Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to porucha osobnosti nebo povaha?

Od: marcelka* odpovědí: 14 změna:

Potřebovala bych radu ohledně manžela.Jsme manželé 2 roky, máme roční holčičku.Před svatbou jsem byla pár lidmi odrazována, že je divný, ať si ho neberu.Je to učitel angličtiny na SŠ, takže inteligentní člověk, co mě však zaráží, je jeho chování:Často a všude se hádá a to i pro malichernosti, shromažďuje výstřižky z novin a staré věci, bere je i u popelnic, je neustále pro něco ublížený a to i pro slovíčko, které třeba já neuváženě řeknu, když mu z mé strany, ale i od cizích lidí není vyhověno, nebo mu je něco vyčteno, začne hrozně křičet, nejdříve sex nechce a nebo si ho zase naopak velmi vynucuje, a to tak že za nou chodí s odbornými knihami od Plzáka a Zvěřiny, stále vyhrožuje, chválí sebe i své staré věci, i když já nevím, jestli je to vůbec na místě, rád se obklopuje zrcadly a zapaluje mnoho svíček a rozsvěcí několik lampiček, na ulici se neustále ohlíží po lidech a to po ženách i mužích, ve školní jídelně si říká o zbytky z talířů a jí je, aby tak ušetřil a to má učitelský plat a nemáme žádnou bídu o peníze...Atd. atd. je toho mnoho, co bych mohla ještě jmenovat.Jinak zbývá dodat, že navštěvuje psychiatra a užívá Cipralex.Psychiatr mi však manželovu diagnozu odmítl sdělit s tím, že si to manžel nepřeje.Já už s ním rok nežiji v jedné domácnosti, protože to pro mne bylo neúnosné, ale kvůli dceři jsem ještě nepodala žádost o rozvod.Prosím, máte někdo podobné zkušenosti?Jsem moc zoufalá...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Marcelko, svým způsobem to je spíš posedlost. Takový člověk to má podle mne v povaze a psychiatr to může jen mírnit. Takový člověk se nezmění a žít se s ním dá jen velmi obtížně, protože je to ubíjející.

kdokoliv*
hodnocení

3x

Jedná se poměrně silnou duševní poruchu ve smyslu poruchy osobnosti. Tuto věc nelze zastavit a mírnění symptomů je velice nejisté. Záleží na progresi tohoto onemocnění ovšem já jsem v této věci bez iluzí. Bude pro Vás asi zvládnutí této situace velmi obtížné ale budete se muset nějak roznodnout aby jste začala žít a nestalo se Vám něco podobného vlivem častého psychického napětí. Doporučuji ještě konzultaci s jeho ošetřujícím lékařem a nenechat se odbýt. Už tak to pro Vás musí být nesmírně vyčerpávající.

marcelka*
hodnocení

Máte určitě pravdu.Za mou nerozhodností však stojí strach, jak vyžiji coby rozvedená žena v další hospodářské krizi , která teď znova začíná..

Přidávám jeden odkaz, posuďte sama, zda jde o poruchu a jakou máte naději, že se to zlepší...
www.psychoporadna/...
doplněno 12.12.11 14:03:

Váš strach zůstat s dítětem chápu, ale myslete na to, že jako manželka máte a budete mít pořád své povinnosti k manželovi..Tudíž - v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví...
doplněno 12.12.11 14:06:

Pardon - vypadlo mi slovo sama..Mělo být - zůstat sama s dítětem.

nu*
hodnocení

2x

Pokud v sobě nemá zlého ducha, je nemocný...Pokud jde o inteligenci, i deviant může mít IQ o hodně vyšší než 100...Kořeny chování bych hledal v dětství, představuji si rozamazleného jedináčka z rozvrácené rodiny, kterého vychovává máma která jej nezvládá, ikdyž jej zahrnujr láskou a citem...ROZMAZLUJE...Pokud se mýlím, také doporučuji HNED vyhledat odborníka, nebo si najít někoho ěnkoho normálního...

marcelka*
hodnocení

V dětství trpěl materiální nouzí, otec byl alkoholik, matka musela šetřit penězi.Avšak není z rozvedené rodiny.Měl ještě sestru, ta je lékařka, ale je rovněž na antidepresivech..

bruk600*

Nemůže to být rodinná zátěž? To ovšem nic nemění na stavu věci.

bruk600*

Píšete, že je nemocný a nemoc mu asi způsobila máma, protože je jedináček z rozvrácené rodiny. Tazatelka chtěla nějaké zkušenosti a né tlachy. Když už sem tedy taky píšu, tak osobní zkušenost s touto chorobou nemám, ale "odborníka" bych vynechal a z tohoto (ne)vztahu bych prchnul.

des*
hodnocení

1x

Zoufalá,ale proč?Rozveďte se,stejně ho máte nanic,jednou to pochopí i dcerka,naco se ubíjet.Když vám říkali cizí lidi že je rapl měla jste věřit,už to víte-pryč od něj.Bude hůř.

marcelka*
hodnocení

Bojím se zůstat sama s dítětem, teď když je další krize...

Pokud s ním nežijete již rok, tak k čemu je Vám jen oddací list? *nevi*

michalov*
hodnocení

0x

Píšete,že se léčí a má předepsanou medikaci,takže to tady těžko vyřešíme. Patrně má nějakou psychickou poruchu(když si přečtete příbalový leták toho léku,tak je tam máte pěkně popsané),kterou by bez léků njespíš těžko zvládal. Udivuje mne,že to ten lékař s Vámi neprobere. Těžko bych Vám radil,protože tuto zkušenost nemám,ale podle mého laického odhadu,bude holčička určitě pozitivně reagovat na nějakého normálního nového přítele,který Vás bude mít rád obě. Ale je to jen můj takový návrh "od boku".

hodnocení

0x

Marcelko,vydržte!Váš manžel trpí generalizovanou úzkostnou poruchou,která je vyléčitelná*hej*Následky této nemoci bývají dány právě v období dětství,ale ponejvíce ve věku pubertálním,ostatně,jak vy sama píšete,otec alkoholik,tudíž jeho maminka musela mít také nervy jako špagáty,no,a sestra to odnesla taky,není divu*bzum*Lidé,kteří tím trpí,se mj. obávají o své zaměstnání,finanční situaci a veliké obavy o zdraví své i své rodiny.Dále je rozčilují např.termíny schůzek,dochvilnost,musí mít všechno v čistotě,domácnost nevyjímaje.Přesně to,co zde popisujete!Ovšem,k vyléčení potřebuje opravdu,ale opravdu dobrého odborníka,a ne,nějakého,s odpuštěním hajzlíka,který si chce na vás jen v podstatě mastit kapsu,je to teď na vás!Držím palce*modla*

andy2
hodnocení

0x

zivot je kratkej na to, aby clovek roky byl s nekym, kdo si ho nevazi... ze nekdo bere prasky je sice fajn, ale stejne ho to nezmeni.. ale to uz vite sama, kdyz zijete oddelene.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]