Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svědectví u soudu

Od: fufi* odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

přišlo mi předvolání, abych se dostavila k soudu jako svědek. Jde o záležitost týkající se mojí sestry - osoby blízké. Proto bych měla mít právo nevypovídat. Je toto možné k soudu napsat písemně? Přijde mi zbytečné jet 150 km k soudu abych řekla, že nebudu vypovídat a jet zase domů...

Děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

2x

nikdy nic nevidet neslyset a ani babicku necist, kdysi jsem byl jako svedek u soudu, pan se odvolal a po x letech jsem tam musel znova kvuly snehovej kalamite jsem dostal pokutu ze jsem se neomluvil ze neprijedu (to ze jsem stal par hodin na miste zapadlej nebyla omluva ta se podava dopredu) a u dalsiho jsem si nevzpominal jak to bylo tak jsem to rekl a oni me precetly moji vypoved a ja ze kdyz si to uz nepamatuji tak nemohu vedet jestli jsem lhal a bylo to pohrdani soudem. Mam na praci dulezitejsi veci nez si pamatovat jak se 2 pitimci porvaly v hospode. Takze i kdybi nekdo nekoho zabil tak koukam na druhou stranu a je me to jedno

krkovicka*
Přesně tak.já běhala celý rok po soudě kvůli svědectví o pěti větách.Taky rvačka...
buss

OK, ale až budete poškozený a jiní se tak jak vy zachovají... pomož vám pánbu.

blackflamesiczi*

ja neco videl a svedcil a dohromady me to stalo 50 000,- za neomluvenou neucast a pohrdani soudem takze je me to vsechno ukradene.

doplněno 16.12.11 21:16:

jina ktakovejch lidi jako ja je vetsina, jednou na zizkove jsem rozbil dlazebni kostkou okno u sveho auta (zabouchle klicky) nastartoval a odjel a lidi kolem koukaly na druhou stranu

Jen si přejte, abyste se kvůli takovému svědkovi, který "nic neviděl" nedostal do nějakého maléru.

hodnocení

1x

To, že to přijde zbytečné Vám, bohužel, soud nevezme v potaz a neuzná to. Pokud Vás předvolali, pak to není zbytečnost a musíte se dostavit osobně.

hodnocení

1x

Nedostavit se k soudu, to bych určitě neriskoval. Nemůžete ani vědět, na co se vás soudcu bude ptát.

Jestliže se svědek, ač byl řádně předvolán, bez dostatečné omluvy nedostaví, může být policií předveden. Popřípadě pokud bez dostatečné omluvy neuposlechne příkazu nebo nevyhoví výzvě, které mu byly dány podle platného trestního řádu, může být předsedou senátu, popřípadě samosoudcem příslušného soudu potrestán pořádkovou pokutou až do 50 000 Kč.

hodnocení

0x

Tak zbytečné to asi je...jet 150km..

Ale pokud vím, tak svědkovi soud platí ztrátu času a cestovní náklady..tak si prostě udělejte hezký výlet..

fufi*
hodnocení

tak soudce se mě asi na nic ptát nebude, když nebudu vypovídat...

martinaa*

Kdyz se mate dostavit jako svedek, tak jste dulezita osoba a nejspis budete i vypovidat.

fufi*
hodnocení

jde mi o to jestli jde k soudu písemně doložit, že nehodlám vypovídat, abych se nemusela dostavit?

Jak už jsem řekla, dostavit se musíte!

doplněno 16.12.11 16:51:

Teprve u soudu učiníte odmítnutí výpovědi.

buss
hodnocení

0x

Pokud je sestra obviněná, tak předpokládám, že jste už byla vyslýchána policiíí, tam jste řekla co? Jinak vizte trestní řád výslech svědka. Dostanete náhradu nutných nákladů.

fufi*
hodnocení

u vyslechu jsem taktez nevypovidala...

hodnocení

0x

Přišlo Vám předvolání, tam si přečtěte kdo má tento případ na starost. Domluvte se přímo se soudcem.
Já jsem před měsícem měl taky výlet jen kvůli tomu abych řekl, to co je spise od policajtů páč se soudil grázlík který mimo jiné chtěl šlohnout i moje auto.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]