Nejste přihlášen/a.
Zdravím a prosím o informaci jaké jsou platné možnosti a podmínky pro přerušení a pokračování ve studiu na Vysoké škole a zda lze studovat tak aby si přitom student mohl na studia vydělávat v trvalém pracovním poměru. Možná, že se někdo dostal do podobné životní situace a musel ji řešit a má s tím nějaké zkušenosti a proto blíže popíšu situaci, která se týká mého vnuka a mám strach aby si z neinformovanosti "nezadělal" na nějaký problém, který by ho dostal do zbytečných finančních problémů - placení zdravotního a sociálního pojištění, ohrožení majetku jeho rodičů případnou exekucí a podobně, protože plnoletý vnuk má trvalé bydliště u svých rodičů:
Vnuk se dostal na studia na Vysoké škole, které započal v říjnu letošního roku. Nechce však rodiče finančně zatěžovat a tak zatím chodí na brigády v délce tří hodin denně. Ale to je finančně nedostatečné aby měl pocit, že rodiče finančně nevyužívá. Rozhodl se proto, že by studia dočasně přerušil, třeba rok si vydělával na studia a potom ve studiu pokračoval, třeba i v tzv.děleném studiu (tuším že to by snad mělo být studium při zaměstnání). A já mám obavy, že by se mohl dostat zbytečně z neinformovanosti do nějakých finančních problémů.
Proto se ptám, zda někdo zažil podobnou životní situaci, nebo zda mi někdo může fundovaně ozřejmit jaké podmínky je nutno splňovat a jaké zásady dodržet, aby nedošlo k nějakým komplikacím, zejména pak k ohrožení majetku jeho rodičů, kdyby mu vznikl nějaký dluh z naivity, který by nakonec řešil třeba exekutor.
Mohl by v takovém případě exekutor "sáhnout" na majetek jeho rodičů jen proto, že vnuk u nich má trvalé bydliště, je-li vnuk plnoletý a svéprávný a v bytě rodičů mu patří jen starší počítač, pár cédéček, MPtrojka, flashdisk a podobné drobnosti a věci osobní potřeby?
Moc děkuji předem za případnou radu či sdělení zkušeností z podobného problému.
Milan
Dobrý den. Odpovím Vám na druhou část otázky, na případné problémy s exekutorem: exekutor zabaví věci tam, kde dlužník prokazatelně bydlí, bez ohledu na to, jestli tam má trvalé bydliště, nebo ne. Tudíž pak by rodiče museli prokázat, že majetek je jejich (mít od všeho doklady), aby jim majetek nemohl být zabaven. Majetek by jim nikdo nemohl zabavit za předpokladu, že tam syn trvalé bydliiště má, ale nebydlí tam.
Děkuji za radu a vstřícnost. Možná jsem svou otázku týkající se exekuce položil nesprávně. Jde mi totiž spíše o skutečnost, že 20letý vnuk čerstvě po maturitě nemůže mít žádný cennější majetek než jsem zmínil a jestli by mohl exekutor např.tvrdit, že za svého syna zodpovídají jeho rodiče (i když je plnoletý, jenže může v dnešní době zůstat bez finančního příjmu - třeba i na podpoře v nezaměstnanosti v nejhorším případě) a že může zabavovat cenné věci z jejich bytu jen z titulu, že jsou jeho rodiči a syn u nich má trvalé bydliště. Uvedu příklady nelogičnosti - např.pračku, myčku na nádobí,kuchyňský sporák a v nejdrastičtějším případě třeba i jejich družstevní byt v osobním vlastnictví. Takovéhoto možného katastrofického scénáře se (podle mne zbytečně) obávají jeho vystrašení rodiče, kterým se vnuk z nevímjakých příčin odmítá svěřovat o promyšlenosti svých plánů do nejbližší budoucnosti. Pokud mi odpovíte na tento doplněk mého dotazu, budu Vám velice vděčný a přeji hezké Vánoce. Milan
Takže v tomto případě tady existuje právní domněnka, že majetek není syna, takže exekutor nesmí sebrat majetek rodičů. Jednoznačně by zasáhl do vlastnických práv rodičů a podle ústavy je toto vlastnictví nedotknutelné.
doplněno 21.12.11 15:21:Jen ještě dodám- exekutor může vlítnout vnukovi však i na případnou podporu v nezaměstnanosti.
doplněno 21.12.11 15:23:Pokud je svéprávný a plnoletý, tak za své činy zodpovídá sám a nikoliv rodiče.
doplněno 21.12.11 15:29:Byt v osobním vlastnictví určitě rodičům nikdo k vůli synovi nesebere. Také Vám přeji krásné vánoce.
Tohle mu nejlepe poradi primo ve skole, at se pta na dekanate.
Jak se k tomu stavi rodice a je rodina ve stavu, ze si nemuze dovolit zivit syna na studiich? Syn nedokoncil ani jeden semestr, pokud odejde, muze se mu vracet velmi tezce. Nektera skola dalkove studovat lze, jina velmi tezko, treba proto, ze soucasti vyuky jsou i casove narocne laboratore, na ktere mu zamestnavatel nemusi dat dovolenou a ktere se absolvovat musi.
Jako schůdnější řešení bych viděl zjistit si, jestli ten samý obor běží i dálkově a jestli by třeba před druhákem tam mohl přestoupit, případně se porozhlédnout po jiných školách, kde by mu dostatek věcí uznali.
Můj názor, ono přerušit školu kvůli práci mi nepřipadá jako zrovna moc dobrý nápad. Jestli to je jen kvůli jeho pocitu, může to o ten půlrok odložit, jestli ale jsou důvodem peníze, už to bude horší no. Bez vzdělání, bez praxe, možná bude rád, že nějakou práci vůbec sežene, rodičům bude přispívat, ale třeba u nich bude dál bydlet a stejně je bude "využívat". Rozhodně si nemyslím, že by si za rok zvládnul vydělat na další dva roky až pět let. Pokud ano, byl by nejspíš výjimečně schopný nebo měl nějaký geniální podnikatelský nápad a vydělával by tolik, že by pro něj už nemělo smysl se do školy vůbec vracet a mohl by se ve svém oboru realizovat individuálně.
doplněno 21.12.11 16:29:Myšleno konkrétně v tomhle případě, samozřejmě jet mezi čtvrtým a pátým ročníkem třeba na rok pracovat do zahraničí je něco jiného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.