Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podání vysvětlení vs osoba blízká

Od: jarous* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, byl jsem předvolám k podání vysvětlení a mám jak to říct - "hlavní roli". Svědci už mluvili jdu jako poslední, smozřejmě vypovídat nebudu, abych ještě něco neřekl špatně - jsme přeci jen lidi.
CHtěl bych se zeptat po poučení se odovlám právě na poučení a musim u toho ještě něco uvádět - jen že nechci způsobit trestní stíhání sboě nebo příbuzným, to je všechno? Budou mít ještě nějaký otázky? Mám právo od té chvíle nahlížet do psisů nebo mi tam hned sdělí obvinění? Jak je to s odvoláním, můžu na místě?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

valdik007*
hodnocení

0x

Podani vysvetleni v ramci prestupku u komise ci u soudu v trestni veci?

doplněno 05.12.11 23:18:

A o jakou vec jde, a jakou tu roli v tom hrajete, jste podezreli ci svedek?

hodnocení

0x

Chovejte se podle poučení, když se na něj odvoláte, nemusíte uvádět nic dalšího. Do spisů máte právo nahlížet jen pokud budete obviněn. Pokud obviněn nebudete, toto právo nemáte. Odvolat se můžete až proti jakémukoliv rozhodnutí, ne proti obvinění.

buss

... Proti usnesení o zahájení trestního stíhání je přípustná stížnost.
Proti každému usnesení...

nu*
hodnocení

0x

Jse o to, v jaké věci budete podávat vysvětlení a komu...pokud jste vyšetřován Vy, tak samozřejmě výpovědí můžete způsobit stíhání i sobě, máte tedy právo nevypodívat...pokud je to jinak, je povinnstí občana vypovědet

jarous*
hodnocení

No byl jsem na té výpovědi, podle poučení jsem to odmítnul - vyšetřovatel byl docela milej, a tak říkajíc v pohodě. Dokonce jsem se s ním bavil i mimo případ.

Ale nedal mi další informace, teda zapomněl jsme se zeptat byl jsme docela ve stresu, tak by mě zajímalo co jako dál? Mám teď čekat na dopis, nebo?

Ano, vyrozumnění Vám přijde poštou.

buss

Můžete ocitovat, kde je povinnost policejního orgánu komusi, kdo ještě zřejmě není svědek mu oznámit ... a co vlastně mu tou poštou přijde? Pohled s poděkováním, že si dobře pokecali? Tazatel nepíše zda už bylo zahájeno tr. stíhání ...Víte co je to podání vysvětlení a kdy se požaduje?

Pro "Buss": Ano, vím, prošli jsme tím též. Vycházela jsem tedy z vlastní zkušennosti. Kopie protoku nám přišla do vlastních rukou poštou, aniž bychom o to žádali. Z tohoto důvodu jsem usoudila, že se to tak dělá automaticky. Pokud to tak není, pak se omlouvám a děkuji Vám za poučení.*nevi*

buss

Nadějná kapko, ono je to trošku složitější, napřed je třeba si ujasnit, v jakém stadiu se to nachází, před zahájením trestního stíhání, nebo po něm. A pak jaké postavení ta osoba má - podezřelý, pachatel, obviněný, poškozený, svědek... Vysvětlení se zaznamená formou Úředního záznamu..., ale toto před zahájením trestního stíháním, ve fázi prověřování, po zahájení TS se musí některé úkony opakovat.
Nepíšete v jaké pozici jste před orgánem stáli, jaký protokol jste obdrželi. O postupu orgánů hovoří zák. o P ČR a trestní řád 141/1961 ( a ten hovoří co komu se dá, může dát).

jarous*
hodnocení

Čau,

přišel mi dopis s tím, že se mám dostavit a podat vysvětlení. Ovšem tento dopis jsme tu už měl, na stanici jsme se dostavil a vzal si právo nevypovídat s tím, že mi může hrozit trestní stíhání. Povídali tam 2 svědci a samozřejmě ten kdo návrh na trestní stíhání podal. Jenže mě přišla druhá pozvánka, která přišla jen mně.
Chtěl bych se zeptat jeslti to něco znamená, jeslti jim něco chybí, nebo proč vůbec chtějí zase mou výpověd? Mám právo opět výpověd odmítnout? Mám se začít něčeho bát a je to vůbec normální že mi to přišlo podruhý?

Jo a ještě oprti původnímu dotazu mi k důvodu výtržnictví přibylo ublížení na zdraví a jméno.
Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]