- Daň 826,- Čistý příjem 2.743,-.

Je to tak v pořádku?

Útěchou je mi (fakt?) že se mi údajně započítávají tyto příjmy na důchod a že při vyrovnání daní by se mi měla (?) větší část daní vrátit...

Děkuji za odpovědi a upřesnění dojmů s pojmy, David

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

4x

Zdravotní a sociální se počítá stejně jako u HPP. Potvrzení dokládáte proto, že jinak byste musel odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu, tedy z minimální mzdy. Co se týče daní, na daňovém přiznání se vám sečtou příjmy z obou zaměstnání a pak se provede odpočet daně - kolik se vám vrátí tedy záleží na tom, jaký příjem máte z HPP.

hodnocení

4x

Jj, můj účetní program to spočítal na korunu stejně.

Potvrzení z HPP je kvůli odvodu zdravotního pojištění = pokud se odvádí z HPP, tak se u DPČ nemusí odvádět alespoň z minimální mzdy a platí se jenom z toho, co si skutečně vyděláte.

Omezení hodin je dané Zákoníkem práce, DPČ lze uzavřít maximálně na polovinu stanovené týdenní doby (tedy 20 hodin týdně).

Zdravotní a sociální se platí procentem stejně, jako u HPP.

Daň - protože není podepsané prohlášení poplatníka k dani (v jednom měsíci může být podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele, tedy vy ho máte v HPP), tak se jednak neuplatňuje sleva na dani a druhak u příjmů do 5.000 hrubého (před navýšením o pojistné placené zaměstnavatelem) se daní srážkovou daní. Srážková daň = konečná daň, nevstupuje na konci roku dát do daňového přiznání = co si stát strhne, to si taky nechá. Pokud by hrubá mzda byla víc jak 5.000, tak se mzda daní zálohovou daní (i když se neuplatňují slevy na dani), a pak je povinnost podat do konce března dalšího roku daňové přiznání (ptž. v jednom měsíci byl příjem daněný zálohovou daní od více zaměstnavateleů).

davidhavel*
hodnocení

Děkuji za kvalilifikovanou a vyčerpávající odpověď *palec* Nyní mi ale není jasné, zda při vyrovnání daní musím tento příjem uvádět či nikoli?

Příjem, ze kterého byla odvedená srážková daň, se už do přiznání neuvádí. Zaměstnavatel by vám měl po skončení roku (nebo pokud u něj skončíte dřív, tak i v průběhu roku) na požádání vystavit potvrzení o zdanitelných zdatelních příjmech a sražených zálohách. To je potvrzení, podle kterého vypisujete daňové přiznání. A v tomhle potvrzení by automaticky měly být jenom ty příjmy, ze kterých byla odváděna srážková daň.

Tedy pokud máte dvě zaměstnání, v jednom máte podepsané prohlášení a příjmy daněné zálohovou daní a v druhém máte celý rok příjmy pouze do pěti tisíc hrubého, tedy daněné srážkovou daní, tak daňové přiznání podávat nemusíte. Pokud byste ovšem třeba jen v jednom měsíci ten limit překročil a i druhý zaměstnavatel vám danil zálohovou daní, tak přiznání dát musíte. Ale radši si na konci roku u druhého zaměstnavatele ověřte, že jste opravdu všedhny příjmy měl daněné srážkou, jistota je jistota.

davidhavel*
hodnocení

JJ, ještě jednou děkuji :) Už v tom mám jasno... bohužel i druhý zaměstnavatel odvádí daně z mého příjmu zálohově... ač nemusí, protože 80 h x 60 Kč je Kč 4800,- hrubého max... njn, proč dělat věci jednoduše, když jdou složitě... Přeji Vám krásný den a ještě jednou děkuji, David.

genjarda*
hodnocení

0x

Také mám dva pracovni poměry a zjistil jsem při danění že ještě musím doplácet,Účetní mi provádí srážky na daně u druhého zaměstnání i u prvního, přeso na konci musím provest společné zdanění a to vždy je v můj neprospěch řádově v tisícich.Pokud bych vše danil zvláš tak ušetřím.Proto vás upozornuji že nemáte počítat z danovou vratkou je to trest státu pro slušné lidi kteří se snaží poctivě vydělat peníze.

davidhavel*
hodnocení

No to snad ne? :(... není to tím, že máte příjmy z druhého zaměstnání vyšší nebo stejně vysoké jako z toho hlavního? Já si takhle přivydělám pouhých Kč 100,- opravdu čistého (po odečtení dopravy) za 5 h denně a ještě za to pak doplácet (tisíce?).. to bych se asi vzeknul! Nenajde se zde účetní, která(-ý) by do této problematiky zasvěceně promluvil?(-a)...

lm®

Zkuste se zeptat v diskusním fóru na businesscenter.cz ,tam si radí účetní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]