Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může někdo poradit, zda je výhodné uzavřít si penzijní připojištění?
Děkuji
Vy vážně věříte že než dosáhnete na důchodovej věk že vám to nikdo za vydatné pomoci našich politiků nerozkrade ty vaše fondy!?!?!?!?!?!?!
Nejen výhodné, nutné. Ať je Vám dvacet, třicet nebo padesát, bez penzijního připojištění se neobejdete, pokud nechcete strávit poslední léta života v chudobě. Státní penze nebude stačit na slušnou životní úroveň, proto si spořte na důchod sama. Ideálně si najměte finančního poradce (např. Broker Experts nabízí své služby zdarma, mám s nimi dobrou zkušenost), aby Vám to celé ukázal a doporučil to, co pro Vás konkrétně je nejlepší. Počítejte s tím, že si budete dávat měsíčně stranou aspoň pár stovek, pokud jste mladá, lépe pak i dost přes tisícovku (podle Vašich možností a doby do důchodu). Když si budete spořit od určité částky výše, dostanete i příspěvek od státu, který není až tak špatný, u vyšších částek se poměrně vyplatí.
claire. Závidím Vám optimismus. Nesmíte věřit tomu, co píší v novinách, nebo Vám denně vtloukají do hlavy v reklamách v televizi, či co povídají fin.poradci. Ano, před třiceti lety by to byla pravda - to, že si máte peníze ukládat na stáří. Dnes je bohužel moc a moc jiná situace. Ano, peníze ukládat, ale určitě ne do nějakého "virtuálního" pytle peněz. Ten je totiž už dnes totálně vyprázdněný . Penzijko bych doporučila tak leda někomu staršímu na dobu pěti let. Spořit a pak rychle vybrat (teda jestli bude co
). V dlouhodobém horizontu to jsou vyhozené peníze. Bohužel.
Ukládat peníze na stáří urřitě ano. Ale je třeba uvažovat o investicích, které neztrácejí na hodnotě a hlavně které máte ve svém majetku VY (!).
Ještě před několika léty bych řekla, že ano. Sama jsem byla pojištěná deset let před důchodem. Za tu dobu, mi narostlo konto o třetinu. Opravdu. O státní příspěvek, výnosy z vkladu, úroky. Tak nějak na 70.000 vložených bylo 28.000 získaných. Paráda, že? Ale pak se to zaseklo. Jen státní příspěvky a výnosy žádné. Mám založené další spoření, ale na 5 let, už podruhé, protože jsem nenašla nic výhodnějšího. Neumím to, nerozumím tomu a jsem bezradná. A nemyslím si, že by se nějaký poradce a odborník angažoval pro mé hnědé oči.:D Ale zase musím říct, že bez tohoto připojištění bych nemohla žít ani tak skromně, jako žiju. Je dobře vědět, že když umře telka nebo pračka, je kam sáhnout.
Pokud máte přebytečné peníze, můžete si penzijní spoření pořídit, bohužel s rizikem, že o peníze přijdete. Jinak na stáří se můžete zajistit i jinak
1. pořídit si nemovitost, kde budete mít ve stáří minimální náklady, nebo kterou můžete později prodat
2. pořídit si a dobře vychovat děti, které se o vás později postarají
Žádná povinnost připojištění pro lidi mladší 35 let není. Co jste to za poradkyně, když se prezentujete lživou informací? Asi jako všichni Vám podobní Pryč od takových poradkyň!
Ano nyní není PP povinné, ale jak jsem výše uvedla 1.1.2013 vejde v platnost důchodová reforma, kde se lidé do 35 let budou muset rozhodnout pro soukromé zajištění penze, ať už ve státním 2.pilíři, nebo soukromém sektoru 3.pilíři. První než začnete kritizovat si sám své informace osvěžte a zorientujte se ve finančním sektoru!
Nebo snad někde jinde podávám lživé informace?
To nic nemění na tom, že dnešního studentíka hnát do nějakého pochybného penzijního fondu je "zločin". Většina nejznámnějších evropských a amerických bank balancuje nad propastí, celý finanční svět se otřásá v základech a studentík vám má podpisem smlouvy vydělat na vaše provize a zvýšení životní úrovně? Nač mu tak asi dneska bude penzijní připojištění (přičemž vklady nejsou nijak pojištěny a jsou investovány prakticky výhradně do státních dluhopisů státu, který sám je před bankrotem, o likviditě nemluvě)? Děláte si z lidí legraci?
Tak to rovnou za rok narvěte státu do chřtánu. :D V jednom je tato země pozadu - finanční gramotnost. Možná si zkuste něco o tom přečíst a zjistit do jakých fondů investujou finanční domy na českém finančním trhu. Nikoho nikam nenutíme, lidé o tom přemýšlí sami. Nebo máte lepší nápad jak si zajistit budoucnost? Nebo se snad spoléháte, že stát Vám udrží Váš stávající standart v důchodu? Řekněte mi jedno jediný lepší řešení.! ( A netvrdím, že PP je vždy nejlepší volba)
Možná bychom si mohli porovnat reálné výsledky dosaženého stupně finanční gramotnosti. Občas se setkávám s finančními poradci, kteří ve svých prezentacích často používají miliony a více a sami přijíždějí v polorozpadlé Felicii, ve značně "vyleštěném" obleku a odřenou aktovkou. Že by voněli značkovými parfémy, se také říct nedá. Vždycky si lámu hlavu, že když ví, jak se vydělávají miliony, proč vzhledem a odérem jsou blíže bezdomovcům než mimořádně úspěšným lidem. Asi to bude tou jejich finanční gramotností
Důchodová reforma nebude povinná pro nikoho (pokud to tedy ještě někdo nezmění). Nevím opravdu, odkud ty informace berete.
:D Přemlouvat Vás nebudu. Nebude povinná jen bude zákonné platit alespoň do 2 pilíře, který stejně politici vybagrujou. No to je výhra. Nevím já osobně volím soukromý sektor, ale tohle je o pohledu jedince. :DPěkný zbytek večera.
Nechci Vám brát iluze, ale když politici budou chtít, vybagrujou i ty "soukromé" fondy (jestli v nich vůbec ještě bude co bagrovat). Doufám, no, je to spíš jen moje asi nesplnitelné přání, abychom si konečně zvolili politiky takové, kteří navrhnou funkční důchodovou reformu a z těchto tří nesmyslných "pilířů" udělali hromadu suti.
Ano nelze nesouhlasit, bohužel toto je ta demokracie :D Sama si myslím, že první by se měli strhnout jejich platy a dát na důchod, ale bohužel oni si nebudou pod sebou řezat větev. A je jedno koho tam posadíte.
Roční potřeba zdrojů na důchody je cca 300 000 000 000 Kč. Kolik činí roční platy politiků?
Já si umím své finance zainvestovat do věcí, kterým rozumím a mám o nich potřebné vědomosti. Rozhodně to nejsou žádné finanční produkty pro zblblé stáda ovcí, které stojí bezradně nad svými těžce vydělanými penězi a nevi si s nimi rady.
"Kdo je optimista půjde snámi bez ptaní" to se zpívalo za minulého režimu. Nyní se na to podívejte z druhé strany historie. Sonda do minulého století... Měli jsme tu RU, pak došlo k zavedení československé koruny. Ta tu vydržela cca 20 let a začalo se platit říšskou markou (protektorátní korunou), pak československá koruna a v r. 1953 MĚNA! Po r. 89 další měna cca 1:10 (jen neměla přesný datum) a nyní taky nikdo netuší kam až klesne ekonomika celé EUzóny. Taku tu už máme zkušenost z TUNELOVÁNÍ kupónových fondů. To je teda měnová stabilita. Tak mi prosím vysvětlete, zda opravdu věříte tomu, že za 35-40 let spoření dostanete nějaký rozumný peníz na důchod. Tomu skutečně věříte, nebo lžete? Kolikrát nás budou muset ještě obelhat aby jsme se poučili?
Při loňské finanční krizi v USA, byly důchodové fondy první, které šly "do kytek". Došlo k ožebračení velkého množství střadatelů. Stačí se začíst do loňských novin. Lidi nenechte se zblbnout. Máte internet, vyhledávače, kdo neumí anglicky tak automatické překladače stránek. Naučte se to používat a čtěte, čtěte čtěte. Rozhodně Vám to dá větší povědomí jak to celé (ne)funguje, než jakýkoliv finanční cesťák. Čtení a zvláště internetu zdar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.