Nejste přihlášen/a.
Co s tím? Před měsícem 9.10.vyhodila bývalé manželka syna z bytu,do té doby jsem na něj platil 2500 kč,od té doby žije u mě a ona na něj nedala a řekla že nedá ani korunu,syn je v učení v prvním ročníku,bývalá manželka má 3x větší příjem než já,ač jsem po ní chtěl domluvu ,že mi stačí at na syna platí jen 3500,nechce na to přistoupit,chtěl jsem za listopad 1000,samozřejmě nic nedala,řekla at se soudím,nevím jak to chodí u soudu,co se píše do žádosti,poradíte?
Tak nakonec je situace taková,jajsem platil 2500, ona má příjem asi3x vyšší než já,a chce na domluvě platit 1000,navíc co udělal syn dluhy asi za 200 000 tak se nechce rozdělit o splátky,synovi přiznali důchod 2000,a ona argumentuje že máme dost,já jsem jí k 22 000 přispíval 2500.,a ona k memu platu 7000, plus duchod syna 2OOO chce davat 1000.
Tak je to na žalobu nebo ne?
Podejte žalobu. Musí se podílet stejným dílem. Dítě má právo na stejnou životní úroveň, jako rodiče. Žádejte výživné podle potřeb syna...Je v učení, má koníčky apod..to také stojí peníze a má se na nich podílet i matka.
důležitá otázka je - jestli je syn zletilý - bylo mu už 18? pokud ano, o výživné si žádá sám za sebe, pokud ne, musíte žádat o přiznání výživného a hlavně svěření syna do své péče. Koukněte na internetu na vzor žádosti, není to problém upravit podle své situace. Určitě zajděte na městský úřad - Odbor péče o děti a s příslušnou pracovnicí se zkuste domluvit - ona bude také u soudu a bude hájit práva vašeho syna (ne vaše ani ne vaší exmanželky)
tady čtu, že syn nadělal dluhy? přiznali mu důchod? tak to bude asi zletilý, ne? ale to zase neodpovídá ten první ročník SŠ?
Každopádně - jestli je synovi už 18, tu žádost si musí sepsat na sebe, u soudu se může nechat zastupovat zvolenou osobou - to může být advokát nebo třeba vy... ale je potřeba mít plnou moc k zastupování...
Děkuji za odpovědi,matka mu zřídila účet ještě jako nezletilému,svým podpisem na smlouvě stvrdila že je si vědoma své zakonné povinnosti spravovat jmění nezletilého - což nedělala,tam vznikly ty dluhy,Policie vše šetří,řekli že při splácení hrozí jen podmínka,kdyby se nesplácelo tak určitě trest nepodmíněný,proto po ní chci at platí půlku dlužné částky-což ona odmítá.
Jinak jsem se dočetl,pokud není syn schopen se samostatně o sebe postarat,náleží mu výživné do doby až se o sebe postará sám a je to neomezeno věkem,samozřejmě chci jen životní standart pro syna jaký má jeho matka,víc nic.
Navíc jsem zjistil,pro mě pozdě že se dá žádat o invalidní důchod od 15 let,aspon malá rada pro ostatní.
Dobrý den, asi nebudu u vás oblíbený. Píšete, že syna vyhodila manželka (matka), on nyní bydlí u vás a ona nechce platit výživné. Jen tak mimochodem se tu zmiňujete, že nechce platit ani jeho dluhy 200 000,- Asi ho vyhodila hlavně pro jeho dluhy a neochotu se chovat trochu zodpovědně. On si je jistý, že když ho vyhodí máma, tak táta se postará. Je chudák ještě nezletilý, nemá z toho rozum a my rozvedení rodiče mu moc dlužíme. Nejsem tu nijak citově zaineresovatý a tak vám můžu "bezcitně dobře poradit" vyhoďte ho taky! To bude asi nevětší škola života, kdy oba rozhádaní rodiče budou konečně mít stejný názor a změnit se bude muset syn. Pochopitelně se mi to dobře radí, protože nejsem ve vaší kůži.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.