Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat zdrav. a soc. pojištění

Od: tomino* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, pracuji na živnostenský list asi měsíc, zatím jsem neměl žádný příjem, ani žádnou výplatu, protože to byl pouze zkušební měsíc, zajímá mě, kolik budu muset vyplácet sociální a zdravotní dávky, jak se to vypočítává. Sociální se asi vypočítává na základě příjmu a když jsem za minulý měsíc neměl žádný výdělek a pracoval na ŽL, tak asi sociální platit nemusim ne? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

Pokud jste začal podnikat, tak se musíte nahlásit coby živnostník na OSSZ a na Zdrav. pojišťovně, tam jste se měl také zeptat.

Jinak při počátku můžete začít platit minimální zálohy a při zůčtování roku, při Daňovém přiznání, pak doplatit, pokud vznikne nedoplatek. Přečtěte si něco ze zákona. - stařenka

jakpodnikat.cz/...

jakpodnikat.cz/...

Minimální zálohy

Minimální měsíční zálohy na sociální pojištění OSVČ platíme tehdy, když s podnikáním začínáme, nebo když nám v přehledu vyšla nižší záloha než minimální:

minimální zálohy přido března 2012od platby za duben 2012
vedlejší činnosti735723
hlavní činnosti18361807

Termín platby záloh na sociální pojištění

Zálohy jsou splatné vždy od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Musíme ale zaplatit s předstihem, za den platby je považován až den, kdy platba došla na správný účet.

Zálohy můžeme platit i na delší než měsíční období, ale vždy jen do budoucna a nejdéle do konce roku. Platbu záloh do budoucna musíme oznámit příslušné správě sociálního zabezpečení. Uvedeme přitom, za které měsíce a jakou částku za jednotlivé měsíce platíme.

tomino*
hodnocení

No z tohohle moc chytrej nejsem :))

pojisteni

To už jste si stačil všechno pročíst?

tomino*
hodnocení

Všechno přečíst jsem samozřejmě nestihl, pro mě je to jako házení hrachu na zeď, moc se v tom nevyznám a o co víc čtu, tím míň tomu rozumím, milejší by my bylo, kdyby mi to někdo vysvětlil, tak se nejspíš půjdu optat sám. Jen jsem chtěl strohé informace na to co jsem se ptal, je mi ale jasné že to ostatní je nadýl a že se to kátce povědět nedá.

buss

Začal jste podnikat a nevíte, jaké máte povinné odvody?

tomino*
hodnocení

Ano, dalo by se to tak říct, začal jsem podnikat ve zprostředkování obchodu a služeb, je to na půl úvazku, protože jsem opravdu nutně potřeboval už najít nějakou práci. Je to forma finančního makléře, a jelikož jsem byl docela dost vytížen, tak jsem si zatím vše nezjistil, do toho jsem již 14 dní v nemocnici, takže jsem ani nemohl někam zajít a optat se, tak se snažím to zjistit na internetu.

Zhruba se dá říci, že když se rozhodnete, že začnete podnikat, zajsete si na živnostenský úřad a vyřídíte si oprávnění (živnostenský list, koncesi,...). Potom zajdete na svoji zdravotní pojišťovnu, na OSSZ místně příslušnou trvalému bydlišti a na finanční úřad. Všude se zaregistrujete a podrobně se vyptáte, jaké jsou pro nejbližší dobu Vaše povinnosti (jak vysoké zálohy máte měsíčně platit na socku a na zdravku a v jakém termínu, to je důležité). Na OSSZ taky dostanete přidělené číslo, tzv. variabilní symbol, pod kterým budete zasílat platby pojistného. Platby na zdravku se posílají pod rodným číslem.

Každopádně si po skončení roku sežeňte nějakou účetní, která Vám aspoň pro začátek udělá roční vyúčtování daně a přehledy pro socku a pro zdravku, nebo si do té doby o tom něco zjistěte.

doplněno 06.12.11 20:14:

Je to problematika dost rozsáhlá na vysvětlení někomu, kdo o tom nic neví, opravdu se to nedá tady popisovat, zkuste se podívat na výše uvedené odkazy od pt a pak se zeptat konkrétně, co Vám není jasné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]