Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nucená dovolená vs. náhrada mzdy 80%

Od: pepeee* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

zaměstnavatel nám nařídil dovolenou mezi svátky, a těm kterým už dovolená nezbýva dají 80% náhradu mzdy. Dobrovolně si ale nemohu vzít 80% náhradu, protože mám ještě nevybranou dovolenou. Má na toto zaměstnavatel právo?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Samozřejmě, že má. Termín dovolené určuje zaměstnavatel. Přečtěte si aspoň jednou v životě zákoník práce, to se totiž vždycky hodí :).

pepeee*
hodnocení

To že mi nařídí dovolenou je mi jasné, ale to že někdo kdo dovolenou nemá, tak je na tom lépe než já. Protože já jen cestou do práce projedu 20% a když budu doma na 80%, tak jsem na tom lepe než si brát dovolenou.

Bohužel, veškerý nárok na dovolenou nařizuje zaměstnavatel a podle § 217, odst. 1 ZP tak má učinit nejméně 2 týdny dopředu, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak. Takže pokud Vám zaměstnavatel nařídil dovolenou 10 kalendářních dní předem, nemusíte s tím souhlasit. Ale pokud se jednalo o 10 pracovních dní (PO - PÁ), pak dodržel lhůtu 2 týdnů a musíte nařízení dovolené respektovat, i když na tom proděláte. Někdy je, bohužel, lépe si dovolenou nešetřit..

hodnocení

0x

Ještě mi řekněte, co bste si s tou ušorovanou dovolenou chtěl počít. Mám takový pocit, že s převáděním do dalšího roku jsou problémy a proplácet se dovolená může jen tehdy, když ji pracovník nemohl z pracovních důvodů včerpat. Ono v tom asi budou nějaké další podmínky, ale něco podobného v zákoníky práce blo.

pepeee*
hodnocení

Já nechci dovolenou spořit, jen se mi zda nespravedlivé že je nastolen dvojí metr! Ale to je v ČR běžné.

bruk600*

Nespravedliné by to bylo, kdyby se měnila pravidla hry za chodu. Tady jsou pravidla už dlouho definována a nyní zrovna máte pocit, že vyšla méně výhodně pro vás. Jinak se mi taky často nelíbí poměry v ČR, ale tohle? Dvojí metr? *bzum*

paaja*

Mein Gott! Tak si postav maringotku vedle fabriky a pak se můžeš vysmívat těm co dojíždějí *ee*

P.S.: hnidopišství a závist, to jsou běžné vlastnosti v ČR

pepeee*
hodnocení

nebudu sporsty, protože to nemá cenu, ja nezávidím jen je nesprávne že někdo si dovolenou šetří, a jiny dostane další dovolenou jen proto že už si jí vybral.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]