Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych převést členská práva k družstevnímu bytu na jinou osobu. V bytě mám trvalý pobyt, ale rok v něm nebydlím,bydlí tam dvě osoby, které tam mají trvalý pobyt. Jedná se o příbuzné, kterým jsem chtěla pomoci, bohužel začínají dělat problémy. Neexistuje ani žádná podnájemní smlouva. Mám pouze písemný souhlas s pronájmem od družstva. Osoby, které v bytě bydlí, odmítají komunikovat, vyhýbají se kontaktu, nechtějí se vystěhovat. Co mám dělat? Z finančních důvodů potřebuji byt uvolnit, vyklidit a prodat (resp. převést členská práva). Jak mám postupovat?
Předem děkuji za tipy a odpovědi.
Dobrý den. Vyzvěte je písemně, aby byt uvolnili do tehdy a do tehdy, jinak že budete nucena podat žalobu k soudu na vyklizení bytu. Pošlete doporučeně a kopii si schovejte. Pokud nebudou reagovat, budete je muset vystěhovat opravdu soudně.
doplněno 15.12.11 14:46:Je potřeba mít v ruce důkaz o tom, že jste je vyzvala k vyklizení bytu a že jej užívají již ptoti Vaší vůli.Pak lze podat i trestní oznámení pro trestný čin neoprávněného užívání cizí nemovitosti.Vzhledem k tomu, že jsou to příbuzní, pokusila bych se raději se s nimi domluvit po dobrém, ale pokud to není možné, tak se nedá nic jiného dělat.
Je několik postupů, jde o to, na co máte žaludek.
1. právní cesta - je již zde popsána, ale to může trvat velmi dlouho, že neexistuje žádná smlouva je velká chyba
2. vystěhovat v nepřítomnosti za účasti alespoň dvou svědků (ne z rodiny) - otevřít zámek za účasti profi zámečníka, zdokumentovat stav bytu, stěhovat do připravených nebytových prostor. Tuto akci ohlásit policii předem a zároveň podat trestní oznámení na neoprávněné užívání bytu. Byt uzamknout, na dveře nalepit upozornění, že byli vystěhováni, věci maji uloženy tam a tam. Mnohdy stačí pouze v nepřítomnosti vyměnit zámek a do bytu vůbec nevstupovat - svědci! Pokud nemají nájemní smlouvu, nikdo jim byt oficielně neotevře. Spolupracovat s policií, donutit je, aby jeli s Vámi do bytu a zjistili, kdo ho vlastně užívá a na základě čeho. Vše sepsat a zaprotokolovat.
3. Pokud nepomůže bod 2. pak byt podnajměte na jeden měsíc (smlouva!) třeba partě dělníků ze stavby nebo nějakým bezdomovcům. Opět stačí si je vzít s sebou na návštěvu do svého bytu, provést prohlídku a dojednávat podmínky podnájmu. Do bytu Vás musí pustit, jinak opět policie.
Pokud jsou Vaši nájemníci dostatečně tvrdí, vydrží ve Vašem bytě určitě ještě celý rok... Takže musíte být tvrdší. Pokud tam jsou malé děti, tak je to problém...
V bodě 2 jste na hraně, ale bude pro Vás lepší, když Vás budou žalovat oni než Vy je. Ať se domáhají svého "práva"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.