Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce na důchod

Od: laginka* odpovědí: 6 změna:

Známá měla u VZP asi 8 let starý dluh ve výši 15000,- včetně úroků o kterém až do prosince 2010 nevěděla. Od prosince 2010 ji začali strhávat částku 3500,- z důchodu a zároveň jí přišlo oznámení že tato částka měla být zaplacena do února 2010. Peníze ji strhávají doteď, i když má cca od května 2011 potvrzení od pojišťovny, že částka byla uhrazena. Pojišťovna a ČSSZ si ji posílají mezi sebou a obě instituce tvrdí, že zrušení stahování částky z důchodu musí provést ten druhý. Můžete prosím poradit, co v takovéto situaci dělat? Její dlužná částka je již přeplacena o 27000,-

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak to vam nepovim,snad zazadat o pravni pomoc.Jen co vim-Po 5 letech pokud se pojistovna vubec nehlasila,je promlceci lhuta a nemusi platit.Mela poslat na tomto zaklade odvolani.Dale by ji meli nechavat,nevim presne,ale asi kolem 5000kc,nebo-li pokud duchod vice neni,nesmi byt provadena exekuce.S timhle preplacenim,nevim,pisemne pozadat o vyuctovani a pohrozit soudem.vzp,maji take sve pravnici,tak na ne uhodte,necht si daji vec doporadku.moc jsem nepomohla,ja jen ze zkusenosti.Muj byvaly zesnuly,ale ne uz manzel dluzil na pojistnem a chteli to po me,jelikoz,jeho male deti dedili jeho chatrc.Tenkrat,jeste ze mi kamaradka poradila,ze je to 5 let a hned at se odvolam,ze je promlceno.Jejich pravnik mi rekl,kdopak vam radil?Ten kdo radil,tak spravne .Potutelne se uskleboval.

hodnocení

0x

Tak to bude problém.

Mě už 4 roky strhávají z ČID exekuci a zatím neví kam ty peníze jdou ani můj insolvenční správce.

Lujs, Vy ale máte věci!*smich*

doplněno 07.12.11 14:18:

Rozhodně se nevysmívám. Jen se mi to zdá nepravděpodobné. Ale když to říkáte...

Kapko naděje, kdyby to nebylo k pláči tak bych se i zasmál.*nevi*

hodnocení

0x

Návrh na zastavení exekuce musí vždycky podat ten, kdo jej vydal. To je uvedeno v rozhodnutí (exekučním příkazu). Pokud má Vaše známá potvrzení od pojišťovny, že částka byla uhrazena, tak musí požádat zase jen pojišťovnu, aby odvolala příkaz k srážkám. Je nutné dovolávat se u nadřízených orgánů a nenechat se odbýt. VZP má sídlo v Praze, tak přímo na ně, ať urychleně zjednají nápravu. Jinak ať je upozorní, že se jedná o bezdůvodné obohacení a může tudíž podat žalobu. Přeplatek jsou povinni vrátit.

lidka*
hodnocení

0x

Zrušit exekuci musí ten, kdo exekuční titul vydal. Mám obavy, že přeplatek mohou být náklady exekuce - ty bývají skutečně vysoké. Zde jsou základní informace o exekucích z důchodu:

cssz.cz/... např. zde:
Kolik z exekuce, kterou mám na důchod, mi zbývá uhradit?
Na tento dotaz nelze odpovědět obecně. Dlužník je informován orgánem vydávajícím exekuční titul o výši pohledávky a ČSSZ Praha písemně informuje dlužníka o zahájení provádění srážek z důchodu a o výši prováděných srážek. Ze zákona nevyplývá povinnost ČSSZ průběžně sdělovat kolik již bylo uhrazeno a jaká částka zbývá k úhradě dluhu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]