Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odmítnutí dědictví-dědic nezletilé dítě

Od: kubena* odpovědí: 3 změna:

DODRÝ DEN JSEM ZÁKONNÝ ZÁSTUPCE NEZLETIL.DÍTĚTE DÍTĚ MI BYLO SVĚŘENO DO PÉČE I S URČENÍM VÝŽIVNÉHO.S OTCEM DÍTĚTE JSME BYLI V KONTAKTU ALE KAŽDY MÁ JINÉ TRV.BYDLIŠTĚ. NIKDY JSME NEBYLI MANŽELÉ.OTEC DÍTĚTE ZEMŘEL A ZANECHAL PO SOBĚ VELKÉ DLUHY. MOHU ODSTOUPIT OD DĚDICTVÍ JAKO JEHO ZÁK.ZÁSTUPCE KDYŽ JÁ SAMA NEDĚDÍM NIC ,ALE DÍTĚ BY ZDĚDILO JEN DLUHY. MOHU JEDNAT JEHO JMÉNEM . BUDE MI PŘIDĚLEN NĚJAKÝ KURÁTOR PRO DÍTĚ?DĚDICI JSOU DVA MÉ DÍTĚ A DOSPĚLÁ OSOBA

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dobrý den. Na toto Vám nejlépe odpoví mrknutí do Občanského zákoníku. Hledejte§§ 460- 487.doplněno 22.12.11 14:42:Z § 463 a § 479 usuzuji, že zákonný zástupce nemůže odmítnout dědictví za dítě, protože nezletilé dítě nemůže udělovat plnou moc a protože nezletilé dítě musí dostat to, co nařizuje zákon. Nezletilým bývá přidělen opatrovník.doplněno 22.12.11 14:53: Opatrovník nezletilého nemá právo dědictví přijmout ani odmítnout a je jedno zda se jedná pouze o dluhy či o majetek zatížený dluhy nebo majetek bez dluhů. Bude ho pouze spravovat v zájmu nezletilého (to znamená maximálně snižovat pasiva a zvyšovat aktiva). Až dosáhne dědic zletilosti, sám se rozhodne, zda dědictví přijme či nikoliv (a to ve stavu v jakém mu ho opatrovník je připraven předat, nikoliv ve stavu v jakém bylo v okamžiku úmrtí zůstavitele).

hodnocení

0x

zákonný zástupce takovéto dědictví odmítne, potom bude následovat optrovnický soud, který bude hájit zájem dítěte.

trim
hodnocení

0x

Ano, můžete za něho dědictví odmítnout, ale bude třeba souhlasu soudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]