Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před chvíli jsem projížděla internetem a mé oči zaregistrovaly mě neznámé slovo - chudokrevnost. Začala jsem pátrat, o co jde, protože se takhle o různé nemoci zajímám. Rychle jsem pročetla všechny odkazy a v rozčílení jsem dokázala pochytit jen příznaky, protože vše ostatní se mi splývalo v jedno, po přečtění těch pár vět. Všechno, co se tam psalo, na mě pasuje. Uvědomuji si, že běžný člověk jde za doktorem, když je těch příčin obětí, ale... Když si to uvědomuji, měla bych udělat proti tomu nějakou reakci, ne? Ne pak litovat, že jsem byla v mladých letech hloupá a naivně jsem to přehlédla, pokud se ta nemoc, nebo co to je, vůbec dá takhle někde uvnitř mě zachovat. Také si dále uvědomuji to, že bych mohla dále pročítat různé odkazy, ale takhle se mi to zná lepší. Je dobré, poprosit o radu někoho, kdo by mi mohl přesně popsat, co to obnaší, co to je a jestli má vůbec cenu se tím zabývat. Jestli to pomůže, tak mi je třináct a většina přáznaků, zejména plynatost (pokud je to opravdu pravda a nebrala jsem to z někud, kde jsem neměla) je pro můj věk více než neobvyklý. Omluvte případné chyby a také strach a jednání, které někomu může přijít tak dětské. Za rady, ať jakékoliv, děkuju.
Ahoj. Chudokrevnost nebo-li anémie je stav, při kterém je v krvi nedostatek červených krvinek nebo hemoglobinu (červeného krevního barviva v krvinkách, které přenáší kyslík). Při chudokrevnosti nedostává tělo dostatek kyslíku a výsledkem je únava a slabost. Příznaky se však nemusí objevit hned nebo jsou zpočátku jen mírné. Není-li toto onemocnění rozpoznáno včas a neléčí se, může ohrozit život. Všeobecné příznaky anémie jsou výsledkem nedostatku kyslíku v tkáních a buňkách, především v centrálním nervovém systému (mozku) a svalstvu. Mezi ně patří slabost, malátnost, zvýšená unavenost, snížená pracovní výkonnost, poruchy spánku ve smyslu přerušovaného spánku nebo nápadné spavosti, bolesti hlavy, závratě až kolapsové stavy. Časté bývá hučení v uších, oslabená zraková ostrost, vypadávání vlasů, mravenčení prstů, přecitlivělost na chlad. Časté jsou také trávicí obtíže, nechutenství, pocit pálení jazyka, zácpa nebo průjem, plynatost, hubnutí, námahová dušnost, při těžším stupni i klidová dušnost, bušení srdce a také anginózní bolesti v oblasti srdce. Z objektivních příznaků se při vyšetření zjistí bledost pokožky, nehtových lůžek, dlaní a viditelných sliznic. Avšak bledá barva pokožky nemusí znamenat vždy anémii, protože barva pokožky nezávisí jen na obsahu hemoglobinu v krvi, ale i na množství pigmentu a stavu inervace. Nejběžnější příčina chudokrevnosti je nedodtatek železa. Pokud máš podezření, že bys mohla chudokrevností trpět, promluv si o tom s mamkou a ta s Tebou určitě zajde k lékaři, neboť jen ten musí stanovit tuto diagnozu a zahájit léčbu.
Poděkování, za takový dlouhý odstavec! Všimla jsem si, že jste tam měla uvedené i vypadávání vlasů. Nechci v tom vidět to, co vidím.
Nemáš zač. Jak už jsem psala, prober s mamkou své podezření, třeba se plašíš zbytečně. Nezapomínej, že jsi v pubertě a to také může být příčinou Tvých potíží. Hlavně buď v klidu.
Máte pravdu. Vše se dá vyřešit, pokud je čas. A já ho takhle chtěla vlastně získat. Přesto myslím, že to puberta není. Ale nemůžu si být jistá, potřebuju jen názory, abych si udělala jasno.
Nemusíš se nijak děsit, nejpravděpodobnější je - pokud to všechno na tebe sedí - nedostatek železa, který je v tomhle věku poměrně obvyklý a léčba se skládá z pravidelného braní kapek nebo prášků. Nemá žádné hrozné následky ani to není nic vážného
Tedy, pokud to není vážné, mohla bych začít používat nějaké prášky, nebo vitamíny? Bez předpisu doktora, pokud by to bylo alespoň trochu možné. Byla by to jen taková pojistka, ale jestli cena není přijatelná, tak to bude v pořádku.
Test se skládá z jednoduchého odběru krve, takže nic dramatického Železo sama neber (ostatně mám dojem, že všechny smysluplné prášky jsou na předpis), jeho nadbytek je stejně škodlivý jako nedostatek. A třeba zrovna zjistíš, že to není železo, ale nedostatek jódu
A nebo jen nezdravý životní styl. Prostě si nech udělat ten rozbor, budeš vědět, od čeho se odpíchnout. Brát vitamíny a doplňky zbytečně není že by nad tím tělo mávlo rukou, taky to škodí.
Nevypadá to moc dobře. Budu čekat, až se to bude hrotit, protože zbytečně chodit k doktorovi není dobré. :D Mám s tím špatné zkušenosti. :D
Železo lze doplnit v omezené míře ze zeleniny jako je špenát, salát, brokolice, příp. z hovězího masa, ale lepší je se poradit s lékařem, není to nic, co byste nezvládla, odebrat krev a pokud půjde skutečně o anemii, tak vám může napsat nějaký antianemický preparát vseprozdravi.cz/... Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Aktiferrin Compositum.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.