Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jdou získat zpět peníze poslané na cizí účet

Od: stasek69* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, koupil jsem použitý iphone z jedné bazarové stránky. Prodávající mi napsala , že na dobírku neposílá. Tak jsme se domluvili na platbě předem přes účet. Jelikož jsem s tim nikdy problém neměl tak mi to nevadilo. Ale od doby co jsem paní peníze poslal nezvedá mobil a na meily neodepisuje. Jdou získat peníze zpět? Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martinaa*
hodnocení

0x

Zajděte do banky, kterou má příjemce, aby banka může zažádat tohoto majitele účtu o navrácení peněz.

Pokud se nebude nic dít, peníze vymáhejte soudně. Pokud šlo o menší částku než 5000,-kč, bude s beztak jednat o přestupek nedovoleného obhacení, a je otázkou, kdo bude platit soudní výlohy, pokud jste Vy poslal peníze jinam...

doplněno 21.12.11 22:04:

Oprava - pokud bude částka menší, než 5000,- kč, soudní cestou to nepůjde, jelikož se jedná pouze o ten přestupek.

doplněno 21.12.11 22:05:

finance.idnes.cz/...

A co já se snažím, když je to tu tak krásně napsané:)

stasek69*
hodnocení

Je to pod 5000,- Kč . Takže myslíte ,že je lepší říct ,že peníze byli poslány omylem než , že jsem platil tomu majiteli účtu za mobil?

martinaa*

Berte to jako když zaplatíte zboží, které nepřijde. Též by Vám měly být vrácené peníze. Navíc pokud paní zboží nedodala, jedná se možná o trestný čin podvodu, tím hůře pro ni a lépe pro Vás.

stasek69*
hodnocení

Odkaz výborný, děkuju. Snad se to vyřeší :-/

martinaa*

Když si vzpomenete, dejte vědět:)

stasek69*
hodnocení

Jasně :) samotnýho mě to zajíma, protože jsem nidky tento problém neměl :(

martinaa*

A přístě pozor, od koho co kupujete... kupujte pouze na ověřených serverech a hlavně od ověřených obchodníků. Takto napálených lidí, co své zboží ani peníze už v životě neviděli, jsou tisíce:(

Samozřejmě se paní mohlo něco stát, ale vypadá to jako jasný podvod.

stasek69*
hodnocení

Pořád si řikam , že číslo účtu musí mít svého majitele a to nebude tak těžké dohledat. Zbytečné starosti navíc ,ale nedá se nic dělat. Tak díky *palec*

pravnik*

To ano, každý účet má svého majitele, ale banka Vám nesdělí, kdo to je (bankovní tajemství); banka tak akorát může oslovit majitele účtu aby Vás kontaktovat resp. vrátil Vám platbu.

buss

A co je bance do toho? Ona nic neporušila, provedla to co klient po ní chtěl. Nesdělují ani vlastníka účtu.
Soudit se lze o co chcete, jen jeslti to stojí za to. 5000 je jen hranice mezi přestupkem a tr. činem.

doplněno 23.12.11 10:26:

Ověřte si, zda účet je prodejkyně a komunikujte s ní písemně! Vyzvěte k zaplacení do ... dní a že pak budete...
Pohledejte, zda nenapálila další lidi a společně na ni.
Pokud ten bazar má možnost hodnocení, dejte ho tam. Klidně bych napsal i vlastníku webu/bazaru s tím co se stalo, zda by její inzeráty blokoval.

dzordz*

Co si pamatuju, tak mi teda při skládání hotovosti v KB a ČSOB řekli vlastníka účtu snad pokaždé, respektive se ptali pro kontrolu, jestli je číslo účtu dobře napsané.

buss

To ano, při platbě příjmení, to si také kontroluji, zda je to ten člověk, s tím až na jednu paní za sklem v jedné ge není problém, ta mi tvrdila, že je to tajné. Ale nesdělí když přijdu a řeknu příjmení a řekněte mi číslo účtu. Na druhé straně, když to zvl. podnikatelé uvádí kde se dá...
Když jsem dnes vkládal balík, tak jsem se v čs ptal na to, když se to pošle na cizí účet (ne když mi někdo neuhradí něco) tak na požádání sdělí příjemci že mu to přišlo omylem a když není částka převedena do 14 dnů zpět, sdělí to žadateli. A pak je to na něm.

buss
hodnocení

0x

Ano, může vlastník účtu vrátit, bance do toho nic není, poslal jste to vy, komu si odpovídáte vy,ne ona. I když za dob dávných se mi to stalo ona to stáhla... Pište písemně a pokud vám ta částka stojí za to, jednejte dle práva.

hodnocení

0x

Mělo Vás "trknout" už sdělení, že paní na dobírku neposílá. Proč? Dobírka je sice dost drahá, ale je to asi tak jediný normální způsob, kdy Vy dostanete do ruky zboží a odesílatel dostane peníze. Při platbě na účet to zavání občas podvodem, pokud neobchodujete se solidní firmou. Takže jste zřejmě naletěl.

Jediná možnost je požádat její banku o vyrozumění k vrácení, ale pokud to bylo už od začátku z její strany myšleno jako podvod, zřejmě s tím nic neuděláte. Snad kdyby vás postižených bylo víc a podali jste hromadně žalobu, když to převýší těch 5 tisíc, už by se s tím dalo něco dělat. Jaga

Já bych to ale neviděl zase tak jednoznaně. Je sice pravda, že dobírka chrání prodejce i kupujícího před ztrátou zboží nebo peněz za to zboží, ale nechrání prodejce před nesolidním kupujícím, který si dobírku prostě nepřevezme a pak má problém prodejce (i vlastní zkušenost). Z toho důvodu třeba na Aukru řada prodejců skuteně dobírku odmítá, takže to není zase až tak jednoznaný signál připravovaného podvodu. Pravda, v kontextu dašího chování už to něco znamená, ale to je "ex post" a při rozhodování málo platné. Prostě s obchodováním po síti je vždy spojeno určité riziko, které lze eliminovat jen částeně.

doplněno 23.12.11 10:54:

Blbne mi č , ale už jsem ho vyčisil

dzordz*

Nechrání ani kupujícího před nesolidním prodejcem, který může v balíku odeslat cokoli nebo taky třeba nic, i dobírka je vlastně "platba předem" před otevřením.

buss
hodnocení

0x

Noo, rada nakupujte jen u oveřených je ..., je to na lidech, to by se pak téměř nemohlo na inzeráty nakupovat, ani dobírkou to nechrání co přijde. Je třeba se pak tvrdě bránit.
Vznikla vám škoda nepatrná..., hledat další poškozené, šel bych i na policii s dotazem, zda vás není více. Ještě ji můžete oznámit na přestupek.

stasek69*
hodnocení

Takže se opravdu jedná o podvod. Dnes jdu na POLICII a podávam trestní oznámení. Nic víc s tim bohužel prozatim dělat nemohu :(

hodnocení

0x

A co takhle zahlti jí mailový účet? Nějaký bot by o zvládnul, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]