Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Mám dotaz. Během plesu nám byla ukradena kasa s poměrně velkou sumou (kolem 20.000,-). Já jakožto pokladník třídy jsem ji měla na starosti. Kasu jsem měla uloženou v místnosti, kam měli mít údajně přístup pouze maturanti. Bohužel se tam couralo i spoustu jiných lidí, které si tam spolužáci dovedli, a tak se stalo, že nám kasu ukradli. Mě jakožto třídní pokladní obvinili z odpovědnosti a chtějí po mně náhradu. (Žádnou smlouvu o hmotné odpovědnosti jsme sepsanou neměli, dělala jsem to z dobré vůle). A já se ptám zda jsem povinna jim náhradu vyplatit. Děkuji moc.
Z odpovědnosti obvinit nelze, obvinění se vztahuje např. ke krádeži nebo k jinému trestnému činu.
Ten, kdo po Vás chce úhradu, Vám měl zabezpečit podmínky - k pokladně jste měla mít přístup pouze Vy sama, měla jste mít možnost kasu uzavřít např. do trezoru (aby ji nikdo nemohl odnést). Jestli Vám pořadatel (organizátor akce) nezajistil podmínky, odpovídá spolu s Vámi plus všemi dalšími, kdo měli ke kase přístup.
doplněno 12.11.12 21:31:Totéž platí pro zaměstnání: Zaměstnavatel, který požaduje podepsání odpovědnosti za svěřené hodnoty (tzv. hmotnou odpovědnost), musí zaměstnanci zajistit podmínky pro její dodržování.
No, cistě právně asi zodpovědná nebudete. A co se týče morální stránky, tak jestli to bylo jak říkáte, tak snad mají vinu všichni ti, kdo tam vzali cizího, i ti, kteří se na to jen dívali a nezasáhli. Pokud jste se dohodli, že tam budou mít přístup jen maturanti, tak jste to měli dodržet. Vina je kolektivní. Ať si každý sáhne do svědomí.
Zatím Vás omlouvá mládí, ale mělo by to pro Vás být poučením do budoucna. Když jde o peníze, nevěřit nikomu.
Moc se neradujte. Zaměstnavatel sice má povinnost, ale hmotně odpovědný pracovník má povinnost písemně zaměstnavatele upozornit, že podmínky hmotné odpovědnosti nejsou naplněny. Pokud toto neučiní tak vlastně nenaplnění podmínek toleruje a odpovědnost zůstává na něm. Muselo by se jednat o násilné vloupání, aby se hmotně odpovědný pracocvník vyvinil.
Dělala jsi pokladníka jen z dobré vůle, ale přesto si myslím, že peníze budeš muset uhradit. Měla jsi je na starosti Ty a měla jsi je opravdu uložit tam, kam neměl nikdo přístup a ne do místnosti, kde se kdekdo coural. Za tím jsi měla stát. Že si tam spolužáci vodili další známé, tomu se mělo zamezit. Navíc, nezlob se, mohl být ale pachatelem i někdo z Tvých spolužáků, kteří tam přece měli přístup povolen. Takže někde, kam opravdu nikdo jiný nemohl, cizí ani ti spolužáci.
Byla to velká benevolence. V tom podniku byl jistě trezor /provozovatel restaurace/, jistě tam také mívají větší částky peněz z tržeb a nenechávají je jen tak v šuplíku. Proto sis měla požádat o uložení. Ale teď už je pozdě bycha honit.
Stalo se mi kdysi něco podobného, ale v menším. Měla jsem na starosti peníze v MŠ, /na výlety, kulturu, hračky.../ donesla jsem si peněženku s 2.000 Kč, že po práci koupím v hračkářství dárky k Vánocům. Peníze jsem měla v tašce v zamčené třídě. Než jsme se vrátili z vycházky, byly pryč i s peněženkou. Nic se nezjistilo. A protože jsem nemohla nechat děti bez dárků, musela jsem tu částku nahradit. Nebylo to milé, sama jsem měla 2 děti a bylo to před Vánoci. Ale nedalo se nic dělat.
Vím, že to bude bolet, lituji Tě, ale bude to zkušenost pro příště. Bohužel, hodně drahá. Jaga.
Kolik přesně v kase bylo nikdo neví. Peníze se měly přepočítat až po plese. Částka byla jen ohadnutá. Někteří tvrdí, že tam mohlo být i 30.000 a někteří, že i klidně 15.000. Samozřejmě bohužel poučená jsem velmi bolestně a na policii byla krádež nahlášena, ačkoliv až později. Co se týče vyplacení náhrady, dohodli jsme se, že budu muset zaplatit aspoň do výše dalších výloh třídy... Děkuji za odpovědi
tady se to zase hemží radami...
podstatné je, s kým jste měla vztah (čí byly peníze) a co to bylo vlastně za vztah..
jedno je jisté, určitě jste neměla s nikým vztah pracovněprávní, takže můžete zcela přeskočit rady odvozené ze zákoníku práce...
za našich dob byl osobou s právní subjektivitou, která maturitní ples fakticky pořádala (pořadatel) přímo škola.. (ačkoli jsem se snažil to marně u spolužáků změnit, a následně radit dalším ročníkům, ať tak nedělají - velmi špatná zkušenost) jde o to, že peníze byly pravděpodobně za prodej lístků;
pořadatel plesu by tak s vámi mohl mít smlouvu, která by se analogicky mohla posuzovat obdobně jako smlouva o úschově věci (nepravděpodobné) a nebo vám je svěřil např. po dobu trvání plesu.. zde by nastupovala obecná odpovědnost za svěřenou věc (peníze nejsou věc, ale přiměřeně), ale jak tak ze zkušenostní očekávám, dohodli jste se kdysi ve třídě, že vy budete "pokladník", (což neznamená, že vám ostatní spolužáci svěřili "své" peníze na plese) a pořadatel to nijak neřešil...
i pokud by se našel nějaký šílenec spolužák, který by po vás chtěl náhradu škody.. tak mi přijde jeho nárok nesmyslný.. pokud by po vás chtěl náhradu skutečný pořadatel plesu (tedy peníze za vstupenky, nebo tombolu) šanci by mohl mít (odpovědnost je obecně objektivní), ale takového pána bych rád viděl, abych mohl zakroutit hlavou...
je mi vás jako třídy líto, škoda peněz (pokud by vám je škola stejně nesebrala jako nám ) zkuste se o zkušenost podělit s nižšími ročníky, oni totiž studenti a jejich blízcí chodí na své plesy s radostí a bezstarostným entusiasmem, ale na plesy chodí zcela záměrně lidi, ktěří tam již jdou s tím, že chtějí tyto peníze ukrást, ono to totiž bývá snadné.. znám takové případy od svých známých a kamrádů minimálně 3, třída mého bratra přišla skoro o 50 tisíc, pachatele viděli, nakonec i našli v herně za rohem, ale již bez peněz a pčr nezbylo než případ po strhujícím měsící snažení odložit)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.