Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vstup na pozemek přes soukr. cestu

Od: samkule odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
můj dotaz je ohledně vstupu na můj pomezek přes, nyní již soukromou, cestu.
Před 8 lety jsme koupili pozemek, na který je jediná přístupová cesta. Donedávna to byla obecní cesta a přístup měli 3 majitelé sousedních pozemků. Nyní si jeden z majitelů cestu koupil od obce a vyhrožuje nám, že budoucím majitelům (chceme pozemek s nemovitostí prodat) neumožní přístup k chatě. Zajímá mě, jestli má na to právo, když obec tvrdí, že cesta byla prodána se statutem veřejné cesty a podmínky se nemění. Ale nový majitel tvrdí něco jiného. Má právo cestu zpoplatnit nebo přístup zcela znemožnit a jsou ty eventuelní poplatky nějak omezeny? Po cestě jezdí lesní správa a další lesní stroje, nám to chtějí znemožnit a tím pádem celý přístup k chatě.
Děkuji moc za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Váš dotaz směřujte na OÚ.Na tohle není jiná rada,než aby se dodržoval zákon.A vsadím se že nový majitel to koupil jen proto,aby mohl škodit,což mu OÚ vědomě umožnil.Pokud se nedomluvíte tam,jděte na okres a žádejte zrušení prodeje cesty v obecním zájmu.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Takovýchto životních situací je docela dost.Nebudu polemizovat o právním vědomí obecního zastupitelstva či nového majitele.Najděte si na webových stránkách Veřejného ochránce práv Stanoviska ve věci veřejných cest.Je to zajímavé a úřady by se tím měly řídit.

pravnik*
hodnocení

0x

Obecní cesta právní termín neexistuje. Pokud je pozemek (cesta) v katastru označen jako ostatní plocha - ostatní komunikace, jedná se o místní nebo účelovou komunikaci; oba tyto typy komunikací jsou ze zákona veřejné. Pokud je označení pozemku v katastru jiné, nezbyde než se s jeho majitelem buď dohodnout (na věcném břemeni, zřejmě za úplatu), nebo se s ním začít o přístup soudit. Nic není zadarmo...

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

me tohle udelaly na mem pozemku take, jedni cesta byla pres bahnitou cast primo ze silnice, tak jsem tam jezdil vzdy rano kdyz vsichni jeste spaly z offroadem a muziku naplno, projel jsem vzdycky a za mesic jsem mel udelanou cestu od obce a to tam jeste ani nestavim. Ja rikam na hrubej pytel hruba zaplata, on udelal naschlal ja vetsi jenze ja se tim bavil *smich* miluji jizdu bahnem

buss
hodnocení

0x

Ze zákona! jsou veškeré komunikace veřejně přístupné a to i na soukromém pozemku. A z nich se neplatí daň z nemovitosti (tady např. 10haléřů/m2). Ať se vám k tomu vyjádří např. FÚ zda platí daň. Jinak musí mít souhlas, označeno DZ, řekne vám obec.

cyril*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]