Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zaměstnavatel nám nařídil dovolenou mezi svátky, a těm kterým už dovolená nezbýva dají 80% náhradu mzdy. Dobrovolně si ale nemohu vzít 80% náhradu, protože mám ještě nevybranou dovolenou. Má na toto zaměstnavatel právo?
Děkuji
Samozřejmě, že má. Termín dovolené určuje zaměstnavatel. Přečtěte si aspoň jednou v životě zákoník práce, to se totiž vždycky hodí .
To že mi nařídí dovolenou je mi jasné, ale to že někdo kdo dovolenou nemá, tak je na tom lépe než já. Protože já jen cestou do práce projedu 20% a když budu doma na 80%, tak jsem na tom lepe než si brát dovolenou.
Bohužel, veškerý nárok na dovolenou nařizuje zaměstnavatel a podle § 217, odst. 1 ZP tak má učinit nejméně 2 týdny dopředu, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak. Takže pokud Vám zaměstnavatel nařídil dovolenou 10 kalendářních dní předem, nemusíte s tím souhlasit. Ale pokud se jednalo o 10 pracovních dní (PO - PÁ), pak dodržel lhůtu 2 týdnů a musíte nařízení dovolené respektovat, i když na tom proděláte. Někdy je, bohužel, lépe si dovolenou nešetřit..
Ještě mi řekněte, co bste si s tou ušorovanou dovolenou chtěl počít. Mám takový pocit, že s převáděním do dalšího roku jsou problémy a proplácet se dovolená může jen tehdy, když ji pracovník nemohl z pracovních důvodů včerpat. Ono v tom asi budou nějaké další podmínky, ale něco podobného v zákoníky práce blo.
Já nechci dovolenou spořit, jen se mi zda nespravedlivé že je nastolen dvojí metr! Ale to je v ČR běžné.
Nespravedliné by to bylo, kdyby se měnila pravidla hry za chodu. Tady jsou pravidla už dlouho definována a nyní zrovna máte pocit, že vyšla méně výhodně pro vás. Jinak se mi taky často nelíbí poměry v ČR, ale tohle? Dvojí metr?
Mein Gott! Tak si postav maringotku vedle fabriky a pak se můžeš vysmívat těm co dojíždějí
P.S.: hnidopišství a závist, to jsou běžné vlastnosti v ČR
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.