Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhláška omezující občany města

Od: bublinka80* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě, jaké zákonné možnosti mají občané města, kde zastupitelstvo zakázalo obecně závaznou vyhláškou provoz restaurací od 2 do 6 do ráno a zakázalo pití alkoholu na veřejnosti. Tudíž nepřímo nutí zhruba 20 tisícové město k vycházení za zábavou v nočních hodinách. Připadá mi to hodně diskriminační a nehodlám se s tím smířit...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav*
hodnocení

1x

S tou vyhlaskou muzu jedine souhlasit, nemusis chlastat nekde v hospode a pak delat kraval cestou domu po meste, v klidu se napij doma a aspon to mas bliz do postele.

dzordz*
hodnocení

0x

Občané mohou nechlastat.

Ale vážně, tady je taky zákaz pití alkoholu na veřejnosti (tuším to byly vyjmenované oblasti, v podstatě celé centrum + hlavní park + velká sídliště), ale nenapadlo by mě proti tomu protestovat. Zavřít musejí jen restaurace, nebo i bary a kluby? To by se mi asi moc nelíbilo.

bublinka80*
hodnocení

zákaz se vztahuje na veškerá pohostinská zařízení, herny, bary... apod., podlé mého názoru 80% lidí odchází z těchto podniků v klidu... jen těch 20% dělá hluk, proč tedy diskriminovat všechny, kteří se chtějí bavit?

paaja*
To je jen názor tvůj a s tebou spřízněných osob. Na to co je hluk a co je odcházení v klidu může mít někdo, kdo chce ve 2h normálně spát úplně jiný názor. A že to bude názor většinový, na to vsadím svoje trenky. Takže výrok že "20 tisícové město je nuceno odcházet za zábavou ..." je k pousmání

hodnocení

0x

Vyhláška platí pro všechny občany bez rozdílu věku, pohlaví, sexuální orientace, rasy, národnosti... takže není diskriminační.

bublinka80*
hodnocení

když se to vezme takhle, tak určitě... ale...

co takhle svoboda podnikání?

paaja*

čekal jsem podobný výrok ... když se totiž snažíte skupinku "v klidu" odcházející za časného rána z nějaké knajpy okřiknout, začnou hulákat pindy o svobodě

bublinka80*
hodnocení

No nevím, za ty roky jsem si na "takové" skupinky docela zvykla a že by byly nějaké extrémní škody po městě... to ne... od čeho máme Městskou policii? Tu už můžem zrušit úplně tedy...

Zrovna já nepatřím k těm, kteří by v opilosti vykřikovali po cestě z hospody cokoliv o svobodě...

Zamyslete se, vážně by se vám všem líbilo od teď už pořád, chodi domů ve dvě ráno... i na Silvestra... a nechat se omezovat skupinou lidí, která si říká zastupitelé?

Bublinko, ale ty zastupitele jste si zvolili vy sami! Pokud se s tím nehodláte smířit, sepište petici a zastupitelstvu jí předložte, ať se zamyslí nad nespokojenností občanů tedy. S námi tady Vaší nespokojennost nevyřešíte. Můžeme o tom debatovat, ale to je také tak všechno, bohužel...*nevi*

bublinka80*
hodnocení

asi tak, bohužel... takhle funguje většina zákonodárců v naší republice...

bublinka80*
hodnocení

ÚS: Pohostinství nenarušuje veřejný pořádek

Podle názoru ministerstva vnitra obce nemohou regulovat provozní dobu pohostinství. Ačkoliv totiž Břeclav jako cíl opatření uvedla ochranu veřejného pořádku, ve skutečnosti stanovila mantinely pro podnikatelské aktivity, což jí zákony nedovolují.

Samotné provozování pohostinství totiž není podle vnitra činností, která by narušovala veřejný pořádek. Problémy související s podáváním alkoholu mají obce řešit jinak, například prostřednictvím přestupkových řízení s provinilci.

paaja*

Ano asi tak. Bohužel výklad nedokonalých paragrafů stojí mnohdy nad zdravým rozumem a přáním většiny lidí, kteří paradoxně přes své zákonodárce tvorbu rěchto paragrafů umožňují *nevi*

Tak když máte v ruce nález ústavního soudu, proč s tím dávno neběžíte na radnici a neiniciujete změnu vyhlášky? Abyste už Silvestra mohli rozjet naplno. A tady vám s tím těžko někdo pomůže *smich*

bublinka80*
hodnocení

asi proto, že nemám právnické vzdělání, chce to dát hlavy dohromady... ale jen tak to určitě nenechám...

paaja*

každý zákon, vyhláška nebo nařízení reaguje na nějaký konkrétní jev, který se týká zanedbatelné skupiny lidí nebo případů. A vždycky jsou tím mimo jiné nepříjemně omezeni lidé, kteří většinou dobrovolně a bez hrozby sankcí dodržují základní pravidla slušnosti a ohleduplnosti. Tak to bylo je a bude.

Vy jako parta nočních flamendrů se vyhláškou cítíte omezení, jiná podstatně větší skupina si oddechne, protože doteď byli ve svém právu na pořádek a klidný spánek omezeni oni.

sokolik
hodnocení

0x

Začnu pitím alkoholu na veřejnosti. *pivo*Dříve nebylo takové vyhlášky potřeba, nikde na ulici jste neviděli povalovat se po zemi, lavičkách, na sochách apod. špinavé zapáchající osoby, usrkávající z flašky alkohol, nebo opilou mládež devastující popelnice a ničící zařízení. *ua**hej*

Každý musel pracovat, každý dostával nějakou mzdu, každý musel být někde hlášený a nemohl se povalovat v parku na lavičce, nebo na hlavní ulici sedět a žebrat. *kafe* Když musíte ráno vstávat, kolem páté hodiny, abyste udělal snídani dětem a sám stihl autobusem do práce na 6 hodinu, jistě nebudete mít chuť popíjet kdekoliv do ranních hodin.

*bum*Naopak, když ulehnete po kolotoči doma a konečně si chcete odpočinout, pod okny vám nějaký opilec začne vyřávat, s radostí popadnete kbelík s vodou a polil ho, to nemůžete. Proč se máme dívat na opilce na ulici? Noční podniky. *houpy* Zase se musím zeptat, chodíte každý den do zaměstnání? Staráte se o rodinu? Podnikatelé nepracují jen 8 hodin, / ne každý / Ráno začínají, ještě za tmy a končí za tmy. Normálně pracující člověk dělá 8 hodin, cesta do práce a z práce, nakoupit, vyřídit všechny pochůzky, děti ze školy a školky, doma udělat jídlo, prádlo. Příprava na další den. Když půjde někde z pracujících oslavovat, bohatě mu stačí do 2 hodin do rána.Možná řeknete, je to diskriminace, ale takový je a byl život. Všichni si mohou stěžovat, kdo se cítí diskriminovaný. Nesmí pít alkohol na ulici a nesmí popíjet v restauracích a hospodách od 2 hodin ráno do 6 hodin. Ke stížnosti ať napíši, kdo je živí a jak pracují, kde získávají peníze, zda mají zaplacené svoje dluhy, třeba i alimenty na děti?To se pobavíme...

buss
hodnocení

0x

A proč mluvíte za 20 tisíc? Každý za sebe. Takže, starosto a výboři mně xy se nelíbí, že...

bublinka80*
hodnocení

jsem zaměstnaná, pracuju hodně... starám také se o rodinu, také se ráda vyspím, ale vadí mi to omezování! proč by mi měl někdo nařizovat co mám a nemám, za chvíli nám zakážou vycházet z baráku po setmění ne?

nechodím pařit každý den, jen jednou za čas, ale i to nám milí zastupitelé sebrali, ano budu se bránit, ano podepíšu se, ale obávám se, že jeden hlas z dvaceti tisíc asi nepostačí...

paaja*

No a jsme u jádra věci: takže proti jste z celého města jenom vy ... *smich**smich*

fran

Zlaté město. A Tyhle odpovědi podepisuji. Jenom vidím takto ten důvod: Nařízení je tu proto, že se občanka (a další "svobodomyslní") nedokáže ukáznit sama. Zlaté město s nařízením, vím co to je, když potřebuji být druhý den v práci velmi fit a o kousek níž v činžáku si synoveček paní domácí ve svém klubu překračuje zákon o nočním klidu a právu občanů na odpočinek, tj. klid po 10 hodině večerní (a do 6 raní) = zavírací hodina. Při opakování a mé následné návštěvě odpověď: "On zkouší." Jenom nezvládli hosty, ale itak...HU.*cert*

fran

Doplním: 1. Zákon o rušení nočního klidu (tj. zavíračka v 10 večer) a2. Zákon o ochraně zdraví. Tyto platí pro všechny, alespoň platily... neboť otázka si stojí tak: Kdo koho omezuje...*pivo*

buss

Dramatizujete, tím netvrdím že je tady vše dobré, ale skrz někoho bohužel ta omezení vznikla. Nejde jen o hádky, křik, ale kolem takových osvěžoven je bordel, okopaná, oškrábaná auta, ochcané ...
jeden hlas z dvaceti tisíc .. tak jste v drtivé menšině a je to. Některé věci by měly být jen v možnostech obcí, např hazard, je to na jejich území a hovoří do toho občané, ne že to MF povolí, na cizím.
Ani nevíte co je v zákonech a dštíte. Vy podnikáte, že vám někdo něco zakazuje? Organizujte petici, pište parlamentu.., až vás bude většina tak to prosadíte, v tom máte svobodu. Jedna naráží na druhou a přání většiny...
Názor vnitra je co, k čemu? Existuje už soudní rolzhodnutí v této věci, byla taková vyhláška zrušena soudem? Máte tam právníka, tak se ho ptejte a ne si tady stěžovat že nemůžete na vínko. Čtete, že tu podporu nemáte, než si vypít, sedět do rána je pro lidi cennější se vyspat. Musíte mezi jiné lidi.

celp*
hodnocení

0x

Zdravím.

Bublinko80.Zorganizujte očanské sdružení.Sepište petici.Obejděte město .Vydolujte z občanů co nejvíce podpisů,ale myslím,že Vám to nepomůže.Nejsem sice přímo Břeclavák,ale vím co v tom bývalém okresním městě žilo a vlastně žije dodnes za levicové normalizátory.Takže moc šancí nemáte.To co měli před tzv.Sametovou revolucí zřejmě potřebují zas.Na ÚS bych moc nespoléhal.

Obecně závazná vyhláška mě vždycky nadzvedne.Je třeba hledat oporu v zákoně.Vyhlášky jsou většinou snůšky zmatených nesmyslů účelově setavených do jakési formy rádoby povinného nařízení.Chce to tlačit na zastupitele a ne jak ovce kývat a mlčet.Opakuji směrodatný a platný je pouze zákon a i ten se dá změnit k lepšímu,ale i horšímu.Což ostatně můžete sledovat stále při aktivitě námi volených zákonodárců.

Přeji dobrý večer.

Jak to prosím myslíte, že platné jsou pouze zákony? I podzákonné právní normy jsou platné, účinné a závazné. Zákon o obcích v § 10 zmocňuje obce vydávat obecně závazné vyhlášky m.j.: k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku; zejména může stanovit, které činnosti, jež by mohly narušit veřejný pořádek v obci nebo být v rozporu s dobrými mravy, ochranou bezpečnosti, zdraví a majetku, lze vykonávat pouze na místech a v čase obecně závaznou vyhláškou určených, nebo stanovit, že na některých veřejných prostranstvích v obci jsou takové činnosti zakázány,...

Jestliže taková vyhláška neodporuje zákonu, pak je platná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]