Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchod - prepocet

Od: janek54 odpovědí: 4 změna:
Dobry den, rad bych se zeptal v roce-96 mi byl priznan ID2stupne CSSZ, pracoval jsem po vyuceni od r.72 do 83 hl.doly,potom emigrace do nemecka,otazka:za jake obdobi(roky) se stanovuje vypocet zakladu a osobni vymer. Dobu pojisteni mam 34rokuuznanou CSSZ.,Jeste bych rad vedel ktere vydelky se mi zapocitavaji,vsecny od r.72do83,nebo poslednich 5letvydelku.Dekuji moc za odpoved,hlavne pani izenirce

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

0x
Pro důchody přiznávané po roce 1995 se započítávají všechny výdělky od roku 1986.

hodnocení

0x

Jestliže Vám byl přiznán v r. 1996 důchod, dostal jste spolu s rozhodnutím výpis dob, které Vám byly do výpočtu zahrnuty. Nepíšete, jestli a kdy jste se vrátil z emigrace, kolik pojištěných let máte v ČR a kolik v cizině,...

Nebudu sem opisovat ustanovení zákona o důchodovém pojištění, aspoň pro hrubou orientaci mrkněte na odkaz, hlavně § 13, 16, 18, 19:

business.center.cz/...

janek54

Dobry den preji,nejprve se omlouvam za spatne napsany nick ze vcerejska a dekuji Vam za rychlou odpoved.

K doplneni otazce bych chtel dodat, ze jsem zustal v nemecku od r.84 az dodnes.

CSSZ mi zapocitala obdobi:od 1982 do 1995 vypoctoveho zakladu,doba pojisteni je uvedena 34roku a 200dnu.

Otazka je, ze porad nemuzu na to dojit, ktere vydelky zapocetli, kdyz v osobnim listu jsou uvedeny vydeleky pouze od

roku 1.1.1978 az do 31.12.1982 a zadne jine.Kdyz zapocetli dobu r.82 az 95,tak mam pouze jeden rok

vydelku (rok 82) a do r.95 nejsou zadne vydelky napsane.Rad bych vedel z ceho je vypocten muj OVZ.

Jeste jednou pekne pozdravuji a preji pekny den

Janek

Ani tak Vám neumím odpovědět. Výpočet důchodu je složitý a všechny nástroje k tomu má pouze Česká správa. Píšete např.: ...ktere vydelky se mi zapocitavaji,vsecny od r.72do83,nebo poslednich 5letvydelku... To by znamenalo, že by se Vám musely započítat výdělky z Německa, o těch se ovšem nezmiňujete. V osobním listu máte výdělek pouze za jeden rok, což v určitých případech stačilo pro vznik nároku, a dopočetla se Vám doba od nároku na důchod až do doby, kdy byste měl nárok na starobní důchod.
Při výpočtu důchodu jde jak o pojištěnou dobu, tak o výdělky, a obě tyto složky jsou posuzovány každá zvlášť. Z Vašich otázek nedokážu rozklíčovat, jak to u Vás bylo, kolik jste měl v době přiznání let, kolik Vám započetli pojištěné doby...
Na Vaši otázku by Vám naprosto kvalifikovaně odpověděli na důchodovém oddělení OSSZ, místně příslušné Vašemu bydlišti.
(Například nechápu, jak píšete, že jste dodnes zůstal v Německu, ale důchod Vám přiznala ČSSZ.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]